Moody’s: jót tenne az MBH Jelzálogbanknak, ha csökkenne a Magyar Posta részesedése
Bank

Moody’s: jót tenne az MBH Jelzálogbanknak, ha csökkenne a Magyar Posta részesedése

Portfolio
Új kibocsátói minősítéseket adott a Moody’s Investor Service az MBH Jelzálogbanknak, megjegyezve, hogy az MBH Jelzálogbank minősítései egy fokozattal a többségi tulajdonos MBH Bank minősítései alatt vannak, mert nem kellően magas (52%) a bank részesedése a jelzálog-refinanszírozással foglalkozó hitelintézetben. Bár nem említi a hitelminősítő, a jelzálogbank 39,7%-os tulajdonosa jelenleg a Magyar Posta.

A MBH Jelzálogbank

  • hosszú- és rövid lejáratú kibocsátói minősítése Ba3/NP,
  • a hosszú- és rövid lejáratú partnerkockázatainak a minősítése (Counterparty Risk Ratings, CRRs) Baa3/P-3,
  • a hosszú és rövid lejáratú partnerkockázati Értékelése (Counterparty Risk (CR) Assessment) Baa3(cr)/P-3(cr) lett a Moody’snál,
  • a minősítésekhez kapcsolódó kilátásokat az intézmény stabilnak értékelte.

A hitelminősítő emellett hosszú lejáratú A1 minősítést adott az MBH Jelzálogbank által kibocsátott jelzálogleveleknek, a partnerkockázati (CR) értékelés Baa3(cr).

Értékelésében a Moody’s kifejtette: az MBH Jelzálogbankot az anyavállalat MBH Bank Nyrt. magasan integrált egységének tekintik, és hitelképessége szorosan kapcsolódik az MBH Bank pénzügyi erejéhez. Figyelembe véve az MBH Jelzálogbank stratégiai jelentőségét az anyavállalat számára, indokoltnak látják, hogy minősítése az MBH minősítéséhez kapcsolódjon.

Ugyanakkor az MBH Bank 52%-os részesedéssel rendelkezik az MBH Jelzálogbankban, és ez utóbbi „mérsékelt volumenben” finanszírozza az anyavállalat kisebb hazai versenytársainak üzleteit. Tekintettel arra, hogy az MBH az MBH Jelzálogbank alig több mint felét tulajdonolja, és egy másik fő részvényes blokkoló kisebbségi részesedést tart (ez a Magyar Posta 39,7%-kal – a szerk.), véleményük szerint

a tulajdonosi szerkezet jogi akadályok kockázatát hordozza magában, amelyek megakadályozhatják, hogy az MBH Bank szükség esetén azonnali pénzügyi támogatást nyújtson jelzáloghiteles leányvállalatának. Ezért az MBH Jelzálogbank minősítései egy fokozattal a többségi tulajdonos MBH Bank minősítései alatt vannak.

Megjegyzik ugyanakkor, hogy az MBH Banknak az MBH Jelzálogbankban való ellenőrző részesedése lehetővé teszi számára a kockázat és a likviditás központi kezelését, és szükség esetén azonnali likviditási támogatást biztosít jelzálog-refinanszírozással foglalkozó leányvállalatának.

Azt írják, hogy az MBH Jelzálogbank által refinanszírozott hitelek jelentős része, 97%-a az anyavállalatcsoporthoz kapcsolódik. Az MBH Jelzálogbank műveleteinek nagy részét, beleértve a saját maga által nyújtott hitelek egy kis fennmaradó részének kezelését is, az anyabankra ruházta át.

Az MBH jelzáloglevelek finanszírozására szolgáló érdekeltségeként az MBH Jelzálogbank stratégiai szerepet játszik az MBH növekedési terveiben és a hosszú távú finanszírozási követelményekkel kapcsolatos szabályozói megfelelésben.

Az az MBH Jelzálogbank hosszú távú kibocsátói minősítésének kilátása stabil, összhangban az MBH elsőbbségi minősítésének kilátásával. A jelzálogbank felminősítésre kerülhet, ha ez az anyabank minősítéseivel is megtörténik, emellett abban az esetben is, ha a tulajdonosi szerkezet úgy változik, hogy az MBH Banknak a jelzálogbankban való részesedése sokkal közelebb kerül a teljes tulajdoni arányhoz.

Mindez a jelentés szerint fordítva is igaz, vagyis ellenkező irányú változások esetén romolhat a minősítés.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

GDPR

Nagy nyelvi modellek és adatvédelem

Az elmúlt bő másfél évben, mióta a ChatGPT széles körben elérhetővé vált, a nagy nyelvi modelleken (Large Language Model, LLM) alapuló megoldások hihetetlen tempóban váltak mind a munkahely

Holdblog

Mi az értelmetlen befektetés?

Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényétől máris nem lehet az? Egyik olvasónk vendégcikkben elmélkedik arról, lehet-e... The

Holdblog

Egyre kevesebb emberre számítanak

Azt sem tudjuk pontosan, hány ember él a Földön, pláne nehéz megbecsülni, hányan fognak száz év múlva. Az ENSZ azért pár évente megteszi, a jelen... The post Egyre kevesebb emberre számítan

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Kongatják a vészharangot: olyan folyamat zajlik, amely pusztító vírusokat szabadíthat ránk
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
euró bankjegy