A bankok megadóztatásával tömheti be a költségvetési lyukakat Olaszország
Bank

A bankok megadóztatásával tömheti be a költségvetési lyukakat Olaszország

Portfolio
A Giorgia Meloni (címlapképünkön) vezette olasz kormány több milliárd eurós bevételnövelési intézkedéscsomagot tervez a vállalati szektor megadóztatásából, és elsősorban a bankszektor adóterhelését növelné a költségvetési hiány csökentése érdekében - jelentette a Financial Times. A tervek szerint a bankok halasztott adóköveteléseit (DTA) ideiglenesen felfüggesztenék, és emelnék a bankárok részvényopcióira kivetett adót is.

A kormány és a bankszektor képviselői között folyó tárgyalások középpontjában a bankok halasztott adókövetelései (DTA) állnak. Ezek lehetővé teszik a bankok számára, hogy kevesebb adót fizessenek abban a pénzügyi évben, amikor a nyereséggel szemben felmerülő költség levonhatóvá válik.

A jelenlegi tervek szerint a bankoknak 2025-re és 2026-ra teljesen el kellene halasztaniuk az ilyen levonásokat, míg 2027-ben és 2028-ban csak részleges levonásokra lenne lehetőség.

A tárgyalásokban részt vevő vevő források szerint az intézkedések körülbelül 3 milliárd eurós többletbevételt jelentenének az államkasszának. Emellett más, tőzsdén jegyzett vállalatokat érintő intézkedésekről is tárgyalnak, bár ezek részletei egyelőre nem ismertek.

Olaszország, amely az eurózóna egyik legmagasabb államadósság/GDP arányával rendelkezik, 2024-re 3,4 százalékra tervezi csökkenteni a költségvetési hiányt, 2026-ra pedig az EU által előírt 3 százalék alá kívánja szorítani azt.

A kormánykoalíció pártjai körében eltérő álláspontok alakultak ki a kérdésben. A Forza Italia határozottan ellenzi az új vállalati adók bevezetését, míg a Liga párt szerint a bankoknak kellene viselniük a legnagyobb terhet, tekintettel az emelkedő kamatlábak miatt megnövekedett nyereségükre.

Mindenki hozzájárulására szükség van

- jelentette ki korábban Giorgetti pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy ez nem váratlan adók formájában fog megvalósulni.

Az olasz bankszövetség, az ABI korábban jelezte, hogy tárgyalásokat folytat a kormánnyal a költségvetéshez való hozzájárulás módjáról, de hangsúlyozta, hogy "az intézkedéseknek ideiglenesnek, előre meghatározottnak, nem visszamenőleges hatályúnak kell lenniük, és nem lehetnek hatással a bankok mérlegére".

Bár a tervezett intézkedések egyes választók körében elégedetlenséget válthatnak ki, a kormánynak eddig sikerült megfékeznie a befektetők aggodalmát. Az olasz és a német államkötvények hozama közötti spread, amely a kockázati hangulat egyik fontos mutatója, a héten háromhavi mélypontra süllyedt.

Címlapkép forrása: Massimo Valicchia/NurPhoto via Getty Images

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a nyugdíjpénztári megtakarítások szabályaiba, kijöttek a részletek!
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
citigroup_shutter