Őrület, ami a lakossági hiteleknél folyik, már dagadnak a bankszámlák is
Bank

Őrület, ami a lakossági hiteleknél folyik, már dagadnak a bankszámlák is

A magyar gazdaság gyengélkedése ellenére egyértelmű növekedési pályára állt a bankszektor az idei első félévben: a lakossági és a vállalati hitelállomány egyaránt évi 6 százalékos, a betétállomány 10 százalék körüli növekedést mutatott. A köztes szinten megrekedő kamatlábak ellenére különösen kirobbanó formában van az új hitelezés a lakosság esetében: személyi kölcsönből még soha, lakáshitelből pedig csak 2022 első félévében vettünk fel többet az ideinél.

Szerdán reggel közzétette az MNB a kereskedelmi bankok hitelpiaci és betéti számait június hónapra vonatkozóan, ezzel teljessé váltak az első félév előzetes jegybanki statisztikái.

A lakossági és vállalati hitelezés jövőjével is foglalkozunk a Portfolio közelgő, szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai eseményről!

Féléves adatok

Az első félévben 1280 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a háztartások, ez 75%-kal múlja felül az egy évvel korábbit. A lakáshitelek új kihelyezése 150%-kal (!), a személyi kölcsönök 52%-kal, a babaváró hiteleké 29%-kal ugrott meg. Abszolút összegben a személyi kölcsönök döntöttek új csúcsot, de a lakáshitelek is egyre jobban közelednek hozzá.

A cégeknél elsősorban a törlesztésekkel nettósított hitelfelvételt nézzük, hiszen itt sokkal jellemzőbb a meglévő hitelek megújítása. Az idei első félévben devizában nettó hitelfelvevő, forintban nettó hiteltörlesztő volt a vállalati szféra, összességében pedig mindössze 61 milliárd forinttal vettek fel több hitelt a cégek, mint amennyit törlesztettek, ami 2016 óta a leggyengébb első féléves érték. Jóval szerényebb tehát itt a növekedés, mint a lakosságnál.

Ennek ellenére a vállalati hitelállomány éves alapon nagyobb, 6,4%-os növekedés mutatott a lakossági 5,7%-kal szemben. Ez annak köszönhető, hogy a tavalyi második félév nagyon erős volt a vállalati hitelpiacon. Ha viszont csak az idei első félévet nézzük, 1,9%-os volt a vállalati hitelbővülés, a háztartások esetében viszont 3,8%. A betétek esetében a 2023-as csökkenés után sikerült visszatérni a 10% körüli éves növekedéshez, de a korábbi évek dinamikája még messze van.

Alábbi ábránk jól mutatja, mennyivel tartoznak, illetve mennyit követelnek a bankokkal szemben a háztartások és a vállalatok hitel, illetve betét formájában.

Érdemes egy pillantást vetni a kamatokra is, hiszen ezek alapjaiban határozzák meg a hitel- és a betéti piac folyamatait. A lakáshiteleknél a piaci kamatok megragadtak a 6% feletti szinten (januárban 7,19%, júniusban 6,43% volt), ennek fényében különösen érdekes a lakáshitel-kereslet ekkora mértékű emelkedése.

A lakáshitelek mellett a személyi kölcsönök és a szabad felhasználású jelzáloghitelek is olcsóbbá váltak az első félév során: előbbiek átlagos szerződése THM-e a januári 18,6%-ról 17,7%-ra, utóbbiaké 10,0%-ról 9,3%-ra csökkent.

A vállalati hitelek esetében nagyobb, a BUBOR-hoz hasonló mértékben csökkentek a kamatok, hiszen itt érdemi súlya van a változó kamatozású hiteleknek is, ugyanakkor a még mindig 9-10%-os átlagos piaci hitelkamatokhoz képest jóval kedvezőbbek a Széchenyi Kártya jellemzően fix 5%-os kamatozású kamattámogatott hitelei, amelynek feltételeit lényegében meghosszabbították a második félévre is. Az euróhiteleknél 5-6% a jellemző vállalati átlagkamat.

