Ilyet se sokszor látsz: Kína nyilvánosan megszégyeníti azt, aki állampapírt vásárol
Bank

Ilyet se sokszor látsz: Kína nyilvánosan megszégyeníti azt, aki állampapírt vásárol

Portfolio
Kína szokatlan taktikát alkalmaz, hogy visszatartsa az államkötvény-vásárlástól a bankokat: nyilvánosan megnevezi és megszégyeníti őket. A kínai hatóságok gyakorlatilag mindent bevetnek, hogy megálljt szabjanak a kellemetlen hozamcsökkenésnek és megakadályozzák a buborék kialakulását – írja a Financial Times.

A kínai bankközi szabályozó testület a héten vizsgálatot jelentett be négy vidéki kereskedelmi bank ellen, mert „manipulálták az államkötvények árát a másodlagos piacon”. A kínai hatóságok és az ország kötvénybefektetői közötti csata kezd kiéleződni. A tízéves állampapírhozam rekordszintre esett hétfőn, annak jeleként, hogy a piacokat egyre jobban aggasztják az alacsony növekedés és a gazdaság deflációs erői.

Bár a legtöbb ország örül annak, ha a befektetők veszik az állampapírjaikat, a kínai jegybank többször is figyelmeztetett, hogy buborék képződik az államkötvénypiacon, és a szabályozók szerint a regionális bankok hosszú lejáratú államadósság iránti étvágya olyan válságot robbanthat ki, amilyet a Silicon Valley Banknál is láthattunk tavaly tavasszal, ha hirtelen megemelkednek a kötvényhozamok.

A kínai kormány igyekszik azzal is ösztönözni a gazdasági növekedést, hogy limitálja a regionális hitelintézetek lehetőségeit a feles pénzük államkötvényekben tartására, és helyette a kihitelezést szorgalmazzák.

A 10 éves benchmark hozamok enyhén emelkedtek a hét eleji 2,12 százalékos történelmi mélypontjukról, és csütörtökön 2,15 százalékra emelkedtek Kínában azt követően, hogy a Pénzpiaci Intézményi Befektetők Országos Szövetsége (NAFMII) közölte, néhány kisebb bank „szabálytalanságba keveredett”. A NAFMII vizsgálatot indít a Jiangsu Changshu, Jiangsu Suzhou, Jiangsu Jiangnan és Jiangsu Kunshan vidéki kereskedelmi bankok ellen az államkötvények esetleges piaci manipulációja miatt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Milák Kristóf és a pénzügyek

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Milák Kristóf és a pénzügyek Utóbbi hetekben/hónapokban sok cikk jelent meg, hogy Kristóf nem ad bele mindent, nem edz úgy, ahogy egy olimpiára \"ill

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Toronydaruk lepték el Budapestet a bejelentések hírére

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bankkartyaatm