Jócskán rávert a UBS a piacra, erre nem számítottak az elemzők
Bank

Jócskán rávert a UBS a piacra, erre nem számítottak az elemzők

Portfolio
A UBS 1,14 milliárd dolláros nettó nyereségről számolt be a második negyedéves időszakra vonatkozóan, ezzel felülmúlta az elemzői várakozásokat is. A bank közlése szerint a megugró profitszám elsősorban az ügyfélpénzek beáramlásának és a befektetési banki bevétel megugrásának köszönhető.

A UBS 1,14 milliárd dolláros profitról számolt be második negyedéves gyorsjelentésében, amely így meghaladta az 528 millió dolláros elemzői várakozást – írja a Reuters. A vagyonkezelői üzletág jelentős friss pénzbeáramlást tudott elkönyvelni a második negyedévben 27 milliárd dollárral. A befektetési banki üzletág is felülmúlta a várakozásokat 477 millió dolláros adózás előtti profitjával – ismertették.

A UBS tavaly vásárolta fel régi versenytársát egy olyan mentőakció keretében, amelyet a svájci hatóságok szerveztek meg, amikor a Credit Suisse pénzügyi kudarcok és botrányok sorozata után összeomlott.

Sergio Ermotti, a UBS vezérigazgatója közleményében azt mondta, hogy az első féléves eredmények tükrözik a bank "jelentős előrelépését" a Credit Suisse felvásárlásának lezárása óta.

Jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy elérjük pénzügyi céljainkat és visszatérjünk a nyereségesség azon szintjére, amelyet azelőtt értünk el, hogy felkértek minket a Credit Suisse stabilizálására…Most lépünk az integrációnk következő szakaszába, amely döntő fontosságú lesz a további jelentős költség-, tőke-, finanszírozási és adóelőnyök realizálásához.

A UBS azt is közölte, hogy 0,9 milliárd dollár további bruttó költségmegtakarítást ért el, és ezzel elérte az éves összesített bruttó költségmegtakarítási céljainak mintegy 45%-át.

A bank szerint a makrogazdasági kilátásokat beárnyékolják a folyamatban lévő konfliktusok, a geopolitikai feszültségek és a közelgő amerikai választások. Arra számítanak, hogy ezek a bizonytalanságok belátható ideig fennmaradnak, és valószínűleg az első félévinél nagyobb piaci volatilitáshoz vezetnek majd.

A UBS közölte, hogy a harmadik negyedévben mintegy 1,1 milliárd dollárnyi integrációval kapcsolatos költségre számít, és hogy a bruttó költségmegtakarítások üteme szerényen csökkenhet az előző negyedévhez képest. Az integrációval kapcsolatos kiadásokat részben ellensúlyozza a mintegy 0,6 milliárd dollárnyi, a felvásárlások elszámolási hatásaiból adódó tőkefelhalmozás - közölte a bank.

Mindeközben a bank dolgozói állománya tovább csökken, a második negyedévben több mint 3500 dolgozótól váltak meg a Credit Suisse-szel való integráció és fúzió eredményeképp. A teljes banki létszám ezzel mintegy 133 ezer főt tesz ki.  

Az elemzők nagy figyelemmel kísérik a Credit Suisse UBS általi bekebelezését, és Ermotti májusban azt mondta, hogy a két bank technológiai integrációjának bármilyen késedelme a tervezett költségmegtakarításokat is felemésztheti.

A piacok azt is figyelik, hogy a svájci hatóságok hogyan haladnak előre a banki szabályozás szigorítására irányuló tervekkel, mivel igyekeznek biztosítani, hogy a Credit Suisse összeomlása ne ismétlődjön meg. Ez azt jelentheti, hogy a UBS-nek 25 milliárd dollárnyi extra tőkét kell képeznie, ami veszélybe sodorhatja a tervezett osztalékfizetést, bár Ermotti egy korábbi interjúban azt mondta, nem valószínű, hogy ez bekövetkezne.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hoppá: megpiszkálják a legnépszerűbb magyar állampapír kamatát!

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Közgazdasági elemző/elemző/junior elemző

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
lakás ház felújítás