24 milliós bírságot kapott egy pénzügyi intézmény az MNB-től
Bank

24 milliós bírságot kapott egy pénzügyi intézmény az MNB-től

Portfolio
Az MNB 24 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Capital Hitelház Zrt.-re és időszakosan megtiltotta a társaságnak új kezességvállalási ügyletek megkötését a fedezetértékelés, az ügyfélminősítés, a monitoring tevékenység, az adatszolgáltatás, illetve az értékvesztés és céltartalékképzés kapcsán feltárt hiányosságok miatt - közölte az MNB.
Közeleg a pénzügyi szektor szereplőinek nagy találkozója a bankok, a biztosítók és a vagyonkezelési szakma nagyágyúival, kiegészülve a vállalati CFO-kkal. Nem érdemes lemaradni a szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáról!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított célvizsgálat keretében tekintette át, hogy a Capital Hitelház Zrt. hitelezési és kezességvállalási tevékenységével kapcsolatos kockázatvállalása során betartja-e az üzletileg megbízható (prudens) működésre vonatkozó törvényi előírásokat, illetve egyéb jogszabályokat. A vizsgálat a 2020. január 1-jétől az eljárás lezárásáig tartó időszakot ölelte fel.

Az MNB a fedezetértékelés területén hiányosságokat tárt fel a társaságnál a jogszabályok, a belső szabályozás és a gyakorlat összhangjának hiánya miatt. Ezen hiányosságokat többek között a megfelelő képesítéssel rendelkező értékbecslő alkalmazása, a fedezetértékelési eljárás gyakorlata, a készfizető kezesek minősítése, az ingatlanfedezetek értékelésének felülvizsgálata, illetve a statisztikai alapú módszertan szerinti értékmeghatározás kapcsán állapította meg a pénzügyi felügyelet.

A Capital Hitelház Zrt.-nek felül kell vizsgálnia az ügyfélminősítéshez használt scoring táblát és az ügyfélminősítési gyakorlatát, biztosítania kell az ügyfelek fizetőképességének folyamatos nyomon követését, illetve jogszabályi előírásoknak megfelelően kell meghatároznia a nem teljesítőként kezelendő kitettségeket. A társaságnak továbbá lépéseket kell tennie a belső ellenőrzésre vonatkozó szabályozás pontosítása, illetve a belső ellenőrzés és a felügyelő bizottság együttműködésének erősítése terén is.

A monitoring kapcsán a pénzügyi vállalkozásnak kiemelt figyelmet kell fordítania az ügyfélcsoportba tartozó ügyfélkapcsolatok vizsgálatára, továbbá a kockázatkezelésre, a monitoringra és a kezességvállalásra vonatkozó szabályozás kiegészítésére. A társaságnak módosítania kell a számlatükröt, a számlarendet és a főkönyvi kivonatokat is, illetve felül kell vizsgálnia a vizsgált időszakban beküldött valamennyi felügyeleti adatszolgáltatást.

Az értékvesztés- és céltartalékképzés kapcsán a jogszabályoknak megfelelően módosítania kell az ezekre vonatkozó belső szabályzatokat, majd a jogszabályoknak megfelelően és a módosított szabályzatok alapján elszámolnia és megképeznie a szükséges mértékű értékvesztést és céltartalékot.

A feltárt hiányosságok miatt az MNB idén október 15-i, november 30-i, illetve december 31-i határidővel kötelezte a társaságot a problémák kijavítására és a jogszabályi előírásoknak megfelelő működésre. Az értékvesztés elszámolására és céltartalék megképzésére vonatkozóan előírt kötelezettségek teljesítésének MNB részére történő teljeskörű igazolásáig megtiltotta a társaság számára új kezességvállalási ügyletek megkötését.

Mindezek mellett 24 millió forint felügyeleti bírság kiszabására is sor került.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egész Európában nem látsz olyat, amit a magyarok művelnek a megtakarításaikkal: mutatunk 10 érdekes ábrát

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
zöld lámpa közlekedés