Kiderült, melyik boltokban találkozhatunk először az új magyar fizetéssel
Bank

Kiderült, melyik boltokban találkozhatunk először az új magyar fizetéssel

Ma már minden hazai banki ügyfél indíthat qvikes fizetést a mobilbankja segítségével, ugyanakkor még időbe telik, amíg a boltok és az online kereskedők is széles körben bevezetik az újfajta fizetést. Körképünkben megvizsgáltuk, mely bankok kínálnak a kereskedőknek qvikes pénzfogadást, és hogy mik a tervei a legnagyobb áruházláncoknak a qvikkel.
A qvikről és a készpénzmentes fizetésekről kiemelt helyen lesz szó a Portfolio november 5-ei Banking Technology rendezvényén. Regisztráció és részletek itt!

Indul a qvik

Szeptember 1-jétől a magyar banki ügyfelek mobilbankjában új funkció jelent meg: egy QR-kód beolvasásával is indíthatunk fizetést, ingyenesen. Emellett két másik technológiával is létrehozhatók fizetési megoldások: a már ismert kártyaelfogadó terminálokon NFC technológiával, jellemzően az online térben pedig deeplinkkel.

Megkerestük a hazai áruházláncokat, hogy bevezetnek-e valamilyen qvikes megoldást, és ha igen, mikor találkozhatunk az újfajta fizetési módozattal a kasszáknál. Ahol elérhetővé teszik, ezt a logót láthatjuk majd a kasszáknál:

Melyik boltokban jöhet a qvik?

A CBA kérdésünkre közölte, hogy az AFR-re épülő szolgáltatás biztosítása érdekében az előkészítő munkafolyamatok megkezdődtek hálózatban,

több üzletben már a tesztelés is megtörtént.

A szolgáltatás bevezetéséről a franchise partnerek önálló hatáskörben dönthetnek, de rendszergazdaként javasolták a tagok számára a szolgáltatás mielőbbi bevezetését. Hozzátették azt is, hogy a közeljövőben egyre több üzletben lesz lehetősége a vásárlóknak a szolgáltatás igénybevételére.

A Spar a kérdéskört még vizsgálja, míg az Auchantól azt a választ kaptuk, egyelőre nem vezetik be a qvikes fizetési lehetőséget, „de folyamatosan vizsgálják a fogyasztói igényeket, így figyelemmel követik” ezt is.

A Tescótól hasonló választ kaptunk, azt írták,  jelenleg nem tervezik bevezetni az azonnali fizetési rendszerre épülő fizetési lehetőséget, „azonban amennyiben a jövőben azt tapasztalják, hogy a vásárlók részéről igény lesz rá, úgy a későbbiekben elképzelhető, hogy újragondolják a bevezetés lehetőségét” – fogalmaztak.

Az Aldi azt írta lapunknak, hogy vizsgálják az azonnali fizetési rendszerre épülő fizetési szolgáltatások bevezetésének lehetőségét és feltételeit, ám a vállalat „egyelőre nem hozott döntést ezzel kapcsolatban”. A Pennytől és a Lidltől egyelőre nem kaptunk választ.

Több bank is fejlesztett a kereskedőknek

A bankok a lapunknak küldött válaszok alapján egytől-egyig teljesítették a kötelező fejlesztéseket, vagyis a szeptember 1-jei határidőre lefejlesztették a qvikes fizetések indítását az ügyfeleknek. Ez azt jelenti, hogy minden banki ügyfél képes mostantól olyan kereskedőnél qvikkel (azaz qr-kóddal, érintésmentesen/NFC-vel vagy deeplinkkel) fizetni, amely bevezetett valamilyen qvikes pénzfogadást. A kereskedőknek szóló fizetési megoldásokról kérdeztük a bankokat.

Az OTP Bank lapunkkal közölte, hogy az OTP Mobil szolgáltatásportfóliójában két felületen találkozhatnak qvik alapú fizetési megoldásokkal a vásárlók és a kereskedők. A SimplePay Online fizetési megoldáson belül és a SimplePay Telefonos POS applikációban. A bank egy hétfői eseményen elárulta, hogy az általuk kiszolgált mintegy 20 ezer kereskedőből több mint 5 ezer kereskedőnél vált már most elérhető a qvikes fizetés, és terveik szerint november végéig mindegyik kereskedőjüknek elérhetővé teszik. A telefonos softPOS alkalmazással – amelyet jellemzően kisebb forgalmú boltokban használnak – már most 2 ezer kereskedőnél elérhető a qvikes fizetés. A bank a hagyományos kártyaelfogadó terminálokkal rendelkező kereskedőknek jövő év elejétől tervezi elérhetővé tenni a qvik szolgáltatást.

