FONTOS 400 forint felett az euró!
Egyszerűen nem bír leállni a magyar lakosság a hitelfelvétellel, a cégeknél viszont valami eltörött
Bank

Egyszerűen nem bír leállni a magyar lakosság a hitelfelvétellel, a cégeknél viszont valami eltörött

Kétarcú folyamatok zajlanak a magyar hitelpiacon: a lakossági hitelezés dübörög (csak idén 5,8%-kal nőtt az állomány), a vállalati viszont nagyon gyengén muzsikál (mindössze 0,9%-kal bővült). Lakáshitelből dupla annyit vettünk fel augusztusban, mint egy évvel korábban, a vállalatok viszont halogatják a hitelfelvételt – mutatják az MNB szerdán közzétett adatai.
Bankvezéri panelbeszélgetés is lesz a Budapest Economic Forumon, érdemes regisztrálni az október 17-ei gazdasági csúcstalálkozóra!

Kissé lassult a lakáshitelezés a nyár végén: a júliusinál már kevesebb, de a piaci várakozást újra meghaladó, 109 milliárd forintos volument produkált augusztusban. Ez még mindig duplája a tavalyinak, miközben a teljes háztartási hitelezés 51%-kal nőtt.

hitel1

A személyi kölcsönök kihelyezésére is hasonló mondható el, babaváró hitelből viszont kevesebb „fogyott”, ami a kedvezőtlen demográfiai folyamatokkal és az igénybe vevők körének a szűkülésével egyaránt magyarázható, ráadásul 2025 januárjától a már várandós 30 év felettiek sem lesznek jogosultak e hitelekre.

Háztartási hitelek új kihelyezésének változása az előző év azonos időszakához képest
  Lakáshitel Személyi kölcsön Babaváró hitel Egyéb Összesen
2024 eddig (kumulált) 145,9% 52,2% 15,7% 10,7% 73,2%
2024. augusztus 101,0% 43,4% -16,2% 17,7% 50,8%
Forrás: MNB, Portfolio          

Továbbra is elsősorban az átlagos hitelösszeg növekedése motorizálta a bővülést: a lakáshitelek átlagos 18,6 milliós összege 57%-kal, a személyi kölcsönök 2,7 milliója 30%-kal múlja felül az egy évvel korábbit. Előbbiben az akár 50 milliós CSOK Plusz bevezetésének nagy szerepe van.

Az idei első nyolc hónapban 51 ezer lakáshitel-szerződést, 203 ezer személyikölcsön-szerződést és 15 ezer babaváróhitel-szerződést kötöttek a háztartások, e téren az átlagösszegnél azért kisebb, de ugyancsak jelentős bővülés látható. Jól indult az ősz is a lakáspiacon, így várhatóan kitart a lendület a következő hónapokban is a lakáshitelezésben, augusztusban szezonális okok hozhattak csak minimális megtorpanást.

Az elmúlt 12 hónapban 1122 milliárd forintnyi lakáshitel-szerződés köttetett, a szám egyre közelebb van a 2022 májusában (a Zöld Otthon Program idején) beállt 1489 milliárd forintos csúcshoz, jövőre akár az akkori rekord is megdőlhet, különösen, ha a kormány és az MNB által tervezett három nagy változás teljesül.

A kormány 5% alatti maximális THM-elvárásáról egyelőre nincs új hír (a bankok két hónapot kaptak ennek kidolgozására, és értesüléseink szerint a fiatalok első, új építésű lakás vásárlásra korlátoznák az elképzelést), a piaci lakáshitelkamatok viszont egyelőre nem kifejezetten támogatják a robbanásszerű bővülést: augusztusban enyhén emelkedett is az átlagos piaci lakáshitelkamat, mégpedig 6,56%-ra.

A támogatott hitelek aránya 25% környékén stabilizálódott az utóbbi hónapokban, CSOK Pluszból pedig fennállása első nyolc hónapja alatt mintegy 200 milliárd forintot vettek fel a családok, így teljesülhet az év egészére sokak által jelzett 300 milliárd forintos kihelyezés.

Miközben a CSOK Plusz rövid kamatperiódusú hitelnek számít a statisztikában (ezt a kamattámogatás szabályozása okozza), a piaci lakáshitelek körében fej-fej mellett haladnak a 10 éves kamatperiódusú, illetve a futamidő végéig fixált hitelek az új kihelyezésen belüli arányukat tekintve.

A személyi kölcsönöket 17,2%-os, a szabad felhasználású jelzáloghiteleket 9,3%-os átlagos THM-mel helyezték ki augusztusban a bankok, egy év alatt ez szerénynek mondható, 2,2, illetve 1,4 százalékpontos csökkenést jelent.

A háztartások banki hitelállománya 10 736 milliárd forinton állt augusztus végén, ez egy év alatt 6,9%-os, csak idén 5,8%-os növekedést tükröz, ami jól mutatja, hogy a lakossági hitelezés idén indult be igazán.

A betétek szempontjából az augusztus szokványosnak volt mondható: a júliusi visszaesés után tranzakciós alapon a lakosság forintbetétei 93 milliárd forinttal híztak, devizabetétei 19 milliárddal csökkentek. Az október 1-jével bevezetett új devizakonverziós tranzakciós illetéknek várhatóan januártól lesz húsbavágó hatása a lakossági ügyfeleknél.

A bankok most sem díjazzák túl betéteseiket: egy átlagos lekötött lakossági forintbetétre mindössze 1,35%-os kamatot fizettek, a vállalatoknál ugyanez 5,53% volt a teljes állományra vetítve. A különbség okairól itt írtunk.

A háztartások banki betétállománya tavaly ősz óta emelkedik, 12 896 milliárd forinton állt augusztus végén, ami 10%-kal múlja felül az egy évvel korábbit, a lekötés nélküli betétek aránya 82,9%.

A vállalati hitelezésben augusztus hónap is gyengén alakult, hasonlóan az előző hónapokhoz. A lakossági hitelezésnél kisebb, 4,4%-os mértékben bővült a vállalatok hitelállománya az elmúlt egy évben, idén pedig mindössze 0,9%-os a bővülés.

A vállalati forinthitelezésre 8-10% közötti piaci átlagkamatok jellemzőek, ami nem kedvez a forinthitelezés beindulásának, különösen a piaci / bevételi bizonytalansággal küzdő vállalatok beruházási terveinek és ezek finanszírozásának. Aki teheti, euróhitelt vagy támogatott hitelt (leginkább 5%-os kamatozású Széchenyi Kártya hitelt) vesz fel, esetleg, ha tud, külföldi bankhoz fordul.

Bankvezéri panelbeszélgetés is lesz a Budapest Economic Forumon, érdemes regisztrálni az október 17-ei gazdasági csúcstalálkozóra!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
matolcsygyörgy