Kísérteties a hasonlóság, éppen 10 éve láttunk ilyet: tényleg nem kell félni a 6% feletti lakáshitelkamatoktól?
Bank

Kísérteties a hasonlóság, éppen 10 éve láttunk ilyet: tényleg nem kell félni a 6% feletti lakáshitelkamatoktól?

6,75%-ra csökkent tegnap az alapkamat, és 6,5% a tízéves állampapír referenciahozama. Ilyen körülmények között összetehetik a két kezüket azok, akik 6-7% közötti kamattal jutnak lakáshitelhez, hiszen azon a kamatszinten vehetnek fel kölcsönt, mint maga az állam. Márpedig a hitelfelvevők többsége meg tudja ezt tenni, köszönhetően a bankok közötti versenynek. Megnéztük, mit üzen a múlt azoknak, akik mégsem szeretnének lakáshitelt felvenni, mert túl magasnak találják a 6% feletti piaci lakáshitelkamatokat; kereken egy évtizeddel ezelőtt ugyanis ugyanazon a szinten tartózkodtak a hitelkamatok, mint ma. Jó híreink vannak számukra.
Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio közelgő Future of Finance 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

Hatalmasat ugrott az idei első félévben a lakáshitelek iránti kereslet Magyarországon, az első 5 hónap MNB-adatai alapján 2,5-szer annyi lakáshitelt (515 milliárdot) vett fel a lakosság, mint egy évvel korábban, és közelítjük a 2021-2022-es csúcsokat.

Mégsem mindenki gondolja azt, hogy most megérné lakáshitelt felvenni, és ebben a relatíve magas kamatoknak kulcsszerepe van.

6,5% körül alakul az új lakáshitelek szerződéses átlagkamata, ugyanakkor

még mindig sokaknak élhet az emlékezetében az, hogy az orosz-ukrán háborút megelőző években 4-5 százalékos kamattal lehetett piaci kamatozású lakáshitelt felvenni

Magyarországon, és szép számmal voltak, akik alig 3%-os kamattal vettek fel ilyen kölcsönt (akkor és ma is csak a CSOK-ot igénybe vevők tudják ezt megtenni). Most viszont megálltak a csökkenésben a piaci hitelkamatok valahol félúton, és ez a 6-7% közötti szint sokak számára még borzasztóan magasnak tűnik.

Érthető módon, hiszen egy most elérhető 6,5%-os kamatozású lakáshitel

törlesztőrészlete húszéves futamidő mellett 23%-kal magasabb, mintha ugyanezt a hitel 4%-os kamattal kínálnák.

20 milliós hitelösszeg mellett ez havi 28 ezer forintos, a teljes visszafizetendő összegben 6,7 millió forintos különbséget jelent. Ráadásul bár csökkent ismét az alapkamat, a hozamkörnyezet makacsul beragadt a 6-7%-os szinten, így alig van esély a közeljövőben a kamatok tömeges csökkenésére. Erről legutóbb itt írtunk:

Nem példátlan a szituáció, legutóbb éppen egy évtizeddel ezelőtt, 2014 nyarán tartózkodtak ugyanezen a szinten a kamatok a lejtőn. Az akkori 6,5% és a mostani között persze sok különbség van:

  • nagyságrendekkel nagyobb volt akkor a lakosság hitelfelvétellel szembeni averziója (a devizahitelek épp akkor álltak fél évvel az elszámolás és a forintosítás előtt), így
  • hatod akkora volt a hitelfelvételek volumene nominálisan, mint idén,
  • az akkoriban felvett hitelek 80%-a még változó kamatozású vagy legfeljebb ötéves kamatperiódusú hitel volt, ma ezek aránya alig néhány százalék,
  • infláció abban az évben nem volt, az árak 0,2%-kal csökkentek, az alapkamat 2-3% között volt már, idén viszont az infláció idén 3-4,5% között lehet, az alapkamat jelenleg 6,75%,
  • a bankok közötti verseny gyenge, a hitelkínálat szűk volt, most viszont erős a verseny és nagy a hitelkínálat.

Abban azonban várhatóan nem lesz különbség, hogy a bérek nominálisan tovább emelkednek. Márpedig ez a lényeg az adósságtörlesztés mint teher érzékelése szempontjából.

Akkor három és fél évnek kellett még eltelnie, hogy 4% körüli szintre csökkenjen a lakáshitelek átlagkamata, a múlt tehát ebből a szempontból azt üzeni, hogy még 0% körüli infláció mellett sem szabad gyors kamatcsökkenésre számítani. Ugyanakkor van ennél pozitívabb üzenete is az utána történteknek.

Ha valaki 2014-ben vett fel 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt 6,5%-os kamattal, és azóta nem váltotta ki ezt a hitelt, akkor egészen az idei évig változatlan maradt a törlesztőrészlete. Konzervatív példát vettünk, hiszen ez a hiteladós rosszul járt azokhoz képest, akik változó kamatozású hitelt vettek fel, így hosszú évekig a kamatcsökkentés, majd 2022-től még a kamatstop pozitív hatásait is élvezték. Ugyanakkor ez a 10 éves kamatperiódusú hitel alkalmas arra, hogy összevessük a manapság elérhetőkkel, és megnézzük, hogy mekkora törlesztési teherrel járt a hiteladósok számára.

