Így szerezhetsz pénzt a bankszámládra a legkönnyebben, megőrülnek a lehetőségért az emberek
Bank

Így szerezhetsz pénzt a bankszámládra a legkönnyebben, megőrülnek a lehetőségért az emberek

Fix kamatozás, előre látható törlesztőrészletek, gyors és egyszerű ügyintézés, fedezet nélküli hitelvétel: 10-20 éve még csak ez utóbbi jellemezte a személyi kölcsönöket, ma már a felsorolt előnyök mindegyikét kínálja a legtöbb ilyen banki hitellehetőség. A digitalizáció óriási lökést adott a személyi kölcsönök piacának, és soha nem vettünk fel annyit belőle, mint az elmúlt egy évben. Megnéztük, milyen kondíciókkal kínálják most őket a bankok. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum személyikölcsön-kalkulátorát ajánljuk.

Hosszú évek átlagában nyáron veszik fel a legtöbb személyi kölcsönt az emberek, ebben a nyaralás költségeinek a fedezése mellett a jó időt kihasználó lakásfelújításoknak is biztosan fontos szerepe van, ugyanakkor ez utóbbira számos más finanszírozási forma is alkalmas lehet. Bár általában a nyári hónapok a legerősebbek, nagyon úgy néz ki, hogy most az őszi évszak is kifejezetten erős lesz a személyi kölcsönök piacán.

Idén az első nyolc hónap adatai alapján 525 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettek fel a háztartások az MNB adatai szerint, ez abszolút rekordot jelent, és 52%-kal több az egy évvel korábbinál. Éven belül is növekvő trendet mutat a hiteltermék népszerűsége, és 80 milliárdos kihelyezésével a július volt eddig a legerősebb hónap (a statisztikák augusztus végéig ismertek).

Augusztus végén így már 1476 milliárd forintnyi személyikölcsön-tartozásunk állt fenn a bankok felé, ez 11,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 5 és fél év kellett ahhoz, hogy nominálisan a duplájára növeljék a bankok a személyikölcsön-állományukat.

Miközben az új volumen 52%-kal nőtt az év első nyolc hónapjában, az új szerződések darabszáma 24%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az átlagos hitelösszeg emelkedése tehát ennél valamivel kisebb mértékben, közel 22%-kal magyarázta a növekedést. Alábbi ábránkon az is látható, hogy a hitelek csaknem maradéktalanul fix kamatozásúak, legalábbis éven túli kamatperiódusúak.

A jegybank legutóbbi adatai alapján kiszámolva átlagosan 2,7 millió forintnyi személyi kölcsönt vesznek fel egy szerződéssel a magyarok, a meglévő személyikölcsön-tőketartozásuk pedig átlagosan 1,7 millió forintra rúg. Létezik ugyanakkor már a piacon egy banknál 15, két banknál pedig 12 millió forintig felvehető személyi kölcsön is.

A most elérhető személyi kölcsönök még mindig relatíve drágának számítanak, hiszen átlagosan 16,9%-os kamattal vesszük fel őket a legutóbbi adatok szerint, 17,2%-os teljes hiteldíj mellett. Ehhez képest a meglévő teljes személyikölcsön-állomány kamata 15,8% környékén van úgy, hogy a hitelek döntő többsége a futamidő végéig fix kamatozású.

Végezetül bemutatjuk bizonyos paraméterek mellett a bankok ajánlatait. Táblázatunk arról árulkodik, hogy minél magasabb a jövedelmünk és minél magasabb az igényelt hitelösszeg, annál kedvezőbb kamat mellett vehetünk fel személyi kölcsönt. Kisebb jövedelem és hitelösszeg mellett a CIB Bankot, közepes jövedelem és hitelösszeg mellett az MBH Bankot, nagyobb jövedelem és hitelösszeg mellett az UniCredit Bankot hozta ki győztesként a kalkulációnk, személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum személyikölcsön-kalkulátorát ajánljuk.

kölcsön

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

ChikansPlanet

Robotcsigák műanyagdiétán

Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, viszonylag kevés szó esik a tengerbe süllyedő hulladékokról. Pedig

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
BET_20242