Oroszország megint keresztbe tett a Raiffeisennek és az UniCreditnek
Bank

Oroszország megint keresztbe tett a Raiffeisennek és az UniCreditnek

Portfolio
Egészen a közelmúltig az Oroszországban még mindig tevékenységet folytató nyugati bankok halvány reményt tápláltak arra, hogy el tudják adni ottani tevékenységüket és ki tudnak vonulni az országból, most azonban úgy tűnik, hogy egyre kisebb erre az esély – írja a Bloomberg.

Az orosz kormány jelezte, hogy megakadályozza a bankok - köztük a Raiffeisen Bank International és az UniCredit - minden olyan kísérletét, hogy helyi egységeket adjanak el olyan vevőnek, aki szankciókat kockáztat - állítják az ügyet ismerő személyek.

Ez gyakorlatilag kizárja az orosz vevőt, és tekintettel arra, hogy a nyugati kormányok ellenzik bármely külső ajánlattevő belépését, szinte lehetetlenné teszi az eladást.

Az Abu Dhabi Mubadala Investment például tavaly azért állt el az UniCredit oroszországi tevékenységének lehetséges megvásárlásától, mivel az amerikai kormány ellenezné azt - mondták az ügyre rálátó források.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Raiffeisen és az UniCredit a több mint két évvel ezelőtti ukrajnai invázió óta keresi a kiutat Oroszországból. Vlagyimir Putyin és kormánya ugyanakkor a nyugati bankokat a külföldi fizetések létfontosságú csatornáinak tekinti - mondta az egyik forrás.

Mindeközben az Európai Központi Bank nyomás alatt tartja az érintett nyugati bankokat, hogy minél előbb számolják fel tevékenységüket az országban. Oroszország azonban egyre nehezebbé tette a nemzetközi vállalatok számára a távozást. A kormány külön bizottságot hozott létre az eszközeladások jóváhagyására, és a kilépési adó megfizetése mellett a vállalkozásokat arra kötelezte, hogy árengedménnyel adják el az eszközeiket.

A múlt héten az orosz kormány úgy döntött, hogy tovább szigorítja ezeket a szabályokat: az árengedményt, amelybe az eladónak bele kell egyeznie, 50%-ról 60%-ra emelte, a kilépési adót pedig több mint kétszeresére, 35%-ra emelte. Az 50 milliárd rubelt (515 millió dollárt) meghaladó értékű ügyletekhez mostantól Putyin jóváhagyása is szükséges. A lépés célja részben az volt, hogy a külföldi eszközöket az országban tartsák, mivel az eladás további tőkekiáramlást jelentene - mondták az ügyet ismerő személyek.

Az UniCredit és a Raiffeisen is visszafogta tevékenységét, de továbbra is lehetővé tesznek bizonyos fizetéseket, többek között devizában is, amennyiben a tranzakciók nem állnak szankciók alatt. Ez értékes eszközzé teszi őket Oroszország számára, amely június óta a határokon átnyúló fizetések terén válságban van.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Hatalmas felfordulásra figyelmeztetnek a bankkártyás fizetéseknél, a magyarokat is érinti