Ehhez az elmúlt 10 év átlagos és medián átlagkeresetének az alakulását hívhatjuk segítségül.

A nettó átlagkereset 2014 és 2023 között 52%-kal, a nettó medián kereset 63%-kal emelkedett.

Ez az időszak magában foglalt egy hosszabb ideig tartó alacsony (2022-ig), majd egy rövidebb ideig tartó magas inflációval jellemezhető szakaszt is.

A példánkban szereplő 7 millió forintos hitel törlesztéséhez 2014-ben a nettó átlagkereset 34%-ára és a nettó medián kereset 44%-ára volt szükség. 2021-re, vagyis a magas inflációt megelőző utolsó évre ez 18%-ra, illetve 22%-ra csökkent,

Tavaly pedig már csak az átlag kereset 13%-át, illetve a medián kereset 17%-át kellett a hitel törlesztésére fordítania az adósnak, pedig még a futamidő felénél sem jártunk.

Az átlag- és a medián kereset természetesen nem egyetlen adós jövedelmének az alakulását tükrözi, de nagy átlagban megmutatja, hogy a kezdetihez képest mennyivel könnyebbé válik a futamidő nem is olyan késői részében az adósságtörlesztés a kezdetihez képest. Ehhez csak három dolog kell:

  • a magyar gyakorlatban is bevett annuitásos törlesztés, vagyis a kamatszint változatlansága mellett nem változik a törlesztőrészlet (szemben pl. az inflációhoz kötött törlesztéssel, ami nem gyakori a világban),
  • a szinte egyeduralkodóvá vált hosszú kamatperiódus vagy végig fix törlesztés: bár csökkenő kamatkörnyezetben ez kedvezőtlen választás, más esetekben biztosítja a törlesztés kiszámíthatóságát,
  • a nominális bér emelkedése: még ha nagyobb is az infláció a bérek emelkedésénél (vagyis csökkennek a reálbérek), a jövedelem arányában akkor is egyre kisebb az adósságszolgálat mértéke.

Példánkban a 6,5%-os kamatozású lakáshitel jövedelemarányos törlesztőrészlete már alig három év után elérte a szintet, mintha 4%-os kamattal vették volna fel a hitelt.

Persze nem mindig érdemes várni a jövedelem növekedésére, és vannak, akik erre nem is számíthatnak belátható időn belül.

Számukra viszont valós megoldás lehet a hitel kiváltása akár néhány éven belül, kedvező kamatváltozások esetén.

Amikor valaki hitelkiváltáson gondolkodik, akkor legalább öt kérdést kell megválaszolnia magának:

  1. Található-e jelentősen (akár 2-3 százalékponttal)alacsonyabb kamat a meglévő hitelénél a bankok ajánlataiban? Ha igen, az a hitelkiváltás mellett szól.
  2. Várható-e olyan esemény, amitől a régi és az új kamat közötti kamatkülönbözet ehhez képest növekedni fog, további kamatcsökkentések, vagy a kamatstop kivezetése hatására? Ha igen, akkor érdemes lehet inkább még várni.
  3. Mekkora a régi hitel végtörlesztésének és az új hitel felvételének a teljes várható egyszeri költsége? Ide kell számítani 1. a végtörlesztés díját, ami Magyarországon jellemzően 1-2% (minősített fogyasztóbarát lakáshiteleknél előbbi, jelzáloglevéllel finanszírozott hiteleknél utóbbi a maximum). 2. a korábbi hitelfelvételkor a bank által elengedett díjak visszatérítésénekaz összegét (jellemzően 2-5 éven belüli előtörlesztés esetén írja elő a hitelszerződés), és 3. az új hitel felvételének a kezdeti költségeit (különösen a közjegyzői, értékbecslői, földhivatali és folyósítási díjak nem elengedett része tartozik ide).
  4. Mennyi idő alatt térül mega hitelkiváltás? Ehhez meg lehet nézni, hogy az előző pontban felsorolt háromféle költség összege hány havi kamatmegtakarításnak felel meg. Ideális esetben ez nem több 2 évnél, de hosszabb megtérülés esetén is észszerű lehet a hitelt kiváltani.
  5. A mostani hiteltartozással megegyező összegű, kamatperiódusú és a hátralévő futamidővel megegyező teljes futamidejű lakáshitellel váltanánk-e ki a hitelt, vagy a végtörlesztés részben megtakarításbóltörténne, és a hitel kamatperiódusán, végső lejáratán is érdemes változtatni? Ez már részben hitelfelvevői preferencia kérdése.

Részletesen itt írtunk erről:

Az infláció, pontosabban a nominális bérek növekedése természetesen nemcsak a havi adósságszolgálat, hanem

a tőketartozás szempontjából is kedvező jelenség lehet a hiteladósok számára,

erről pedig részletesen itt írtunk:

Hasonló témákról is szó lesz a Portfolio közelgő Future of Finance 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
unicredit