A betéti kamatoknál nincs sok új a nap alatt: a lakosságnál kevesebb mint 20%-os arányt képviselő lekötött betétekre átlagosan 1,5%-os kamatot fizetnek a bankok, új szerződések esetében ez 5,0%, köszönhetően néhány kisebb banknak és a kevésbé nyilvános privátbanki kondícióknak. A vállalati betétekre átlagosan mintegy 6%-ot fizettek az első félév végén a bankok.

Havi érdekességek

A június havi statisztikák alapján májushoz képest kissé csökkent az új kihelyezés a félév utolsó hónapjában a lakossági hitelpiacon, de ezt még korai lenne a lassulás jelének értelmezni.

Annál is inkább, mert 127 milliárd forintnyi lakáshitelt és 69 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vett fel a lakosság, ami az egy évvel korábbihoz képest 139%-os, illetve 40%-os növekedést jelent. A babaváró hiteleknél ugyanakkor 15%-os visszaesést látunk, ami a jogosulti kör szűkülésének lehet a következménye.

Háztartási hitelek új kihelyezésének változása az előző év azonos időszakához képest
  Lakáshitel Személyi kölcsön Babaváró hitel Egyéb Összesen
2024 eddig (kumulált) 150,3% 51,7% 28,7% 7,7% 75,4%
2024. június 139,4% 39,9% -15,0% 8,7% 61,2%
Forrás: MNB, Portfolio          

Darabszámban a lakáshiteleknél 46%-os, a személyi kölcsönöknél 9%-os növekedés látunk, vagyis az éves növekedés elsősorban az átlagösszeg emelkedésével magyarázható, a babaváró hitel felvevői 23%-kal lettek kevesebben.

A lakáshiteleknél 18,4 millió, a személyi kölcsönöknél 2,7 millió, a babaváró hiteleknél 10,9 millió forintos átlagos hitelfelvételi összeg látható, előbbit egyértelműen a 25 millió forint körüli átlagösszeggel felvett CSOK Plusz húzza felfelé.

Apropó, CSOK Plusz: ennek hitelfelvételi összegét megközelítőleg a kamatperiódus-statisztikákból következtethetjük ki, hiszen változó kamatozásúnak számít a mögöttes kamattámogatás működési elve miatt. Ez alapján mintegy 140 milliárd forintnál járhatott év közepén a CSOK Plusz szerződéses összege, ami a teljes lakáshitel-felvétel több mint egyötödét jelenti.

Támogatott lakáshitelből 172 milliárd forint fogyott az első félévben, vagyis a falusi CSOK-hoz elérhető CSOK-hitel mintegy 30 milliárd forintra rúghatott a CSOK Plusz 140 milliárdjával szemben.

Alábbi ábránkon látható, hogy a lakáshitelezést továbbra sem az új építésű lakások mozgatják, ehhez kapcsolódóan éppen szerdán jelent meg egy gyenge KSH-statisztika:

A vállalatok esetében június hónap az előző hónaphoz hasonlóan mind az euró-, mind a forinthitelek esetében pozitív nettó tranzakciót hozott, csak sokkal nagyobb összegben, mint májusban, ami kedvezőnek mondható (a Budapest Airport megvásárlásához nyújtott EXIM-hitel láthatóan nem szerepel a statisztikában).

Végezetül a betéti tranzakciókra is érdemes rápillantani. Miközben a vállalati betétek tranzakciós alapon 195 milliárd forinttal csökkentek júniusban, a lakosság esetében ezzel szemben 338 milliárd forintos növekményt látunk. E kettőnek így együtt az osztalékfizetésekhez lehet valószínűleg köze. A privátbanki számlák gyarapodásáról éppen szerdai cikkünkben írtunk:

A lakossági és vállalati hitelezés jövőjével is foglalkozunk a Portfolio közelgő, szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai eseményről!
Kiszámoló

CSOK csapda

Gábor írt egy tanulságos levelet. A meglévő gyerekük mellé úton volt a második, s úgy gondolták, hogy ideje lenne...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
hellopay