Elsöpörheti az amerikai elnökválasztás a bankszektorban tervezett szigorításokat
Bank

Elsöpörheti az amerikai elnökválasztás a bankszektorban tervezett szigorításokat

Portfolio
Most már biztosnak tűnik, hogy nem tudják véglegesíteni a banki tőkeszabályok tervezett szigorítását a novemberi elnökválasztás előtt az amerikai szabályozó hatóságok. Ez erősen kétségessé teszi, hogy a "Bázel III. végjátéknak" nevezett szigorúbb szabályok egyáltalán életbe lépnek-e – írja a Reuters.

A Bázel III szabályrendszer „végjáték” szabályai átalakítanák a 100 milliárd dollárnál nagyobb eszközállománnyal rendelkező bankok tőkeszabályait, ami korlátozó hatással lehet hitelezési és kereskedési tevékenységükre is.

A bankok szerint az extra tőke szükségtelen és árt a gazdaságnak, és agresszívan lobbiznak a szigorítás meghiúsítása érdekében. Úgy tűnik, ennek a harcnak a kimenetele a november 5-i választásokon múlik majd.

A demokraták elnökjelöltje, Kamala Harris alelnök a banki szabályok szigorítására szólított fel. Ha azonban a republikánus jelölt, Donald Trump győz, akkor kormánya várhatóan egy az egyben elveti vagy drasztikusan gyengíti az új szabályokat - mondták a hírügynökség forrásai.

Még a hatóságok a jövő hónapban megállapodásra is jutnak, valószínűleg legalább 60 napot adnak a bankoknak a visszajelzésre. Ez ellehetetlenítheti, hogy feldolgozzák az észrevételeket, és végleges tervezetet készítsenek az elnöki jogkörök 2025 januári átadásáig. A végleges szabályokra jelentős hatással lehetnek a különböző hatóságok élén az elnökválasztás után várható vezetőváltások is.

A tervezett szabályok együttesen a szabályozói becslések alapján több mint 200 milliárd dollárnyi plusz tőkét és extra forrást követelhetnek meg a bankoktól.

A szabályokat közösen kidolgozó Fed, Office of the Comptroller of the Currency (OCC) és Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) szóvivői nem kívántak nyilatkozni, továbbá Harris és Trump kampányának szóvivői sem válaszoltak a Reuters megkeresésére. Júliusban Jerome Powell Fed-elnök kongresszus előtt tartott beszédében azt mondta, hogy a célja a Bázel-szabályok helyes kidolgozása, "nem pedig a gyors végrehajtás".

Címlapkép forrása: Shutterstock

RSM Blog

Cégérték számítás: tények, tévhitek

Egy cég valós piaci cégértékének számítása nem csupán számok és pénzügyi mutatók összegzése, hanem egy összetett elemzési folyamat, amely számos tényezőt vesz figyelembe. Mégis, gyak

MNB Intézet

Equity hozamok, a reálgazdaság tükrei

A kötvényhozamok mellett a kevésbé ismert equity hozamok is nagyon értékes információval szolgálhatnak a gazdasági folyamatokkal összefüggő várakozásokkal kapcsolatban. The post Equity hoza

Kiszámoló

Streaming forgó

Régről megmaradt a(z HBO) Max előfizetésem, már többször le akartam mondani, annyira kevés rajta az új tartalom Annak ellenére nem érte meg, hogy mint régi előfizető, féláron volt havonta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
19 éve nem látott ilyet Magyarország: dől a pénz azokhoz, akik félre tudnak tenni
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logók