Több lakáshitelt vett fel a lakosság az idei első félévben, mint a tavalyi év egészében
Bank

Több lakáshitelt vett fel a lakosság az idei első félévben, mint a tavalyi év egészében

Portfolio
Hatalmas növekedést mutat a magyar lakáshitelpiac 2024 első felében. A legnagyobb hazai hitelközvetítő, a Bankmonitor szakértőinek becslése szerint júniusban a szerződések volumene átlépte a 130 milliárd forintot, és ezzel az első félévi lakáshitel volumen már közel 10%-kal meg is haladja a 2023. év egészében felvett lakáshitelek összegét. A pontos statisztikákat az MNB egyébként július 31-én fogja közzétenni.

A gigantikus növekedés okai

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy fél év alatt egy teljes évnyi hitelfelvétel megvalósuljon, sőt annál közel 10%-kal több is. A növekedés hátterében az alábbi tényezők húzódnak meg a Bankmonitor szerint:

  • év a recessziós környezet és a még jelenlévő inflációs problémák, valamint reálbér csökkenés miatt egy hatalmas visszaesés hozó év volt a lakáshitelpiacon
  • 2024 elejére a lakáshitelkamatok 2,5-3,5%-kal lettek alacsonyabbak a 2023 elején jellemző szinthez képest, mely az újonnan felvett hitelek havi törlesztő részletében 17-23%-os csökkenést eredményezett
  • 2024 januárjától érhető el az új támogatott hitelkonstrukció, a CSOK Plusz, mely a korábbinál kevesebb jogosult számára, de magasabb elérhető hitelösszeget eredményez (maximum 50 millió Ft)
  • A CSOK Plusz mára a teljes lakáshitelfelvétel 25-30%-át adja
  • 2023-ban a korábbi 44%-os átlagszintről 32%-ra esett a lakásvásárláshoz hitelt felvevők aránya, 2024-ben így jelentős arányban megjelenhettek a korábban elhalasztott, hitellel finanszírozott vásárlások is
  • A 2023 végén megindult és 2024 elején folytatódó reálbérnövekedés egyértelműen pozitívan hatott a hitelfelvételekre.

Töretlenül folytatódhat-e a dinamika 2024 második felében?

Júniusban már mind az ingatlanpiaci tranzakciók száma, mind a lakáshitelkereslet a mérséklődés jeleit mutatta. Júliusban és augusztusban így a második negyedévben jellemző 127 milliárd forintos havi átlagos lakáshitel volumen 100 milliárd forint körüli értékre mérséklődhet a Bankmonitor szerint.

Fogyasztói bizalom szempontjából további enyhe javulást és változatlan lakáshitelkamatokat feltételezve 2024-et 1200 milliárd forint körüli volumennel zárhatja a lakáshitelpiac. Ez az érték megfelel a magyar lakáshitelpiac 2022-es teljesítményének, amely azonban egy egyszeri 300 milliárd Ft-os extra tételt is tartalmazott az MNB által létrehozott Zöld Otthon Program keretében kihelyezett, maximum 2,5%-os lakáshitelek miatt.

A magyar lakáshitelpiac csúcsa 2021-ben 1303 milliárd forintos összesített szerződési érték volt. A 2024-ben várható 1200 milliárd fointos piac 34%-kal elmarad reálértéken a 2021-es csúcstól.

Újra veszélyben a magyar lakosság a jelentős hitelfelvételek miatt?

Az MNB és az Eurostat adatai alapján a magyar lakosság egy főre jutó lakáshiteltartozása 2024 februárjában 18 ezer euró értékkel az EU-ban a legalacsonyabb volt, mindösszesen az EU-átlag (124 ezer EUR) 15%-a, de még a román 59 ezer euró értéknek is kevesebb, mint a harmada. Összességében – szemben az állam eladósodottságával – a magyar lakosság lakáshitel állománya kifejezetten alacsony és jelentős mértékben nőhet anélkül, hogy jelentős kockázati szintet érjen el.

Erről részletesebben itt írt a Portfolio:

Átlagos lakáshitel-kamatszintek ma

A lakásvásárlást tervezők számára ma 6,7%-os átlagos lakáshitelkamat található a bankok kínálatban. 20 millió forintosos jellemző hitelértékkel és 20 éves futamidővel számolva mindez 152 ezer Ft-os havi törlesztőrészletet jelent. Megkeresve a legjobb standard ajánlatot (350 ezer Ft átlagos, medián bér mellett) 6,3%-os kamatszinttel találkozhatunk, mely ugyanazon hitelértékre vetítve 147 700 forintos havi törlesztőt jelent.

A bankok speciális, egyedi kedvezményeit kihasználva, jellemzően 700 ezer Ft nettó havi családi jövedelem felett 5,7-5,9%-os kamatszintek is elérhetőek a hiteligénylőknek. Az optimális bankválasztás szerepe tehát igen jelentős, akár 1%-kal kedvezőbb kamatot is eredményezhet az átlagos lakáshitelhez képest, mely 20 millió forintos hitelösszegnél 11 500 Ft-os havi, a hitel teljes futamideje alatt pedig több mint 2,7 millió forintos megtakarítást jelent.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
iskolabezárás iskola suli iskolazárás koronavírus