Váratlanul elvette több ezer befektetési bankár útlevelét Kína
Bank

Váratlanul elvette több ezer befektetési bankár útlevelét Kína

Portfolio
Kína új támadást indított a befektetési bankárai ellen, legújabban arra kötelezve őket, hogy szolgáltassák be az útleveleiket – írja a Bloomberg.

Augusztus óta a kínai hatóságok különböző értékpapírcégek legalább három vezető befektetési bankárát vették őrizetbe. Egyikük, aki korábban a Haitong Securities üzletkötéseit felügyelte, elmenekült az országból, és két héttel ezelőtt a tengerentúlon tartóztatták le, majd az állami médiában széles körben nyilvánosságra hozott incidens során visszatoloncolták Kínába.

A Haitong és más állami hátterű brókercégek az ügyet ismerő személyek szerint

nemrégiben arra kérték számos befektetési bankárjukat, hogy adják le útlevelüket, és kérjenek engedélyt minden üzleti és személyes utazási tervükhöz.

A kérések a kínai szabályozó hatóságok útmutatásait követték - mondták a források.

Néhány alkalmazottnak azt mondták, hogy a szabályozó hatóságok vizsgálják a tőzsdei bevezetéseket és más tőkebevonási tevékenységeket, és hogy a bankárokat bármikor behívhatják kihallgatásra.

A források úgy tudják, hogy a brókercégek megszigorították a tengerentúli utazások engedélyezését, és közölték a munkatársakkal, hogy arra is engedélyt kell szerezniük, ha le akarnak mondani. Azoknak, akik üzleti utazásra kaptak engedélyt, azt egy munkatárssal kell megtenniük, az előre jóváhagyott útvonalakon kívüli tevékenységeket pedig korlátozzák.

Kínában az állami tulajdonú vállalatokról ismert, hogy a felsővezetők és a kommunista párt tisztviselőinek útlevelét is maguknál tartják. Ugyanakkor szokatlan, hogy a vállalatok ezt a követelményt az alacsonyabb rangú alkalmazottakra és a fiatalabb alkalmazottakra is kiterjesztik, mint a Haitong és más brókercégek esetében.

A bankárok ellen nem ez az első „támadás” a kínai hatóságok oldaláról, nemrégiben a kínai állami tulajdonú pénzintézetek 2,9 millió jüanban maximálták a vezető beosztású alkalmazottak éves fizetését, ez sok esetben a fizetés csökkentésével járt.

A kínai hatóságok legalább 2021 óta próbálják megtisztítani az ország 66 000 milliárd dolláros pénzügyi szektorát, amikor Hszi elnök célkeresztbe vette az ágazatban tapasztalható korrupciót. A széles körű vizsgálatok a kínai bankok, brókercégek, vagyonkezelők és biztosítótársaságok számos pénzügyi szakemberének letartóztatásához vezettek. A pénzügyi bűncselekményekért kiszabott legsúlyosabb büntetések között halálbüntetés vagy életfogytiglani börtönbüntetés is szerepelt egyes intézmények korábbi felsővezetői számára.

Kínában szeptember elején 147 brókercégnél több mint 8700 befektetési bankár dolgozott. Sokan közülük tőkepiaci tevékenységet folytatnak, beleértve a tőzsdei bevezetéseket és a részvények értékesítését. A hivatalos adatok szerint az országban működő értékpapírcégek együttes bevétele az első félévben 203,3 milliárd jüant tett ki, ami 9%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál.

A tőkepiac "kapuőreinek" tekintett befektetési bankárok szerepe fontosabbá vált, miután Kína tavaly a hatósági jóváhagyáson alapuló tőzsdei bevezetési mechanizmusról áttért a regisztráción alapuló IPO-rendszerre. A tőzsdére lépő vállalatoknak minősített bankokat, azaz jegyzési garanciavállalókat kell kijelölniük a tőzsdei bevezetés szponzoraként.

Az új tőzsdei bevezetések száma idén visszaesett a gazdaság lassulása miatt, és több száz vállalat törölte tőzsdei bevezetési tervét. A kínai vállalatok idén eddig összesen 76,4 milliárd jüant gyűjtöttek a tőzsdei bevezetések során, ami 88%-os csökkenés a 2022-es csúcshoz képest.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tüzes vita az elnökjelöltek között: Kamala Harris sarokba szorította Donald Trumpot
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
commerzbank frankfurt getty stock