Nehéz fordulat készülődik a bankoknál, de már tudják, hogy járjanak jól vele
Bank

Nehéz fordulat készülődik a bankoknál, de már tudják, hogy járjanak jól vele

Minden jel arra utal, hogy a csökkenő kamatkörnyezet negatív hatásait túlértékelte, a bankok ezzel szembeni alkalmazkodóképességét pedig alábecsülte az elemzők többsége az elmúlt egy évben. Az elmúlt hetek gyorsjelentései nemcsak nekik, hanem maguknak a bankoknak is kellemes csalódást okoztak, és a javuló kilátásokat a részvénypiaci értékeltségek is egyre jobban tükrözik.

Megnéztük a Magyarországon működő hat nemzetközi bankcsoport második negyedéves gyorsjelentését, és nehezen hittünk a szemünknek: az OTP, az Erste, a Raiffeisen, az Intesa Sanpaolo, az UniCredit és a KBC

együttes nyeresége az év első felében még a tavalyi első félévest is felümúlta 7%-kal.

E bankok konszolidáltan 15,7 milliárd eurónyi profitot termeltek fél év alatt, ami új abszolút csúcsot jelent. Csak a második negyedév 8 milliárd euró feletti nyereséget hozott, ekkor a KBC és az OTP nyeresége csökkent ugyan, de emögött főleg egyedi bázishatások állnak.

A bankok tőkearányos megtérülése (ROE) olyan magas, amilyenről 2022 előtt, vagyis az alacsony inflációs és kamatkörnyezetben a többségük csak álmodni mert, kivétel nélkül 12% felett végeztek az első félévben.

Különösen az olasz bankok meneteltek tovább, az osztrák bankok pedig hozták a kötelezőt,

ami náluk 15-16%-os ROE-t jelent mostanság, igaz, a Raiffeisen a nyeresége több mint felét adó orosz piacról egyelőre nem tudja hazautalni a nyereséget.

Az elemzői várakozásokat elsősorban a bevételek szempontjából teljesítették felül a bankok, több menedzsment meg is emelte saját, erre vonatkozó korábbi előrejelzését. Miközben a díj- és jutalékeredmény javulása a legtöbb helyen – a globális befektetési bankokhoz hasonlóan - az ügyfélaktivitás erősödését jelezte, a nettó kamatbevételek is tovább szárnyaltak: az első félévben 9%-kal, csak a második negyedévben 6%-kal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. Ebből azonban már látszik, hogy a kamateredmény dinamikája a második negyedévben már csak feleakkora volt, mint az első három hónapban. Éppen erre gondolunk, amikor nehéz fordulatról beszélünk:

régóta vártuk az „igazság pillanatát”, és nagy késéssel végül csak megérkezik a kamatlábak lefordulása e bankcsoportok nyugati piacain is

(már amelyik rendelkezik ilyennel). Az EKB júniusi kamatcsökkentését szeptemberben újabb követheti, aminek a Fed ugyancsak ekkor várható kamatcsökkentése adhat globális kihatással is járó „támogatást”.

Az idei első félévben 70%-kal volt nagyobb a bankok nettó kamatbevétele, mint három évvel korábban, a magas infláció megérkezése előtt. Anélkül növekedett ennyire a bankok első számú bevétele, hogy jelentősen növelték volna üzleti aktivitásukat a hitelezésben, sőt, az eurózónában még csak nyár elején kezdett el oldódni a hitelpiac keresleti oldalának óvatossága.

Aktív hitelezés helyett tehát a kamatmarzsok emelkedése húzta felfelé a bevételeket.

Ebben még nem látható jelentős romlás az egy évvel korábbihoz képest, ami annak köszönhető, hogy bár a bevételek nem nagyon emelkedtek tovább, a forrásköltségek szempontjából a bankok jól helyezkedtek (Magyarországon például a betétek esetében főleg a vállalatoknak fizetett kamatokat tudták csökkenteni), a másik oldalon pedig többen is növelték fix kamatozású eszközeik állományát. Ennek következtében amilyen gyors volt egy-két éve a nettó kamatbevételek növekedése, olyan lassú lehet az előttünk álló időszakban annak csökkenése.

Ehhez ad biztos hátteret a bankoknak, hogy a hitelportfóliójuk minősége változatlanul kiváló. A hitelkeresletben és a hitelezési aktivitásban ugyan visszaütött a kamat emelkedése, a meglévő hiteleiknél azonban nem. Ez jórészt a fix kamatozású hitelek magas arányának köszönhető (vállalati oldalon támogatták ezt mind EU-s, mind az egyes országok szintjén a helyi hitelprogramok), de szerepe van benne a különböző adósvédelmi programoknak, például a korábbi moratóriumoknak, illetve sok más mellett a Magyarországon ma is tartó lakossági kamatstopnak is.

A kockázati költségek idén már a historikus mélypont környékén vannak, a tavalyhoz képest regisztrált banki jövedelmezőség-javulás elsősorban ennek köszönhető.

A nemteljesítő hitelek aránya egyes bankoknál emelkedett, de e növekedés mértéke elhanyagolhatónak tekinthető.

Ahogy utaltunk rá, az elmúlt időszak nem igazán az üzleti aktivitás fokozásáról szólt a bankoknál, a bevételek növekedése elsősorban nem ennek köszönhető, legalábbis a hitelezésben.

A hat bankcsoport összesített hitelállománya 1,3%-kal csökkent az elmúlt egy évben,

ugyanakkor ez elsősorban az olasz bankok 4% körüli csökkenésének tudható be, az OTP Banké például még euróban számolva is csaknem 5%-kal emelkedett, köszönhetően az újabb akvizícióknak.

Az említett bankok közül idén 48%-os részvény-árfolyamemelkedéssel az UniCredit papírjai értékelődtek fel a leginkább, az OTP +17%-on áll, a Raiffeisen viszont – egyedüliként – veszített az értékéből 7%-ot.

A legnagyobb eredménynövekedés az UniCredittől és a KBC-től várják az elemzőt, ehhez képest előbbi még mindig viszonylag alulértékeltnek tekinthető.

Könyv szerinti értékükhöz képest a legnagyobb szorzóval a KBC (1,28) és az OTP Bank (1,27) részvényei forognak, az oroszországi kockázatok miatt pedig érthetően alulteljesítő a Raiffeisen (mindössze 0,34). A többi bank nagyjából könyv szerinti értéke felett teljesít 0-20%-os eltéréssel. Minden esetben magasabbak a P/BV-k az elmúlt 5 év átlagánál (a Raiffeisen kivételével), tehát

régiós bankrészvény vételében gondolkodni elsősorban nem azok alulértékeltsége, hanem a bankok fundamentális teljesítményjavulása alapján lehet érdemes.

A jövőre nézve ebből a szempontból biztatóak voltak a második negyedéves gyorsjelentések.

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Palotaforradalom készül Brüsszelben, amiből kihagyják a magyar kormányt
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
kulcs