Vadiúj fegyverrel mennének neki a készpénznek Magyarországon, leleplezték a terveket
Bank

Vadiúj fegyverrel mennének neki a készpénznek Magyarországon, leleplezték a terveket

Portfolio
Az azonnali fizetési rendszerre akár érintéses mobilfizetést is lehet építeni, már az Apple telefonjain is. Gauder Milán (IzzyPay) Future of Finance rendezvényünkön tartott előadásában elárulta, hogy jelenleg egy ilyen megoldás fejlesztésén dolgoznak.

A szakember szerint globális fizetési folyamatokban három trend figyelhető meg,

  • a fizetésekben a készpénz részaránya gyorsan csökken,
  • előre törőben van az azonnali fizetés,
  • és az alternatív elektronikus fizetési módok.

A világ beragadt 2010-ben, 85 százalék készpénzben fizetett, csak 15 százalék volt az elektronikus fizetések aránya. Bár Európában, a nyugati világban folyamatosan visszaszorult a készpénz, ám a globális délen 95-99 százalékban készpénzt használtak. Mivel ezek a társadalmak folyamatosan nőttek, nem szorult vissza a készpénz. Az évtized második felében felgyorsult az azonnali fizetési rendszerek terjedése, ma már legalább 81 olyan ország van, ahol működik instant fizetési rendszer.

Nem mindenhol kezdték el használni, de a fejlődő világ sok országában - mive nem volt jól működő kártyás fizetési rendszer - a mobil alapú, azonnali fizetésre fizetési rendszerekkel elkezdték visszaszorítani a készpénzt.

Az azonnali átutalást felhasználva Indiában, Thaiföldön és Brazíliában mobilapplikációt fejlesztettek. Az eredmény, hogy 2023-ban Thaiföldön 27 milliárd, Brazíliában 37 milliárd, Indiában 129 milliárd azonnali fizetési tranzakció történt, miközben előtte közel 100 százalékban készpénzt használtak.

Európában a bolti fizetésbe nem nagyon tudtak betörni az azonnali megoldások, a készpénz kiszorul, de nagyon sokan fizetnek kártyával vagy kártyás mobiltárcával. Online a kártya már csak egyharmados részarányt képvisel, sokan digitális tárcákkal vagy azonnali átutalási rendszerrel fizetnek. Online-ban ezek a rendszerek jobbak, mint a kártyás megoldások.

A boltokban viszont nem tudják legyőzni azt a fizetési módozatot, hogy a telefonnal odalépünk a kasszához, érintjük a telefont és távozhatunk.

Amikor a fejlett országokban lemásolták a QR-kódos fizetést, azt tapasztalták, hogy ez a fogyasztóknak nem kell, nem terjedtek el. A kártyatársaságok felismerték, hogy az alternatívák elvéreznek a contactless fizetések miatt, sok helyen drágult a kártyaelfogadás díja.

Az Apple közben egy hónappal ezelőtt bejelentette, hogy a telefonjaik NFC antennájához már nem csak az Apple férhet hozzá. Ez azt jelenti, bármelyik bank továbbfejlesztheti az applikációját, hogy az ő appja legyen az Apple mobilokon a mobiltárcában.

A mobilos érintős fizetés és az, hogy mögötte kártya van, nem egy szükségszerű összefonódás. A mobilos NFC megoldás mögé be lehet tenni az azonnali átutalási rendszereket, ezen dolgozik most az Izzipay.

A rendezvényről készült beszámolókat az alábbi cikkünkben gyűtöttük össze:

Címlapkép forrása: Portfolio

RSM Blog

Az ESG és a HR

Az ESG, vagyis az Environmental, Social & Governance (Környezetvédelmi, Társadalmi és Irányítási) keretrendszer jelentése és célja, hogy a vállalatok hosszú távon is fenntartható működést

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
CFO of the year 2024