FONTOS Megdöbbentő eset derült ki: óriási kockázatot futnak a napelem tulajdonosok
MNB: nincs nagy javulás, de romlás sem a magyar bankok működési környezetében
Bank

MNB: nincs nagy javulás, de romlás sem a magyar bankok működési környezetében

Portfolio
Változatlan működési környezettel számolnak a bankok az első félév után az év második felében is. A hitelkereslet és a gazdasági környezet javulása mellett a jövedelmezőség romlik, az ügyfélkockázatok emelkednek - számolt be az MNB friss banki konjunktúrafelmérésének eredményéről.

Az MNB 2024 júliusában ismét lefolytatta Banki Konjunktúrafelmérését. A válaszok alapján a bankrendszer a konjunktúra változatlanságát tapasztalta 2024 első felében, és az év második felében sem vár elmozdulást. A bankok megítélése szerint a piaci verseny fokozódása, a hitelkereslet emelkedése, valamint a gazdasági környezet stabilizálódása pozitívan járultak hozzá a működési környezet megítéléséhez. Ezekkel szemben a működési költségek emelkedése, a jövedelmezőség romlása és az ügyfélkockázatok emelkedése negatív hatást gyakoroltak.

2024 júliusában a javuló és a romló konjunktúrahelyzetet tapasztaló bankok különbségéből számított konjunktúraindex alapján a válaszadók összességében a működési környezetük változatlanságát érzékelték 2024 első felében, és ugyanezt várják az év második felére is. Bankméret szerint vizsgálva kettős kép rajzolódik ki:

míg a kisbankok továbbra is a konjunktúra romlását érzékelték, addig a közepes- és nagybankok már javuló környezetet tapasztalnak.

Ezt a különbséget a legnagyobb mértékben a (külső és belső) gazdasági környezet megítélése, valamint a lakossági szegmens hitelek iránti kereslete és hitelképessége magyarázza.

A konjunktúraérzet alakulását meghatározó tényezők:

  • A gazdasági környezet – az előző felméréshez hasonlóan – már pozitívan járult hozzá a bankok konjunktúraérzetéhez. Ezt mind a hazai, mind a nemzetközi környezet támogatta. 2024 második felében is fennmaradhat ez a tendencia, a bankok nettó ötöde vár javulást a gazdasági környezet tekintetében.
  • A piaci verseny továbbra is fokozódik. A bankok szerint a verseny a lakossági és a vállalati hitelpiacon, valamint a pénzforgalmi szolgáltatások terén és a nem-banki szereplőkkel szemben is erősödött. A verseny élénkülésében a hitelkamatokra vonatkozó önkéntes plafonok, illetve a családtámogatási programok megváltozott feltételei is szerepet játszhattak. Előretekintve a piaci verseny további fokozódását várja a bankrendszer, leginkább a lakossági szegmensben.
  • A lakossági hitelkereslet élénkülését a bankok nettó 41 százaléka érzékelte 2024 első felében, és előretekintve is ugyanekkora kör vár további emelkedést. Ez összefügghet a kamatkörnyezet mérséklődésével, a fogyasztói bizalom erősödésével és a családtámogatási programok igénybevételének alakulásával. A vállalati hitelek iránti kereslet a bankrendszer egésze szerint összességében kissé mérséklődött az első félévben, az év hátralévő részére azonban már nettó 22 százalékuk élénkülést vár.
  • A forrásokhoz való hozzáférés enyhén javult. Bár a rövid és a hosszú forrásokhoz való hozzáférés érdemben nem változott 2024 első felében, és előretekintve is ez várható, a bankközi likviditás a bankok egy szűk köre szerint nőtt.
  • Az ügyfélkockázatok emelkedését a fizetési moratórium 2022 végi kivezetése óta a bankok egyre szűkebb köre érzékeli. A hitelkockázatok a stabil munkaerőpiacnak, az adósságfék-szabályoknak és a magas vállalati likviditásnak köszönhetően nem materializálódtak, így a portfólióminőség semlegesen járul hozzá a banki konjunktúraérzethez. A bankok nettó 8 százaléka a hitelképesség romlását érzékelte a lakossági, 19 százalékuk pedig a vállalati szegmensben – bár ezek az arányok az elmúlt két és fél év legalacsonyabb értékei.
  • szabályozói környezet szigorodását a bankok egyharmada jelezte az elmúlt fél év, 38 százalékuk pedig a következő fél év vonatkozásában. Ez összefügghetett a 2024 elején emelkedő tőkepuffer-követelményekkel, a teljes mértékben aktiválódó MREL-követelménnyel, illetve a kamatsapkák és kamatplafonok fennmaradásával. Előretekintve

    a kamatstop meghosszabbítása, valamint az anticiklikus tőkepuffer (ciklikus és a pozitív semleges) aktiválódása magyarázhatja a szabályozói környezet megítélését.

  • A működési költségek emelkedése mellett a bankok ötöde jelezte az értékvesztés előtti jövedelmezőség romlását. A 2023. évi kiugróan magas jövedelmezőséghez a jegybanktól kapott kamatjövedelem mellett egyszeri tételek is hozzájárultak. Ezen hatások csökkenésével és a kamatkörnyezet normalizációjával, valamint az extraprofitadó csökkentési lehetőségében történő módosítással a bankrendszeri profit fokozatos mérséklődése várható.
kon

A Banki konjunktúrafelmérés részletes eredményei és ábrakészlete az MNB honlapján elérhető el.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Nyaralás olcsóbban

Sokan útra kelnek évente legalább egyszer, hogy valahol eltöltsék a szabadságukat. Sok embernek ez külföldi utazást...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nicsak! Felcsillant a reménysugár a kormány számára
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Negative trends in Hungarian forint euro exchange rate