Az OTP vezérigazgató-helyettese, Csányi Péter a qvik elindulása kapcsán tartott rendezvényen újságírói kérdésre azt mondta a qvikes elfogadás árazásáról, hogy kereskedők forgalmától is függ, hogy mennyibe fog kerülni a qvikes fizetés.

Az első becslések alapján az átlagdíjhoz képest 10-20 bázisponttal olcsóbb lehet, mint a jelenlegi kártyás elfogadói díjak

A Raiffeisen Bank lapunkank küldött válaszában kiemelte, hogy  implementálták az MNB rendeletnek megfelelően a QR-kód szabványt, kialakították a qvik megoldások rendszerét és élesben elindították az új szolgáltatást szeptember elsejétől. Ám nemcsak a banki ügyfeleknek tették elérhetővé a qvikes fizetést, hanem a kereskedőknek szóló elfogadási szolgáltatást is indított a bank. Azt írták lapunknak, hogy „integráltan bankkártyaelfogadással és qvikkel” is elindulnak a szolgáltatásaik több platformon, online és a boltokban egyaránt. Szeptember 1-től a jellemzően kiskereskedők által használt „Scan&Go fizetési megoldást”, amely mobiltelefonos kártyaelfogadást (softPOS) jelent, a qvik fizetések fogadására is felkészítették.

Az MBH Bank válaszában kiemelte, hogy jelenleg több online piactérrel és kereskedővel is a piacra lépés előtt állnak, a fizetési megoldásaikkal „a vásárlók hamarosan a fizetési helyezetekben is találkozhatnak”. Náluk a vállalti ügyfelek proaktívan keresik a qvik fizetésre épülő szolgáltatásokat, melyek a bankkártyás fizetésnél kedvezőbb díjazással, és a fizetési mód egyszerűbb implementációjával járnak.

A K&H Bank lapunknak elárulta, hogy folyamatosan követik a piaci újdonságokat, és jelenleg is zajlanak az egyeztetések a qvik K&H elfogadói hálózatba való technikai integrálásáról. Hozzátették azt is, hogy szerintük a qvik bevezetése várhatóan fokozatos lesz. Először online és bizonyos fizikai elfogadóhelyeken jelenik meg, ahol a fizetés gyorsasága nem kulcsfontosságú. A bankkártyás fizetés előnyei (ingyenesség, megszokottság, kényelem, reklamációs eljárás) egyelőre versenyelőnyt jelentenek. A nagy forgalmú kereskedők akkor vezethetik be, ha a qvik hasonló gyorsaságot és integrációs lehetőségeket biztosít, mint a bankkártya. Az árazás várhatóan kedvezőbb lesz a kereskedők számára, de ezt a piaci verseny alakítja majd – írták válaszukban.

A Gránit Bank válaszában kiemelte, hogy várakozásaik szerint a qvik fizetést elsősorban azok a kereskedők részesítik majd előnyben, akiknél jelentős költséget teszi ki az elektronikus fizetések elfogadása. A bank megjegyezte, hogy jelenleg az azonnali fizetési rendszerre épülő Fairpay megoldást kínálják a kereskedőknek.

A CIB Bank elárulta, hogy egyelőre nem indítottak új szolgáltatást a kereskedőknek, csak a törvényi megfelelés szerint meghatározott funkciókat vezették be az ügyfeleknél. A qvik szolgáltatás generálási funkciójának bevezetése várhatóan a jövő évben fog megvalósulni.

A qvikről és a készpénzmentes fizetésekről kiemelt helyen lesz szó a Portfolio november 5-ei Banking Technology rendezvényén. Regisztráció és részletek itt!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Miközben a fél világ Ukrajna meghökkentő sikerét ünnepelte, végveszélybe került egy stratégiai fontosságú város

Vezető modellező

Vezető modellező
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
zöld lámpa közlekedés