FONTOS Kísérteties a hasonlóság, éppen 10 éve láttunk ilyet: tényleg nem kell félni a 6% feletti lakáshitelkamatoktól?
Bankot vesz az UniCredit, és felülmúlta az elemzői várakozásokat
Bank

Bankot vesz az UniCredit, és felülmúlta az elemzői várakozásokat

Portfolio
Az UniCredit Group az elemzői várakozásokat felülmúló második negyedéves gyorsjelentést tett közzé szerdán, és közölte, hogy 370 millió euróért megvásárol egy saját felhőalapú IT-platformmal rendelkező belga digitális bankot. A társaság részvényei 0,6%-os emelkedést mutatnak az olasz tőzsdén.

A belga Aion Bank és a lengyel Vodeno felhőalapú banki alaprendszer-szolgáltató megvásárlásával 200 mérnökkel, fejlesztővel és adattudóssal bővül az olasz bankcsoport munkaerő-állománya – írja a Reuters. "A tranzakció az egyik első olyan lépés egy banktól, amellyel egy új technológia teljes tulajdonjogát megszerzi, harmadik féltől származó core banking szolgáltatóktól való függés nélkül" - közölte az UniCredit.

A bank nettó nyeresége a második negyedévben 2,7 milliárd euró volt, ezzel meghaladta az elemzők által várt 2,4 milliárd eurót. A KBW elemzői szerint ez elsősorban a magasabb díjbevételeknek köszönhető, amelyekkel a kamatbevétele csökkenését próbálják kompenzálni az olasz bankok.

Az UniCredit közölte, hogy nettó hitelezési bevételei 0,4%-kal csökkentek április és június között az első negyedévhez képest. A díjak negyedéves szinten 0,9%-kal, éves szinten pedig 10%-kal emelkedtek. A bevételek összességében a vártnál kisebb mértékű, 0,7%-os negyedéves csökkenést mutattak, így 6,3 milliárd euróra apadtak.

A bankcsoport 100 millió eurós céltartalékot könyvelt el az esetleges oroszországi veszteségekre, miután egy bíróság lefoglalta egyes ottani eszközeit. Egy televíziós interjúban arra a kérdésre, hogy az UniCredit tervezi-e az oroszországi kivonulást, Andrea Orcel vezérigazgató azt mondta, hogy az UniCredit egy-két év alatt fokozatosan szünteti meg ottani tevékenységét.

A bankcsoport kis mértékben, 23 milliárd euró fölé emelte éves bevételi előrejelzését, de megtartotta a 2024-es, 8,5 milliárd euró feletti nettó nyereségcélt. Ennek legalább 90%-át tervezi a részvényesek között szétosztani, főként részvény-visszavásárlás útján.

Az UniCredit részvényárfolyama eddig 0,6%-os emelkedéssel reagált az olasz tőzsdén.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

MNB Intézet

A szignifikanciatesztelés logikája

Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy a reptéri piszoárok belsejébe ragasztott legyet ábrázoló matrica növeli-e annak az e

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Kiszámoló

Olajkrízis várható Magyarországon?

Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok megtiltották a Lukoilnak, hogy Ukrajnán keresztül szállítsák a kőolajat Európába. Az ukr

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újult erővel támad a fertőzés, ami Magyarországon is halálozással járt - Már a hazai járványhatóság is figyelmeztet

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
százalék vágás