Megmentették, most szabadulnak a kormányok a bankjaiktól
Bank

Megmentették, most szabadulnak a kormányok a bankjaiktól

Portfolio
Az európai kormányok a globális pénzügyi válság utolsó fejezetének lezárására tett jelentős lépéseként több mint 16 milliárd euró értékben adtak el olyan banki részvényeket, amelyeket korábban megmentettek. A tendencia az elmúlt évben felgyorsult, mivel a kormányok kihasználták a magasabb kamatlábak miatt emelkedő részvényárfolyamokat, hogy növeljék bevételeiket – derül ki a Financial Times elemzéséből.

Az eladások azonban csak töredékét hozzák vissza annak a pénznek, amelyet az adófizetők több mint egy évtizede injektáltak ezekbe a bankokba. Filippo Alloatti, a Federated Hermes pénzügyi hitelekért felelős vezetője a brit lapnak megjegyezte, hogy a kormányok megtanulták a veszteségek korai lefaragásának fontosságát, mivel a befektetések teljes megtérülése nem biztos, hogy reális.

Az elkövetkező hónapokban további eladások várhatóak, mivel Görögország és Olaszország várhatóan az év végéig teljesen eladja a magánszektornak a korábban megmentett nagy bankjainak papírjait, az Egyesült Királyság és Írország pedig jövőre követheti ezt a példát. Ezek az eladások lehetőséget teremtettek a bankok számára arra is, hogy fontolóra vegyék riválisaik felvásárlását.

Az UniCredit például nemrégiben 4,5%-os részesedést vásárolt a Commerzbankban a német kormánytól.

A görög kormány, amely 50 milliárd eurót juttatott a négy legnagyobb hitelezőjének, több mint 1,7 milliárd eurót gyűjtött össze a bankokban lévő részesedések eladásával. Az Egyesült Királyság, az elmúlt év legnagyobb eladója, 5,5 milliárd font (6,5 milliárd euró) értékben adta el a NatWest részvényeit, így részesedése alig 18% alá csökkent.

Más országok, például Hollandia és Írország szintén jelentősen csökkentették részesedéseiket a megmentett bankokban.

Az eladások az európai bankok nyereséges időszakában történtek, mivel az elmúlt három év kamatlábainak ugrásszerű növekedése növelte a legtöbb pénzintézet profitját.

Az Euro Stoxx Banks index az elmúlt évben közel 30%-kal emelkedett.

Annak ellenére, hogy az Európai Központi Bank megkezdte a kamatcsökkentést, egyes elemzők szerint a hitelezők részvényárfolyamai tovább emelkednek, mivel a nyereségesség növekedése fenntarthatóbbnak bizonyul a jelenleg feltételezettnél.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ebrd