Jön a Demján Sándor-program, de milyen állapotban várják a magyar vállalkozások?
Bank

Jön a Demján Sándor-program, de milyen állapotban várják a magyar vállalkozások?

Portfolio
Négy területen már egy év múlva kézzel fogható eredményei lesznek a kormány által hamarosan részletesen is bemutatandó, kis- és középvállalkozásokat segítő Demján Sándor-programnak – hangzott el a Budapest Economic Forum kora délutáni kkv-panelbeszélgetésében, amelyen kiderült: a kkv-szektor hangulatát a leginkább az óvatos optimizmus jellemzi.
Az első összefoglaló szakmai konferencia, ahol minden oldal (közvetítők, bankok, MNB, Minisztérium, külföldi közvetítő) képviselteti magát a Portfolio.hu és a legnagyobb közvetítő partnereket tömörítő Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége (FPKOSZ) együttműködésében tartandó rendezvényen.

Tudósításunk a Budapest Economic Forumról:

Milyen helyzetben van a magyar kkv-szektor?

Demkó-Szekeres Zsolt (MFB) szerint már látszódik a következő évek dinamikáját megalapozó pozitív fordulat, és akik túllendültek a nehézségeken, jó eséllyel lépnek növekedési pályára. Ginzer Ildikó (MBH Bank) szerint inkább a szektor felső szélére jellemző a pozitívabb hangulat, a kisebbeknél meghatározó még az óvatossági faktor. Az új programoknál szerinte nagy szükség van arra, hogy az egyes szektorokat és cégméreteket eltérő, célzott módon kezeljék. Krisán László (KAVOSZ) szerint a vállalkozók nagyon megküzdöttek az elmúlt 4-5 év nehézségeivel, nem egységes a szektor hangulata. Üdvözölte

a tőkeelem megjelenését a kormányzat vállalkozásstratégiai gondolkodásában.

Szabados Richárd (NGM) úgy vélte, sokat kell dolgozni egy kedvezőbb hangulatú kkv-környezet kialakításáért. Nincs dráma, de sok lehetőségtől elvesznek a vállalkozások, nincsenek tisztában sokszor a meglévő lehetőségeikkel sem. Szabó István Attila (Garantiqa) szerint pedig a válságok sorozata után „örülhetünk, hogy élünk”, sokat tett ezért a gazdaságpolitika, ma már óvatos optimizmussal élhet mindenki.

A meglévő hitel- és garanciaprogramok állása

Az idei év meglepő mértékben jobb a nem teljesítő hitelek és a Garantiqához beérkező lehívások aránya alapján, mint előzetesen gondolták – mondta Szabó István Attila. Az idei évre 3%-os beváltási aránnyal terveztek, de jócskán 2% alatt maradhat, ez alapján jó formában van a szektor -tette hozzá. Új lehetőség a kkv-k számára az InvestEU garanciaprogramban való részvétel, melyhez közvetlenül az Európai Bizottsággal szerződtek, részletesen itt írtunk róla. Áprilisban indult az MFB-nél uniós forrásból a beruházásokat támogató, kamatmentes, 155 milliárd forintos keretösszegű KKV Technológia Plusz Program, Demkó-Szekeres Zsolt elmondása szerint eddig több mint 17 milliárd forintnyi kérelmet fogadtak be több mint 300 kkv-tól, év végén felfutásra számítanak.  Krisán László bejelentette: a mai nappal az MFB is csatlakozott a Széchenyi Kártya Programhoz, és emlékeztetett a kormány szerdai bejelentésére:

az eddigi 5% helyett hamarosan 3,5%-os kamattal lesz elérhető beruházási célra a Széchenyi Kártya Program.

Szabados Richárd: készül a Demján Sándor-program

Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium KKV-államtitkára előadásában hangsúlyozta: olyan programokat akarnak indítani, amelyek segítenek a jövő évi 3-6%-os GDP-növekedés elérésében, növelik a kkv-k részarányát a hozzáadott érték, a beruházási arány, a finanszírozáshoz jutás és az exportrészesedés szempontjából egyaránt, utóbbit duplázni kell. Lemaradásban vagyunk az egy kis- és középvállalkozás által foglalkoztatott IT-szakemberek száma, a közép- és időskorúak digitalizáció-használata és a AI technológiába való beépítése terén, ezen változtatni kell.

6%-os kkv-hitelállománynövekedésre lenne szükség a legalább 3%-os GDP-növekedés eléréséhez,

ehhez együttműködést és közös gondolkozást kért a bankszektor szereplőitől a kkv-programok optimális kidolgozása érdekében. A hitel azonban nem minden: egy vállalkozásnak támogatásra, tanácsadásra, tőkére és adminisztrációs terhek csökkentésére egyaránt szüksége lehet, ezekre nyújt megoldást a kidolgozás alatt álló, nyolc elemű Demján Sándor-program. A tőke mint finanszírozási forma eddig nem létezett a kkv-k számára, ezt újdonságként fogja tartalmazni a program.

Szabados Richárd
Szabados Richárd, az NGM államtitkára a Budapest Economic Forumon.

A nyolc pontból négy olyan, hogy egy év múlva lehet eredménye:

a hitelezettség növekedése, az adminisztráció csökkentése, a digitális ellátottság erősödése és az eszközberuházások beindulása. A kifektetési politika, a tőkeprogram és az új EXIM-es lehetőségek eredményei már szintén megjelenhetnek egy év múlva, de talán inkább később.

A magyar kkv-finanszírozás helyzetéről itt írtunk részletesebben:

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megérkezett a bejelentés: itt a kormány 21 pontos új akcióterve!
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
Bankvezéri panel