Rekordközeli nyereséggel zárta az első félévet az MBH Jelzálogbank
Bank

Rekordközeli nyereséggel zárta az első félévet az MBH Jelzálogbank

3,65 milliárd forintos adózás utáni nyereséggel zárta az első félévet az MBH Jelzálogbank, amelynek anyabankja, az MBH Bank csütörtökön tette közzé gyorsjelentését. A jelzálogbank 34%-os nyereségnövekedése elsősorban az egy évvel korábbihoz képest több mint duplájára emelkedő kamatjövedelemnek köszönhető. A társaság más hitelintézetek számára nyújtott refinanszírozási hitelállománya 7%-kal 393 milliárd forintra bővült egy év alatt.

Kiemelkedőnek mondható első féléves eredményt ért el az MBH Jelzálogbank, és megerősítette a második helyét a magyar jelzálogbanki szektorban – közölte a társaság. A 4,18 milliárdos adózás előtti nyereség 41%-kal, a 3,65 milliárdos adózás utáni nyereség 34%-kal múlta felül az egy évvel korábbit, és az előző félévet leszámítva az eddigi legmagasabb nyereségnek számít. A bankadótól és extraprofitadótól megtisztított teljes átfogó jövedelem 4,1 milliárd forint volt.

A társaság nettó kamatbevétele elérte a 6,97 milliárd forintot, amely 110,6%-os, azaz 3,7 milliárd forintos növekedést mutat egy év alatt, részben a bővülő refinanszírozási állománynak köszönhetően.

Az eredményjavuláshoz hozzájárult az is, hogy a működési költségek 15,1%-kal csökkentek éves szinten, így a bank tőkearányos megtérülése (ROAE) 9,2% lett 25,6%-os költség-bevételi arány (CIR) mellett.

A jelzálogbank mérlegfőösszege 17,1%-kal nőtt éves összehasonlításban, így a félév végén 876,1 milliárd forintot tett ki. A refinanszírozási hitelek állománya 2024. június 30-ra az egy évvel ezelőttihez képest 7,3%-kal, 393,3 milliárd forintra emelkedett.

A bankcsoport stratégiája alapján 2018. második negyedévétől az aktív új ügyfélhitelezés a csoport másik bankjában folytatódik, a jelzálogbank már nem végez új ügyfélhitelezést. Ennek hatására a kifutó ügyfélhitelek bruttó állománya ütemezetten tovább csökkent, 2024 közepére 24,7 milliárd forintra.

2024 első felében az MBH Jelzálogbank 4 nyilvános aukció keretében összesen 27,3 milliárd Ft össznévértékben bocsátott ki jelzálogleveleket. A kibocsátott jelzáloglevélből 5,9 milliárd Ft, azaz az első félévi kibocsátás több mint 21,6%-a zöld jelzáloglevél volt.

Az MBH Jelzálogbank részvényárfolyama 3,6%-os emelkedést mutat jelenleg a Budapesti Értéktőzsdén, az év eddig eltelt részében azonban az utóbbi félévek magasabb jövedelmezősége ellenére lejtmenetben volt.

A Moody's nemrég mondott véleményt az MBH Jelzálogbankról, illetve többek között annak tulajdonosi szerkezetéről is:

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Jó reggelt, migráció, eltűntél?

Egyre kevésbé foglalkoztatja a hírportálokat az illegális bevándorlás kérdése - főképp hazánkban. Csak hozzászoktunk a témához vagy tényleg eltűntek a migránsok? Egyik válasz sem tükrö

Kiszámoló

Megnézed, hogy kire bízod a pénzed?

Viszonylag sűrűn hívnak \"szenzációs befektetési lehetőségekkel\" telefonon, szinte mindig angolul, méghozzá rossz akcentussal beszélt angollal. Rövid úton kinyomom őket. (Automaták tárcsá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megvan, mekkora nyugdíjemelés jöhet 2025-ben Magyarországon
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete