Nagyot nőtt az MBH Bank, a Fundamenta is kellett ehhez
Bank

Nagyot nőtt az MBH Bank, a Fundamenta is kellett ehhez

A kamateredmény 8 milliárddal, a működési költség 11 milliárddal romlott az MBH Banknál a második negyedévben a Fundamenta időközben lezajlott felvásárlása mellett. A másik oldalon viszont a jutalékeredményen 4 milliárdot, a kockázati költségeken pedig 31 milliárdot javított az egy évvel korábbihoz képest, így összességében 8 milliárdos (korrigált) eredményjavulással 60 milliárdos adózott eredményt ért el három hónap alatt a bankcsoport. Egészen magas, 26%-os tőkearányos megtérüléssel zárta a csoport az első félévet, és jelezték: szintet lépne tőzsdei jelenlétében a pénzintézet.

Vegyes második negyedév

Ha csak a második negyedévet nézzük, akkor

  • a kamateredmény a csökkenő kamatkörnyezetben 6,1%-kal esett vissza a banknál a Fundamenta beolvasztása ellenére is,
  • a jutalékeredmény viszont nagyot, 19,2%-ot ugrott felfelé,
  • a működési költségek 17,1%-os emelkedtek, ami szintén elsősorban a Fundamenta-deal következménye,
  • a kockázati költségek viszont 81%-kal csökkentek a kiváló portfólióminőségnek is köszönhetően,
  • így a számviteli eredmény és a korrigált eredmény összességében egyaránt 60 milliárd forint lett az év második negyedévében.

Magas megtérülés, nagy növekedés az első félévben

Az első félév egészében az MBH Bank közleménye alapján a társaság korrigált adózás előtti eredménye meghaladta a 162,6 milliárd forintot az első félévben 26,1%-os korrigált tőkearányos megtérülés mellett. A csoport mérlegfőösszege egy év alatt 12%-kal 11 727 milliárd forintra emelkedett. A Fundamenta felvásárlásának is köszönhetően a bankcsoport  bruttó hitelállománya 17%-os növekedés mellett meghaladta az 5 816 milliárd forintot, ügyfélbetétállománya pedig 22%-os bővülés után 7 626 milliárd forintot tett ki év közepén.

A csoport működési költsége 137 milliárd forintot tett ki 2024 első félévében. A csaknem 10%-os a cégcsoport bővülése okozta, miután 2024 áprilisától a Fundamenta költségei is bekerültek a csoportköltségbe. A bank NPL-portfóliója is tovább zsugorodott, záróállománya év közepén 170,9 milliárd forint volt, míg az NPL ráta 2,9%-ra csökkent a negyedév végére. 19,3%-os tőkemegfeleléssel és 17,8%-os elsődleges-tőkemegfelelési mutatóval zárta a félévet a bank.

A fenti eredmények mellett az MBH Bank az első félévben összesen 33,2 milliárd forint értékű bankadót és extraprofit adót számolt el.

Szegmensek teljesítménye

  • A lakossági szegmens a félév során jelentős bővülést könyvelhetett el, ami egyrészt a Fundamenta-akvizíciónak, másrészt a hitelezést támogató intézkedéseknek köszönhető. Ezek nyomán a lakossági bruttó hitelállomány éves szinten 33%-os növekedéssel 2 253 milliárd forintra emelkedett, a betétállomány pedig 3 159 milliárd forinton zárt, ami 29%-kal haladja meg az előző évi értéket. Emellett az idei második negyedévben jelentős, piaci ütemet meghaladó növekedést ért el a bank az új hitelezési volumenben; mind a jelzáloghitelek, mind a személyi kölcsönök terén növelte piacrészesedését az új kihelyezésekben.
  • A vállalati üzletágban elért féléves eredmények ugyancsak pozitívak: éves összevetésben 7,3%-os hitelállomány-bővülést ért el a bank, így a bruttó hitelállomány 2 891 milliárd forintot tett ki, míg a betétállomány 26,7%-os éves növekedéssel 4 332 milliárd forint lett.
  • Az MBH Csoporthoz tartozó lízingcsoport, amely a 25%-os piaci részesedéssel piacvezető, stabil növekedést mutatott az év első hat hónapjában. Állománya 578,5 milliárd forint volt a második negyedév végén, amely 8,7%-os éves növekedést jelent.

„Ügyfeleink bizalmának köszönhetően a változó kamatkörnyezet ellenére rendkívül erős félévet zártunk. Tovább építettük otthonteremtési ökoszisztémánkat, kivettük a részünket a gazdaságélénkítő programok bevezetéséből és azok ügyfelekhez történő eljuttatásából, jelentősen növeltük lakáshitel kihelyezésünket, valamint tovább nőttek betét- és hitel állományaink. Minden adott tehát ahhoz, hogy univerzális nagybankként a magyarok első számú pénzintézete legyünk és piacvezetővé váljunk minden főbb ügyfélszegmensben” – mondta az eredmények kapcsán Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója.

„A csökkenő hozamkörnyezet ellenére szilárdan tartottuk jövedelmezőségünket és határozott célunk a további növekedés, a magas jövedelemtermelő képesség megőrzése, valamint hogy szintet lépjünk a tőzsdei jelenlétünkben is, amihez az üzleti teljesítmény növelése mellett elengedhetetlen a költséghatékony működés is” – kommentálta az eredményeket Krizsanovich Péter, az MBH Bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A társaság részvényeivel jelenleg rendkívül alacsony forgalom és kis közkézhányad mellett zajlik a tőzsdei kereskedés, a legutóbbi kötés 7260 forintos részvényáron történt augusztus 5-én.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

HitelesAndrás

Melyik bank a legjobb?

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Melyik bank a legjobb? Ha egy ilyen kérdésre valaki csípőből válaszol, akkor legyenek erős fenntartásaid... nincs olyan egységesen jó megoldás, ami

Holdblog

A hype nem a bevételt követi

Tanulságos, milyen eltérések vannak a legnagyobb piaci kapitalizációval és a legnagyobb éves bevétellel rendelkező cégek listája közt. Az itt látható grafikon az éves bevétel alapján... Th

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
varga_szilagyi_peter_2 wood capital w_foto stiller akos