Dübörög a banki profitgyár, itt az ezermilliárdos meglepetés
Bank

Dübörög a banki profitgyár, itt az ezermilliárdos meglepetés

Kimagaslóan jól sikerült az első félév a magyar bankszektorban, a gyenge vállalati hitelkeresletet leszámítva. A 972 milliárd forintos féléves nyereség 25%-os tőkearányos megtérülést jelent, az egyszeri tételek és osztalékbevételek nélkül ennek nagyjából a háromnegyede jött volna össze. A bankok jövőjéről is sok szó esik a Portfolio szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai eseményről.
A magyar banki szolgáltatások jövőjével is sokat foglalkozunk a Portfolio közelgő Future of Finance 2024 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!

A biztosítók után a bankok első féléves eredményadatait is közzétette az MNB, ezek alapján konszolidáltan 1011 milliárd, nem konszolidáltan (pl. az OTP külföldi leánybankjai nélkül) 972 milliárd forintos nyereséget ért el a bankszektor az első félévben.

A döntően nem belföldi banki tevékenységből származó osztalékbevételek nélkül ez utóbbi 552 milliárd forint lett volna. Az első féléves eredmény nagyjából hasonlóan oszlott meg a két negyedév között.

bank2

A nyers eredményszám 24,8%-os, az osztalékbevételek nélküli eredményszám 14,1%-os tőkearányos megtérülést (ROE) jelent.

Előbbi a 2008-as pénzügyi válság előtti időszakra emlékeztető magas szint, utóbbi viszont a mostani kamatkörnyezetben nem számít a bankszektorban kirívónak. Ugyanakkor, ha többi egyszeri tétellel is korrigálunk (lásd alább), akkor valahol a két említett százalékos szám között volt a megtérülés.

Alábbi ábránkon összefoglaltuk, konszolidáltan mely bank hogy teljesített. Ahol nem tüntettük fel a számot, ott egyelőre csak anyabanki jelentésből becsültünk. Az MNB közlése szerint négy hitelintézet volt veszteséges, közöttük nem találunk nagybankot.

Az egy évvel korábbinál 44%-kal magasabb a bankszektor féléves nyeresége, holott már részben megtörtént a kamatkörnyezet meredek csökkenése, amitől a nyereség esését várhatnánk. Ha megnézzük, mi okozta az eredményjavulást, akkor elsősorban a kereskedési eredményt (pl. a különböző árfolyamveszteségekkel szemben képzett swapok, derivatívok eredményét), másodsorban az osztalékbevételek emelkedését kell megemlítenünk, és

csak harmadik helyen következik a banki alaptevékenységből származó bevételek emelkedése.

bankok

A nettó kamatbevételek még az idei első félévben is 6%-kal emelkedtek, ami azzal magyarázható, hogy bár a kamatkörnyezet csökkenése miatt visszaestek a kamatbevételek, a kamatráfordítások ennél még nagyobb mértékben csökkentek. A díj- és jutalékbevételek 11,6%-os emelkedése viszont egészen hízelgő a bankokra nézve.

bank4

Eközben a működési költségek 0,2%-kal csökkentek az első félévben a bankszektorban, ami annak köszönhető, hogy az extraprofitadó 208 milliárd forintról 111 milliárd forintra csökkent az első félévben. Hogy az éve egészében is sikerül nagyjából felelezniük az extraprofitadó-terhelésüket a bankoknak, az egyáltalán nem biztos, hiszen a kormány időközben szigorította ennek feltételét: immár nemcsak a hosszú lejáratú, hanem a teljes állampapír-állományukat is növelniük kell a bankoknak, amiről egy részük nagy valószínűség szerint az idei évre már lemondott.

Az osztalékbevételeken és az extraprofitadón kívül is érintették egyszeri tételek a bankok idei első félévét, a lakossági kamatstop újabb meghosszabbítása miatt elszámolt módosítási veszteség például -18 milliárd forinttal, a fair value hatás viszont +60 milliárd forinttal. Az ilyen egyszeri hatások jelentőse azonban kisebb volt most a második negyedévben, mint az elsőben, ugyanakkor elvégezhető ezúttal is velük a korrekció. Az alábbi ábránkon szereplő egyszeri tételek összhatása az első félévben +251 milliárd forint volt,

így elmondható, hogy mintegy háromnegyede lett volna a bankok nyeresége a nyers 972 milliárdos számnak, ha ezek nincsenek.

Érdemes megemlíteni, hogy az értékvesztés / kockázati céltartalék-képzés és a hitelportfólió minősége továbbra sem téma a bankszektorban, az ügyfelek fizetőképessége kiváló maradt, az NPL-ráták kis mértékben még csökkentek is a második negyedévben.

Végezetül vessünk egy pillantást a bankok mérlegére az eszközoldalon és a forrásoldalon egyaránt:

az utóbbi néhány negyedévben megtorpant a hitelállományok dinamikus emelkedése, de a háztartási hitelek esetében már visszatatért az egészen elfogadható dinamika,

erről részletesebben éppen ezen a héten írtunk.

bank9
bank10
A magyar banki szolgáltatások jövőjével is sokat foglalkozunk a Portfolio közelgő Future of Finance 2024 konferenciáján, érdemes mielőbb regisztrálni!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Fordítva ülünk a lovon

Gazdasági megtérülésre inkább az számíthat, aki a saját érdekében cselekszik a közösség érdeke helyett. Eközben hajlamunk van eltekinteni a fenntarthatóság érvényesítésétől, vagy meg

Holdblog

Hol tart a Fradi a nemzetközi porondon?

Tíz év alatt csupán egy darab BL-főtáblás szereplés jutott a Fradinak, az alsóbb szintű kupasorozatokba is csak ritkán jutott be. De mit jelent ez a... The post Hol tart a Fradi a nemzetközi por

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Sustainable world 2024 panel