Gigantikus hitelkiváltással lendítenék fel a fogyasztást a világ túloldalán
Bank

Gigantikus hitelkiváltással lendítenék fel a fogyasztást a világ túloldalán

Portfolio
A kínai kormány egy jelentős gazdaságélénkítő intézkedést fontolgat, amely lehetővé tenné a lakástulajdonosok számára, hogy akár 5400 milliárd dollár értékű jelzáloghitelt refinanszírozzanak. A tervezett lépés célja a hitelköltségek csökkentése és a fogyasztás fellendítése lenne - közölte a Bloomberg.

A tervekre rálátó, névtelenséget kérő források szerint a lakástulajdonosok már január előtt újratárgyalhatnák a feltételeket jelenlegi bankjukkal. A globális pénzügyi válság óta először nyílna lehetőség arra is, hogy más banknál refinanszírozzák a hitelüket.

A hatóságok már korábban is ösztönözték a jelzáloghitelek költségeinek csökkentését. A központi bank tavaly ilyen irányú intézkedések meghozatalára buzdította a bankokat, amire azok az első lakástulajdonosok fennálló jelzáloghiteleinek a kamatcsökkentésével reagáltak.

A tervezett intézkedés hírének a hatására a Bloomberg kínai fejlesztőket tartalmazó indexe több mint 8%-ot emelkedett a péntek délutáni kereskedésben. A konvertibilis jüan árfolyama is több mint egy éve a legerősebb értéket érte el.

Shujin Chen, a Jefferies Financial Group kínai közgazdásza becslése szerint a refinanszírozási lépés legfeljebb 1 százalékponttal csökkentheti a meglévő jelzáloghitelek kamatát, ami a lakástulajdonosok számára mintegy 300 milliárd jüan (42 milliárd dollár) megtakarítást jelentene.

A bankszektor átlagos nettó kamatmarzsa június végére rekordalacsonyra, 1,54%-ra csökkent, ami jóval az ésszerű nyereségesség fenntartásához szükségesnek tartott 1,8%-os küszöbérték alatt van. Az elemzők szerint a tervezett intézkedés további 5-10 bázisponttal csökkentheti a bankok nettó kamatmarzsát.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a lakosság hosszú távú megtakarításaiba, itt vannak a részletek
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) épülete