9000 embert bocsát el az olasz nagybank
Bank

9000 embert bocsát el az olasz nagybank

Portfolio
Az Intesa Sanpaolo, Olaszország legnagyobb bankja jelentős költségcsökkentést és létszámleépítést tervez a következő években. A pénzintézet megállapodást kötött a szakszervezetekkel egy 4000 alkalmazottat érintő korkedvezményes nyugdíjprogramról, amellyel 2028-tól évi 500 millió eurót kíván megtakarítani a személyzeti költségeken.
A digitális versenyről, az AI-robbanásról is szó lesz a Portfolio november 14-ei Digital Transformation rendezvényén. Regisztráció és részletek itt!

Az Intesa Sanpaolo szerdán késő este írta alá a megállapodást a szakszervezetekkel. A bank tervei szerint 2027-ig fokozatosan valósítja meg a korkedvezményes nyugdíjazásokat 4000 dolgozó esetében, miközben 2000 új alkalmazottat vesz fel a távozók felének pótlására.

Emellett további 3000 állást szüntet meg Olaszországban és 2000-et külföldi leányvállalatainál a természetes fluktuáció kihasználásával.

A létszámcsökkentés hátterében a bankszektor fokozódó digitalizációja áll. A technológiai fejlődés, különösen a mesterséges intelligencia térnyerése jelentősen csökkenti a back-office funkciókat ellátó alkalmazottak iránti igényt. Az Intesa Sanpaolo a megtakarított erőforrásokat az ügyfelekkel való kapcsolatok erősítésére kívánja fordítani.

A bank emellett 1500 új alkalmazottat tervez felvenni "hibrid" szerződéssel, akik részben közvetlenül a banknál, részben pedig tanácsadóként fognak dolgozni. Ezeket az új munkatársakat elsősorban a vagyonkezelési és biztosítási termékek értékesítésének fellendítésére fogják alkalmazni az Intesa fiókhálózatában.

Az Intesa Sanpaolo a negyedik negyedévben mintegy 350 millió eurós nettó költséget könyvel el az önkéntes kilépések finanszírozására. A bank közlése szerint ez nem befolyásolja a 2024-es, több mint 8,5 milliárd eurós nettó nyereségcélt.

A lépés nem egyedülálló az olasz bankszektorban. Nemrégiben a rivális UniCredit is tárgyalásokat folytatott a szakszervezetekkel 1000 alkalmazott korkedvezményes nyugdíjazásáról, miközben 500 új munkatárs felvételét ígérte fiókjaiba.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1241173130