Beszakadt a meghirdetett banki állások száma Londonban
Bank

Beszakadt a meghirdetett banki állások száma Londonban

MTI
A legutóbbi negyedév emelkedése ellenére jelentősen csökkent az elmúlt egy évben a meghirdetett új pénzügyi munkahelyek száma a londoni Cityben, és ennek egyik fő oka a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) óta még mindig tartó alkalmazkodási folyamat - áll az egyik vezető globális pénzügyi munkaerőpiaci adatszolgáltató és tanácsadó cég hétfőn Londonban ismertetett friss felmérésében.

A Morgan McKinley által a City foglalkoztatási folyamatairól negyedévenként közölt helyzetértékelés - London Employment Monitor - új összeállítása szerint az idei harmadik negyedévben 7 százalékkal több betölthető munkahely volt a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban, mint az előző negyedévben,

éves összevetésben azonban jelentősen, 17 százalékkal csökkent a meghirdetett befektetési banki és háttérszolgáltatási állások száma.

A ház szerint a negyedéves összehasonlításban mért emelkedés elsősorban olyan területeken mutatkozott, mint a szabályozói előírások teljesítésével és a digitális átállással kapcsolatos tevékenység, valamint a környezeti, szociális és irányítási (ESG) programok.

A Morgan McKinley szerint mindemellett hozzájárulhatott a citybeli álláskínálat negyedéves összevetésű emelkedéséhez az új munkáspárti brit kormány hivatalba lépése nyomán megerősödött stabilitás, valamint a brit, az euróövezeti és az amerikai jegybankok kamatcsökkentési ciklusa.

A betölthető citybeli állások 17 százalékos éves összevetésű visszaesésének okai között szerepel ugyanakkor az, hogy a vállalatok a továbbra is fennálló gazdasági aggályok és a geopolitikai feszültségek miatt óvatosabb munkaerőtoborzási stratégiákat alkalmaznak.

A Morgan McKinley szerint azonban - az infláció és a gazdasági bizonytalanság mellett - valójában a Brexit után kezdődött, még mindig tartó alkalmazkodási folyamat az a tényező, amely visszatartja a londoni pénzügyi szolgáltató cégeket az agresszív munkaerőtoborzástól.

Ebben a környezetben a citybeli cégek a költséghatékonyságot a bővítés elé sorolják, és "karcsúbb, koncentráltabb állomány" kialakítására összpontosítják stratégiájukat - fogalmaz a Morgan McKinley hétfőn ismertetett új negyedéves helyzetértékelése.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd a Brexit utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. Az akkori konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket - mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát -, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

A júliusi parlamenti választások után hivatalba lépett munkáspárti kormány sem kívánja visszaléptetni Nagy-Britanniát az EU-ba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába. Sir Keir Starmer miniszterelnök ugyanakkor jelezte, hogy sokkal szorosabbra akarja vonni és új alapokra kívánja helyezni az unióhoz fűződő kapcsolatokat.

Sadiq Khan, London ugyancsak munkáspárti polgármestere egy minapi üzleti rendezvényen kijelentette: jóllehet rövid távon Nagy-Britannia valószínűleg nem lesz ismét az EU egységes belső piacának tagja, de nem kell visszariadni attól, hogy erről tárgyalások kezdődjenek.

A Bank of England adatai szerint tavaly a pénzügyi szolgáltatási szektor adta a brit gazdaság egésze által megtermelt bruttó hozzáadottérték-tartalom (GVA) 12 százalékát és a brit államháztartás adóbevételeinek 12,3 százalékát.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Mit nézünk pontosan egy grafikonon?

Hiába nézzük ugyanazt az árfolyamot, nem ugyanazt látjuk rajta. Megvizsgálták, hogy befolyásolja-e a prognózisainkat az, hogy pontosan mire is fókuszálunk egy grafikonon. Az eredmény meglepő,.

Kasza Elliott-tal

Genuine Parts Co. - elemzés

2020 decemberében elemeztem a céget, akkor került fel a radaromra. Nem mondom, hogy azóta követem, de egy jó ideje már figyelem, két okból: 68 éves osztalékemelési múltja van, ezzel a har

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Zuhan az állampapírok kamata – Mutatjuk, mibe érdemes most befektetni!
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1241173130