Vezért vált a Commerzbank a fúziós őrület kellős közepén
Bank

Vezért vált a Commerzbank a fúziós őrület kellős közepén

Portfolio
Bettina Orlopp eddigi pénzügyi vezérigazgató-helyettes a közeljövőben átveszi a német Commerzbank vezérigazgatói pozícióját Manfred Knoftól – írja a Reuters. A vezércsere bejelentésére éppen az UniCredit agresszív tulajdonszerzési kísérlete közben került sor. Német kormányzati források szerint ennek megakadályozására nekik nincsenek jogi eszközeik.

Részvénypiaci témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

Orlopp átérzi feladatai súlyát, hiszen így fogalmazott:

Bár a stratégiánk hatékony, jelentős feladatok állnak előttünk.”

Manfred Knof csak nemrég jelentette be, hogy 2025 végén lemond vezérigazgatói tisztségéről, mindössze órákkal azelőtt, hogy az olasz UniCredit nyilvánosságra hozta, tulajdont épít a Commerzbankban.

Jön a Portfolio idei harmadik befektetési konferenciája, a Portfolio Investment Day 2024. A novemberi amerikai elnökválasztás másnapján, november 6-án profi befektetőkkel, alapkezelőkkel, iparági szakértőkkel, elemzőkkel arról beszélgetünk, hogy hogyan hathat Donald Trump vagy Kamala Harris elnöksége a részvény-, kötvénypiacra vagy akár a kriptoeszközökre, és a csökkenő kamatkörnyezetben hogyan érdemes átalakítani a befektetési portfóliókat.

Andreas Thomae, a bank egyik nagy befektetőjének, a Dekának a vállalatirányítási szakértője szerint pozitív, hogy Orloppot ilyen gyorsan kinevezték új vezérigazgatónak. Ideális jelöltnek és határozottnak nevezte az új vezetőt.

Orlopp múlt héten igyekezett nyugalmat sugározni, és azt mondta, a kormánynak meg kell tartania a Commerzbankban fennmaradó 12%-os részesedését, miután az UniCredit megkezdte a részvényvásárlást, és már 9%-on áll a tulajdonosok között, derivatív ügyletek révén pedig az EKB engedélye esetén 21%-a van már.

"Mindannyiunkat nagyon meglepett a folyamat"

- mondta Orlopp újságíróknak Berlinben. "Ezért most egyszerűen az a legfontosabb, hogy nyugodtan rendezzük a dolgokat, és átgondoljuk, hogy mi van most az asztalon, és hogyan kezeljük azt."

A bank közölte, hogy a felügyelőbizottság belső és külső jelölteket is megnézettt, de végül egyhangúlag a 2014 óta a banknál dolgozó, és igazgatósági tisztségét 2017 óta betöltő Orloppot választotta, és ötéves szerződést írt alá vele neki. Most új pénzügyi vezetőt keresnek, Orlopp egyelőre továbbra is betölti ezt a pozíciót. A távozó Knof 2021-ben csatlakozott a Commerzbankhoz, és több ezer munkahelyet szüntetett meg, valamint több száz fiókot zárt be, hogy a bankot nyereségessé tegye, többek között a magyar érdekeltséget is eladta.

Christian Lindner pénzügyminiszter kedden arra a kérdésre, hogy miként lehetne megakadályozni a Commerzbank UniCredit általi felvásárlását, azt mondta: "Ez a Commerzbank igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának az ügye". A Reuters kormányzati forrásai

nem látnak jogi Lehetőségeket a fúzió megakadályozására.

A külkereskedelmi és fizetési rendelet - amely bizonyos esetekben felhasználható a nem uniós országokból történő felvásárlások megakadályozására - nem alkalmazható, mivel a bankok az Európai Központi Bank felügyelete alatt állnak - mondták a források. A német bank "kritikus infrastruktúrának" minősítése - ami szintén nagyobb befolyást adhatna a kormánynak - szintén nem reális lehetőség - tette hozzá az egyik forrás.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Helmut Fricke/picture alliance via Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Commerzbank