Kész, vége, kimúlt a Libor
Bank

Kész, vége, kimúlt a Libor

MTI
Több mint fél évszázad után befejeződött az egykor meghatározó fontosságú globális bankközi pénzpiaci kamat, a Libor használata - jelentette be a Bank of England és a brit pénzügyi szektor felügyeleti hatósága (Financial Conduct Authority, FCA) keddi közös nyilatkozatában.

A brit jegybank és az FCA tájékoztatása szerint előző nap utoljára állapították meg a rendszer még fennmaradt, áthidaló szintetikus jegyzéseit, és ezzel véglegesen lezárult az 54 évi Libor-korszak. A szintetikus Libor az egykori nagybani kamatrögzítési gyakorlat utolsó, átmeneti, áthidaló jellegű eleme volt, amely időt biztosított a cégeknek a Liborhoz kapcsolt kontraktusok rendezett és biztonságos átcsoportosítására az új, alternatív rendszerbe (risk-free rates, RFRs).

A Libor - London interbank offered rate, amelyet naponta rögzítettek a kialakításában részes bankok által saját bankközi hitelköltségeikről beterjesztett becslések alapján - a globális nagybani likviditáspiac legfontosabb irányadó kamatlába volt, amely pénzügyi szolgáltatói adatok szerint 400 ezer milliárd dollár összértékű globális pénzügyi tranzakciókhoz szolgált referenciakamatként. Ez a világgazdaság éves hazai össztermékének (GDP) csaknem a négyszerese.

A Libor közvetlenül befolyásolta a bankok és egyéb pénzügyi szolgáltatók közötti pénzügyi tranzakciók értékét, valamint a befektetési bankok által forgalmazott szintetikus termékek - vagyis a többféle befektetési eszközből összeállított csomagok - és számtalan egyéb származékos ügylet árfolyamát. Mindez hatást gyakorolt a lakossági jelzálogkamatokra, a hitelkártyahasználati díjakra, vagy akár a gépjárműhitelek kamataira is.

Több mint egy évtizede azonban nemzetközivé duzzadt, hatalmas bírságokhoz vezető botrány robbant ki, miután a súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (Serious Fraud Office, SFO) és a brit pénzügyi felügyelet feltárta, hogy a Barclays és más nagybankok egyes kereskedői a 2008-2009-es globális pénzügyi válság előtt és alatt haszonszerzés céljából manipulálták a Libort.

A Barclays-t már 2012-ben, a botrány kirobbanásának évében 290 millió font (csaknem 140 milliárd forint) bírsággal sújtották a brit és az amerikai piacfelügyeleti hatóságok, de a vizsgálat kiterjedt számos más bankcsoportra is, és a hasonló kamatmanipulációs tevékenység címén világszerte kirótt pénzbüntetések értéke elérte a 10 milliárd dollárt.

Tom Hayes egykori banki kereskedőt, a UBS és a Citigroup volt munkatársát - aki a brit vádhatóság szerint a manipulációs hálózat egyik főszervezője volt - 2015 augusztusában 14 évi börtönbüntetésre ítélték. Ez a legsúlyosabb ítélet, amelyet Nagy-Britanniában pénzügyi csalásért valaha is kiróttak, jóllehet az ítéletet később 11 évre enyhítették, és Hayes-t a büntetés felének letöltése után, 2021 januárjában szabadlábra helyezték.

A pénzügyi felügyeletek a súlyos botránysorozat után világszerte megkezdték a Libor-gyakorlat fokozatos kivezetését, és helyére a "risk-free rates" nevű eljárást fejlesztették ki, amely a bankközi kamatbecslésekről készült felmérések helyett valós idejű piaci adatokra épül. Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója keddi nyilatkozatában leszögezte: a Liborból eredő pénzügyi stabilitási kockázatokat sikerült korlátok közé szorítani, és a rendszer kivezetése robusztusabb, ellenállóképesebb alapokat teremtett a piacok működéséhez.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
matolcsygyörgy