Portfolio signature

Ellenséges felvásárlás jöhet, olasz kézbe kerülhet a Commerzbank

Több mint 150 éves története során több alkalommal vásárolt fel pénzintézeteket, és vált maga is felvásárlási célponttá a Commerzbank. Az elmúlt napokban újra felvásárlási sztori van a második legnagyobb tőzsdén jegyzett német banknál: az UniCredit venné meg a Commerzbankot, az olasz pénzintézet már el is kezdte gyűjtögetni a részvényeket, hamarosan oda érhetnek, hogy felvásárlási ajánlatot tehetnek. A német politika forrong, de dönteni nem ők fognak, hanem az EKB, amely inkább nyitottnak tűnik az európai bankkonszolidációra. De hogyan profitálnak ebből az egészből a részvényesek? Mit kapunk a pénzünkért, mennyire olcsó a Commerzbank? És érdemes még beszállni? Ezeket néztük meg. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

Padlón az árfolyam

Kevés olyan grafikon van, ami olyan jól leírja a Commerzbank elmúlt évtizedeinek történetét, mint a részvényárfolyam alakulásáról szóló. Az árfolyam korábban 250 euró felett is állt, és még a 2008-as válságot megelőzően is 200 euró fölött kereskedtek a Commerzbank papírjaival, a globális pénzügyi válság, a rosszul időzített Dresdner Bank felvásárlás, a brutális veszteségeket okozó ingatlan- és hajófinanszírozás, majd az állami tőkeinjekciók és Németország történetének legnagyobb tőkeemelése padlóra küldték az árfolyamot, ami azóta sem tudott onnan érdemben emelkedni. A teljes képhez azonban az is hozzá tartozik, hogy a nyugat-európai bankrészvények árazása is megváltozott, jóval alacsonyabb szorzókon forognak most a bankpapírok, mint 2008 előtt, és a Commerzbank is kisebb lett, mérlegfőösszege most harmadával kisebb, mint 2009-ben, és a nagy kelet-európai terjeszkedési és növekedési kilátások is kiárazódtak a bank részvényeiből, és a Német gazdaság is gyenge, márpedig a Commerzban fő piaca ez, ezek miatt is alacsonyabban áll most az árfolyam.

cbk91
Jön az új amerikai elnök, kifutnak a magas hozamú állampapírok, egyre alacsonyabbak a kamatok, adódik a kérdés: mibe érdemes most befektetni? A kérdésre profi szakemberek hozzák a válaszokat, befektetési ötleteket, november 6-án jön a Portfolio Investment Day 2024. Most érdemes jelentkezni!

Összezsugorodott a Commerzbank

Az árfolyammal együtt a bank piaci értéke is a mélybe zuhant, a második legnagyobb, tőzsdén jegyzett német bank piaci értéke alig nagyobb, mint az OTP-é.

cbk mcap

Eközben a mérlegfőösszege alapján több mint ötször akkora, mint a magyar bank, 560 milliárd euróval az európai középmezőnybe tartozik, az UniCredittel együtt pedig egy igazi európai nagybank jöhetne létre, közel akkora, mint a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés