Bedőlt egy bank Ausztriában, kártalanítani kell a betéteseket
Bank

Bedőlt egy bank Ausztriában, kártalanítani kell a betéteseket

Portfolio
Az osztrák felügyeleti hatóság, az FMA azonnali hatállyal megtiltotta a bécsi székhelyű European American Investment Bank AG (Euram Bank) számára az üzleti tevékenység végzését, beleértve az utalásokat is. Várhatóan mintegy 38 millió euró összegig kell helytállnia az osztrák betétbiztosítónak mindösszesen 757 betétes felé.

Bejelentették a biztosított betétek hivatalos kifizetési stopját is az Euramnál, így további betéti kifizetések és átutalások nem végezhetők. Az osztrák betétbiztosító, az Einlagensicherung AUSTRIA Ges.m.b.H. ezért

hét munkanapon belül köteles a bank minden betétesének kifizetni a biztosított betétek összegével megegyező összeget.

A betétbiztosító a jogszabályok szerint betétesenként 100 000 euróra vagy ennek megfelelő összegre vállal kártalanítást, ide tartoznak a folyószámlák, fizetési számlák, diákszámlák és nyugdíjszámlák vagy takarékkönyvekben és takarékszámlákon tartott betétek. Bizonyos feltételek mellett az összeghatár 500 000 euró. A Bloomberg beszámolója szerint az osztrák betétbiztosító

38 millió eurót garantált a bank 277 millió eurós betétállományából, mindösszesen 757 betétest kell várhatóan kártalanítani.

A legutóbbi 2022 végi elérhető adatok szerint a bank 649 millió eurós mérlegfőösszeggel rendelkezett, 1999-es alapítása óta kínál privátbanki szolgáltatásokat tehetős magánszemélyek és bizalmi vagyonkezelők számára, többek között orosz nyelven.

Az osztrák betétbiztosítási rendszer már szorosan együttműködik az Euram Bankkal a szabályos kifizetés megszervezése érdekében. Ennek során a betétbiztosítási rendszernek figyelembe kell vennie a pénzmosás elleni ellenőrzéseket is.

A felügyelet korábban elrendelt egy 25 millió eurós tőkeemelést a banknál, de erre nem került sor, és a bank sikeres szanálását sem lehetett meggyőzően és hitelt érdemlően megtervezni.

A bank pénzügyi helyzetének megromlása nagyrészt két konkrét okra vezethető vissza:

  • a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos súlyos hiányosságok miatt az új üzleti tevékenységet meg kellett tiltani idén 2024 januárjában, ami további intézkedésig kizárta a bank jövőbeli és új bevételszerzését,
  • a bank hitelportfóliója hatalmas értékvesztésen esett át, amely a bank elmúlt évekbeli rossz hitelnyújtási gyakorlatából ered.

Szeptember 20-án a bankot arról tájékoztatták, hogy 4 héten belül legalább 25 millió eurós tőkeemelést kell végrehajtania, vagy a felszámolás mellett kell döntenie, és önkéntesen fel kell számolnia magát. Ennek érdekében legkésőbb 2024. október 18-ig rendkívüli közgyűlést kellett összehívni.

Augusztus 16-án már az FMA ideiglenes vagyonfelügyelőt nevezett ki a bankhoz, akinek a jóváhagyását az igazgatóságnak minden fontos üzleti tranzakcióhoz be kell szereznie.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
london shutter