Az OTP eladta román leányvállalatait
Bank

Az OTP eladta román leányvállalatait

Portfolio
Az OTP Csoport ma lezárta az OTP Bank Románia és további romániai leányvállalatainak értékesítését a vevő Banca Transilvaniával (BT). A tranzakciót a közelmúltban a román versenyhivatal és a Román Nemzeti Bank is jóváhagyta. Az OTP Asset Management Banca Transilvania általi megvásárlása a végső engedélyeztetési folyamatban van.

Első lépésként idén februárban az OTP Csoport és Banca Transilvania bejelentette a tranzakcióval kapcsolatos megállapodás aláírását. A BT által megvásárolt további leányvállalatok a következők: OTP Leasing Románia, OTP Asset Management Románia, OTP Factoring Románia, OTP Consulting Románia, OTP Advisors Románia és OTP Bank Foundation Románia. Az OTP Csoport és a Banca Transilvania közötti tranzakció lezárást követően a BT megkezdi az OTP Bank Románia és a román leányvállalatok integrációját.

Az OTP Asset Management társaság adásvételének zárására a vonatkozó hatósági engedély kiadását követően egy későbbi időpontban kerül sor, melyet követően a Banca Transilvania Csoportba való integrációja követi egy szintén későbbi időpontban.

„Az OTP Csoport elsődleges stratégiai célja, hogy organikus növekedés és akvizíciók révén növelje piaci részesedését a közép-kelet-európai régióban, illetve újabban Közép-Ázsiában. Ezt a stratégiát követtük az elmúlt húsz évben Romániában is, de nem sikerült elérnünk az optimális piaci részesedést, így a vezetőség döntésének értelmében értékesítettük ezt a leánybankot. Ez a lépés lehetővé teszi, hogy csoportunk olyan piacokra összpontosítson, ahol a jövőben hangsúlyos jelenlétet tudunk kiépíteni. Bízom abban, hogy a Banca Transilvania piacvezetőként és az OTP Bank Románia új tulajdonosaként számos lehetőséget kínál majd az ügyfeleknek és munkatársaknak, most és a jövőben egyaránt - nyilatkozta Csányi Sándor. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója hozzátette: Ezúton is köszönetet mondok az OTP Bank Románia vezetőségének és munkatársainak két évtizedes elkötelezett és magas szakmai színvonalú munkájukért, amely során romániai bankunk stabil piaci szereplő volt, számos fontos fejlesztést hozott és magas színvonalú pénzügyi szolgáltatást nyújtott Romániában.”

„A BT komoly sikereket tudhat magáénak, mind az organikus növekedés, mind az összeolvadások és felvásárlások tekintetében. Az egymás követő integrációink hozzájárultak ahhoz, hogy egyedi képességeket építsünk ki és a román piac vezetőjévé váljunk. A Csoport stratégiája, hogy vezető pozíciót szerezzen minden olyan üzleti szegmensben, amelyben tevékenykedik. A végrehajtott lépés tovább segít minket ezen az úton, miközben megerősítjük a román gazdaság támogatása iránti elkötelezettségünket. Köszönjük az OTP Csoport bizalmát, és köszönjük az OTP Bank Romániának az elmúlt 20 év eredményeit. A BT jól felkészült a BT Csoportba történő gyors és zökkenőmentes integrációra, amit biztos vagyok, hogy nagyon jól fogunk végrehajtani az ügyfelek, a munkavállalók és az egész piac érdekében.” - nyilatkozta Horia Ciorcilă, a Banca Transilvania igazgatótanácsának elnöke. 

A zárás és a két entitás integrációja közötti átmeneti időszakban a két bank különálló szervezetként fog működni. Ez az időszak nem hoz azonnali változásokat az ügyfelek számára, így minden szolgáltatással, termékkel, tanácsadással és művelettel kapcsolatban továbbra is az OTP Bank Románia és a leányvállalatok munkatársaihoz fordulhatnak. Az ügyfelek folyamatosan tájékoztatást kapnak az integráció fejleményeiről.

A Banca Transilvania fenntartja az OTP Csoport Bethlen Gábor Alapkezelő felé a Szülőföldön magyarul programmal kapcsolatban fennálló kötelezettségvállalásait és az összes ügyfelét ugyan azokkal a feltételekkel fogja kiszolgálni, mint eddig, beleértve kétnyelvű kiszolgálást azokon a területeken, ahol erre szükség van.

A tranzakció sikere érdekében a tranzakció során az OTP Csoport a következő tanácsadókkal dolgozott együtt: CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Romania és UK, Deloitte Advisory and Management Consulting Plc.

A tranzakció során a BT a következő tanácsadókkal dolgozott együtt: Barclays Bank Ireland PLC, Filip & Company és PwC Romania.

Az OTP árfolyama 0,3 százalékot emelkedett ma, míg idén 18,4 százalékos pluszban van.

otp0730asd

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Kasza Elliott-tal

3M Company

Május közepén írtam az MMM-ről, mert akkor vágott osztalékot a cég. Érdekes módon akkor a befektetők ezt nem értékeltek katasztrófaként, mert volt előtte egy spinoff, a Solventumot leválas

Ricardo

Könyvet Orbánnak

Ruchir Sharma A sikeres nemzetek tíz szabálya című kötete tanulságos olvasmány. A valuta- és adósságválságról szóló fejezetek teljesen jók, de a további részek is megfontolásra érdemese

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új rekord: gyorsulva terjed Magyarországon a fertőzés, ami halálesetekkel is járt

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Likviditási szakértő - Vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
UniCredit 6