Az EKB vezetőit is megosztja az UniCredit felvásárlási kísérlete
Bank

Az EKB vezetőit is megosztja az UniCredit felvásárlási kísérlete

Portfolio
Az Európai Központi Bank mindent megtesz annak érdekében, hogy elhárítsa az akadályokat a határokon átnyúló bankfúziók elől - mondta Claudia Buch felügyeleti vezető szerdán. A központi bank Kormányzótanácsának a tagja, Joachim Nagel Bundesbank-elnök szerint ugyanakkor nem alaptalan a németek aggodalma a Commerzbanknak az olasz UniCredit által tervezett felvásárlása miatt.

Az euróövezet legfőbb pénzügyi felügyeleti hatóságaként az EKB fogja kimondani a végső szót arról, hogy az UniCredit, Olaszország második legnagyobb bankja 30% közelébe emelheti-e részesedését német versenytársában – emlékeztet a Reuters.

Buch az EKB politikájának megfelelően nem említett banknevet, de egy rigai konferencián elhangzott szavai újabb bizonyítékot jelentenek arra, hogy a központi bank támogatja az ilyen ügyleteket.

Bármit, amit a hatáskörünkön belül megtehetünk annak érdekében, hogy a határokon átnyúló tevékenységet ne akadályozzuk, azt természetesen megtesszük.

"Szép dolog, hogy vannak nemzeti bajnokok, de ha a nemzeti bajnokod globálisan törpe, az nem sokat számít a globális versenyképesség szempontjából" – tette hozzá ehhez Martins Kazaks lett jegybankelnök. Bár német politikai körökben egyesek azt remélik, hogy az EKB leállítja az ügyletet, Christine Lagarde, az EKB elnöke a minap világossá tette, hogy kívánatosnak tartanak egy ilyen egyesülést.

Kevésbé támogató Joachim Nagel, a német jegybank elnöke, az EKB Kormányzatótanácsának a tagja, aki a Politicónak jelezte, nem tartja alaptalannak a németek aggodalmát a Commerzbank esetleges felvásárlása miatt. Keddi beszédében rámutatott, hogy nehézségekbe ütközik a még mindig nagyrészt nemzeti alapon szervezett és szabályozott bankrendszerről egy olyanra való átállás, amelyhez közös európai szabályozásra lenne szükség.

Az európai bankrendszer széttöredezettségének a példájaként említette, hogy a bankok jellemzően nagy mennyiségű államkötvényt, különösen a saját kormányuk által kibocsátottakat. Ha pedig bajba kerülnek,

betéteseiket a nemzeti betétbiztosítási rendszerek védik, hiszen egységes európai betétbiztosítási alap még mindig nem létezik.

A betétesek tényleges biztonsága tehát az egyes államok fizetőképességén múlik. Ez a kockázat különösen aktuális Olaszországban, ahol a bruttó államadósság a GDP 135 százalékát teszi ki. Az UniCredit 108 milliárd eurós államkötvényállományának több mint egyharmada olasz.

Christine Lagarde, az EKB elnöke hétfőn emlékeztette az Európai Parlamentet, hogy az európai betétbiztosítási rendszer kialakítástát a nemzeti kormányok évek óta blokkolják, és továbbra is rendkívüli módon hiányzik. Nagel azt javasolja, hogy a nemzeti betétbiztosítási rendszerek fölé legalább kerüljön egy "európai biztosítási réteg", amely megakadályozná a válságok határokon átnyúló terjedését.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
gazdag üzletember férfi öltöny getty stock