Keményen megbírságolta az MNB a Raiffeisent
Bank

Keményen megbírságolta az MNB a Raiffeisent

Portfolio
Az MNB csoportszintű átfogó vizsgálata nyomán összesen 69,75 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bank Zrt.-re és a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-re. A bank esetében a vállalatirányítás, hitelkockázat, követelésminősítés, értékvesztésképzés, tőkekövetelmény-számítás, számvitel, likviditás, adatszolgáltatás, IT és a betétbiztosítás terén merültek fel különböző súlyú problémák. Mindezek nem veszélyeztetik a bank megbízható működését, de mielőbbi kiküszöbölésük elengedhetetlen - közölte a felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csoportszintű átfogó vizsgálatot végzett a Raiffeisen Bank Zrt.-nél (Raiffeisen Bank) és a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-nél (Raiffeisen Lízing), mely 2020. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot fogta át.

A pénzügyi felügyelet a Raiffeisen Bank javadalmazási politikájában és belső ellenőri tevékenységének szabályozásában állapított meg a bank gyakorlatától eltérő, módosítandó megfogalmazásokat. A vizsgálat kifogásolta, hogy a compliance (szabályozási megfelelési) terület beszámolói nem minden szempontból feleltek meg a jogszabályban elvártaknak. A bank, mint csoportirányító nem aktualizálta és hagyta jóvá évente kockázati stratégiáját, illetve nem foglalta szabályzatba a termékkockázatok elemzésére vonatkozó eljárásait. A bank egyes adatszolgáltatásainál emellett adatminőségi hiányosságok merültek fel, továbbá régebb óta esedékes informatikai fejlesztések maradtak el hozzájuk kapcsolódóan.

A hitelkockázatvállalások belső szabályozása több esetben nem felelt meg a jogszabályi és felügyeleti elvárásoknak. A lakossági hitelbírálati folyamat hiányosnak bizonyult az adósok és adóstársak jövedelmi helyzete felmérésének, az adósságszolgálat kalkulációjának, valamint a hitelfedezeti arány mutatójának számítási módszertana kapcsán. A belső hitelek kezelése számos esetben hibás volt, a Központi Hitelinformációs Rendszer felé történő adattovábbítási kötelezettség pedig több esetben késve teljesült. A bank nem dokumentálta megfelelően a likviditási kockázatok éves felülvizsgálatát.

Mindezek nyomán az MNB az egyes intézkedésekhez kapcsolódóan 2024. október 31. és 2025. szeptember 30. közötti határnapokkal kötelezte a Raiffeisen Bankot, hogy a vezető testületei által megtárgyalt és jóváhagyott intézkedésekkel számoljon be a feltárt hibák kijavításáról.

Az MNB emellett a bank számára 61,5 millió forint, a Raiffeisen Lízing számára 8,25 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott.

A banki bírságösszeg megállapításánál súlyosbító körülménynek számított a feltárt jelentős vagy magas kockázatú problémák száma, illetve a bank jelentős pénzpiaci súlya. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy számos hiányosság csak egyedi szinten, vagy alacsony számban fordult elő, illetve, hogy a bank több jogsértés kapcsán már dokumentáltan megtette az intézkedéseket a szabályszegés kiküszöbölésére.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Új e-mailes átverések

Nagyon terjed az Egyesült Államokban az új e-mailes átverések, amik pofonegyszerűek, mégis végtelenül hatásosak. Az elkövetők megfertőznek olyan emberek számítógépeit, akik sok pénzt keze

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kiderült: szép csendben gigaösszegű devizahitelt vett fel Kínától a magyar állam

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
mackó