Van egy európai ország, ahol napi szinten robbantják fel az ATM-eket
Bank

Van egy európai ország, ahol napi szinten robbantják fel az ATM-eket

Portfolio
Szinte minden nap felrobbantanak egy ATM-et valahol Németországban. Európa legnagyobb gazdasága a szervezett bűnözői csoportok kifinomult műveleteinek elsődleges célpontjává vált, és azt is tudni vélik, miért – írja a Bloomberg.

Nagyon kevesen rabolnak már ki bankot, nem éri meg. Az ATM-robbantások gyorsabbak, kevésbé kockázatosak, és a kifizetések jelentősen magasabbak. A német Szövetségi Bűnügyi Rendőrség 2005 óta figyeli az ilyen típusú bűnözést, amikor a számok Európa-szerte növekedni kezdtek. A támadások száma aztán 2016-ban megduplázódott, 318-ra, és 2022-ben érte el a csúcsot, amikor 496 ATM-et robbantottak fel.

Ennek egyszerű magyarázata az lehet, hogy Németország határos Hollandiával, amely a legtöbb támadást lebonyolító amszterdami és utrechti hálózatok otthona. Korábban Hollandia volt e robbantások epicentruma, de 2015-re a hollandok országosan 20 000-ről 5 000-re csökkentették az ATM-ek számát, a többieket megerősítették, és arra ösztönözték a vállalkozásokat és a lakosságot, hogy leszokjanak a készpénzről.

Mivel szülőhazájukban kevés célpont maradt, az elkövetők keletre mentek: Németországba, ami az ATM-robbantók paradicsomának bizonyult.

Németországban több mint 50 000 ATM működik, és ahogy a jegybank egy januári jelentésében fogalmazott, „a készpénznek különleges társadalmi jelentősége van”. A Bundesbank 2023-as tanulmánya szerint Németország 83,3 millió lakosának túlnyomó többsége egy ATM-től egy kilométeren belül él.

Ezenkívül az ország kiterjedt országos autópálya-hálózata egyszerű módot ad a támadóknak a menekülésre. A német bankrendszer decentralizációja is a bűnözőket segíti: Hollandiával ellentétben, ahol mindössze négy bank működik, Németországban sokszínűbb bankszektor van, köztük több száz független takarék- és hitelbank. Ráadásul az ország 16 szövetségi tartományának mindegyike rendelkezik saját rendőrséggel, ami kihívást jelent a koordinációban.

A múlt hónapban a német kormány bejelentette, hogy az ATM-robbantásokért kiszabott börtönbüntetést minimum 2, de legfeljebb 15 évre emeli, és kiterjeszti a rendőrség felügyeleti jogkörét a támadások kapcsán.

A német pénzügyi szektor a maga részéről azt állítja, hogy a tagok az elmúlt években több mint 300 millió eurót költöttek olyan biztonsági intézkedésekre, mint a riasztórendszerek és védelmi technológiák telepítése, az ATM-előterek éjszakai lezárása és a gépek kevesebb pénzzel való feltöltése.

Ennek ellenére a lopásgátló megoldások problémákat is okozhatnak. A tintafoltos technológiák például olyan vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyeket a Bundesbank szerint lehetetlen kimosni, így a bankjegyek színezésük után használhatatlanná válnak. Bár a német jegybank visszafizeti a hitelintézeteknek mind a foltos, mind a ragasztott bankjegyeket, díjat számít fel, ha hamis kiváltó ok miatt semmisültek meg – márpedig a visszatérítési beadványok túlnyomó többsége esetében ez áll fent.

2023-ban a bankok körülbelül 500 000 bankjegyet nyújtottak be, amelyek téves riasztások miatt lettek tintafoltosak. A Bundesbank ugyanakkor nem hozta nyilvánosságra, mennyit értek ezek.

Címlapkép forrása: Innocenti

Kiszámoló

QR kódos csalások

A Pénzcentrum írt a QR kódos csalásokról nemrég egy cikket. A cikk lényege, hogy bárhol, ahol fizetned kell (parkoló, elektromos autó töltő, stb.) gyakran ki van téve egy QR kód az oszlopra,

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank felirat homlokzat privátbank