Indiában találta meg a szerencséjét a legnagyobb orosz bank a szankciók után
Bank

Indiában találta meg a szerencséjét a legnagyobb orosz bank a szankciók után

Portfolio
Virágzik Oroszország kereskedelme Indiával, és a kétoldalú fizetési tranzakciók zökkenőmentesen zajlanak - mondta Anatolij Popov, a legnagyobb orosz pénzintézet, a Sberbank vezérigazgató-helyettese a Reutersnek. A bank kezeli az Indiába irányuló orosz export akár 70%-ának a fizetési tranzakcióit.

Oroszország Indiával folytatott kereskedelme 2023-ra csaknem megduplázódott, és 65 milliárd dollárra emelkedett, miután a szubkontinsnyi ország az orosz olaj egyik fő importőrévé vált az ukrajnai konfliktus miatt 2022-ben bevezetett nyugati szankciókat követően.

"2022-ben jelentősen megnőtt az orosz vállalkozások érdeklődése az indiai piac iránt, mert ez a piac alternatívaként szolgál" - mondta Popov a Reutersnek egy interjúban az Oroszország ázsiai partnereit megcélzó Keleti Gazdasági Fórum előtt.

A Sberbank indiai érdekeltségnek Delhiben és Mumbaiban vannak irodái, valamint Bangalore-ban IT-központja. Indiai irodáinak létszáma idén 150%-kal nőtt, miután áprilisban azt közölték, hogy 300 informatikus munkatársat akarnak felvenni a bangalore-i központba.

A Sberbank nyugati szankciók hatálya alatt áll, ezért nem végezhet tranzakciókat amerikai dollárban és euróban, és nem használhatja a SWIFT-rendszert nemzetközi átutalásokra. Popov azonban azt mondta, Indiában a bank nem tapasztalt semmilyen fennakadást Indiában. Az ázsiai ország nem csatlakozott semmilyen oroszellenes szankcióhoz, és baráti kapcsolatokat ápol Oroszországgal, a feltörekvő gazdaságokat tömörítő BRICS-csoport másik tagjával.

Popov hangsúlyozta azt is, hogy az Oroszországba irányuló növekvő indiai export segített megoldani az orosz vállalatoknál lévő rúpiafelesleg problémáját, amely 2023-ban akadályozta a kétoldalú kereskedelmet, mivel rúpiával fizették az Indiából származó importot.

Azt is mondta, hogy India, a világ ötödik legnagyobb gazdasága szinte mindennel rendelkezik, amit az orosz importőrök keresnek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Buxelliott - Elliott Wave Hungary

Bitcoin

Az elmúlt hónapokban egy oldalazó korrekció futott le hetes idősíkon, melynek befejezését követően további emelkedés érkezhet.Egy leszúrással elérte az árfolyam a korrekció ideális szint

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez a halál csókja a magyar egészségügyben

Vezető modellező

Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
követeléskezelés 2023