Itt a nagy lakáshitel-táblázat: mutatjuk a friss, ropogós törlesztőrészleteket
Bank

Itt a nagy lakáshitel-táblázat: mutatjuk a friss, ropogós törlesztőrészleteket

Minimális mértékben változtak csak a lakáshitelek feltételei a bankok ajánlataiban az új hitelfelvevők számára október elejével. A banki árazáshoz használt referenciahozamok azonban a forint gyengülésével párhuzamosan kissé emelkedtek, így bár az MNB újra alapkamatot csökkentett, nem erősödött a kamatcsökkentések valószínűsége a lakáshiteleknél. Ha csak a kormány 5%-os maximális THM-re vonatkozó elvárása új helyzetet nem teremt hamarosan.
Lakásban vagy állampapírban van jobb helyen a pénzünk? Szakértők adják meg a választ a Portfolio október 9-ei ingyenes online klubján, érdemes regisztrálni!

Alábbi táblázatunkban összefoglaltuk különböző jövedelemszintek és hitelösszegek mellett, ki milyen kamatokkal, THM-mel és törlesztőrészlettel találkozhat most a bankoknál, ha 20 évre vesz fel lakáshitelt. Ennél személyre szabottabb kalkulációhoz a Pénzcentrum kalkulátorát ajánljuk.

A fenti kondíciók egészen ismerősek az elmúlt hónapokból, a bankok keveset változtattak a feltételeiken. A Bankmonitor is mindössze két változásra hívta fel a figyelmünket:

  • A K&H Bank 10 bázisponttal emelte minősített fogyasztóbarát lakáshitelének kamatát minden kamatperiódus, futamidő, kölcsönösszeg és jövedelemsáv esetén.
  • A Raiffeisen Bank az induló kamatokon (7,24%) ugyan nem változtatott, de a 10 évre rögzített kamatozású piaci lakáshitelei esetében az elérhető kedvezmények körének változatlanul hagyása mellett a maximálisan elérhető kamatkedvezmény 0,75%-ról 0,95%-ra emelkedett, így a banknál elérhető legkedvezőbb kamatszint 6,49%-ról 6,29%-ra csökkent.

Alábbi ábránk 20 milliós hitelösszeg és 800 ezres jövedelem mellett mutatja a bankok sorrendjét a speciális kedvezmények nélkül elérhető hitelkamat alapján.

A bankok által leggyakrabban használt referenciahozamok (állampapírhozam, BIRS) azt mutatják, hogy nem változtak érdemben a lakáshitelek árazásának a pénzpiaci feltételei, így kormányzati beavatkozás nélkül várhatóan továbbra sem csökkentenek kamatot a bankok.

Ugyanakkor valami készül e téren: szeptember 19-én, csütörtökön bejelentette a Nemzetgazdasági Minisztérium, hogy aznapi találkozóján Nagy Márton miniszter négy pontban kérte a bankok együttműködését. Többek között

arra kérte a bankokat, hogy a lakáscélú hitelek THM szintjét önkéntes alapon szorítsák 5 százalék alá.

A felek megállapodtak abban, hogy a tárgyalások és egyeztetések a jövőben is folytatódnak, és Nagy Márton kezdeményezte, hogy a Bankszövetség két hónapon belül dolgozza ki, mikorra és hogyan teljesíthetők a miniszteri kérések. Piaci értesüléseink szerint azonban ennek a bankok szándékai szerint nem lesz nagy hatása a lakáshitelek egészére: a hitelintézetek a lakáshitelek szűkebb szegmensére, az első lakásvásárló fiatalok zöld (praktikusan új építésű ingatlanra felvett) lakáscélú hiteleire szűkítenék az 5% alatti THM alkalmazását. Erről részletesebben itt és itt írtunk.

hitel4

A Magyar Nemzeti Bank tegnap tette közzé friss hitelpiaci statisztikáit. Kissé lassult a lakáshitelezés a nyár végén: a júliusinál már kevesebb, de a piaci várakozást újra meghaladó, 109 milliárd forintos volument produkált augusztusban. Ez még mindig duplája a tavalyinak, miközben a teljes háztartási hitelezés 51%-kal nőtt. További részletek itt olvashatók.

Lakásban vagy állampapírban van jobb helyen a pénzünk? Szakértők adják meg a választ a Portfolio október 9-ei ingyenes online klubján, érdemes regisztrálni!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
monaco luxus gazdag jacht