FONTOS Ez a dolgozók bosszúja: készül a nagy felmondási hullám Magyarországon?
Megtört a jég: az eurózónában is emelkedik a lakossági hitelkereslet
Bank

Megtört a jég: az eurózónában is emelkedik a lakossági hitelkereslet

Portfolio
Két év után először növelték a hitelkeresletüket a második negyedévben az eurózóna háztartásai, és a bankok többsége a hitelkereslet további élénkülésére számít - derült ki az Európai Központi Bank kedden közzétett hitelezési felméréséből. A vállalatok esetében még nem nőtt a hitelkereslet.

Az EKB júniusban kezdte meg a kamatcsökkentést, de a hitelfelvételi költségek már jóval korábban csökkenni kezdtek, ami lassan vonzóbbá teszi a hitelezést – emlékeztet a Reuters. Az EKB várhatóan ezen a héten szinten tartja a kamatokat, de az év végéig még két további kamatcsökkentést áraznak a piacok.

A jegybank hitelezési felmérésében (BLS) megkérdezett bankok nettó 16%-a számolt be a háztartások hitelkeresletének növekedéséről a júniusig tartó három hónapban, ami 2022 óta az első ilyen növekedés. A válaszadók ráadásul arra számítanak, hogy ez a tendencia ebben a negyedévben is folytatódik.

"A lakáspiaci kilátások javulása, amelyre elsősorban a német bankok hivatkoztak, volt a lakáshitel-kereslet növekedésének fő mozgatórugója" - közölte az EKB. "Az általános kamatszint és a fogyasztói bizalom kisebb pozitív hatást gyakorolt".

A bankok az erősebb verseny miatt már a második egymást követő negyedévben enyhítettek a jelzáloghitelekre vonatkozó feltételeiken, ugyanakkor a növekvő érzékelt kockázatok miatt szigorították a fogyasztói hitelekhez való hozzáférést. A vállalati hitelek feltételei - ha csak szerény mértékben - tovább szigorodtak, és az ezek iránti kereslet csökkent.

A szigorítás "viszonylag nagy mértékű" volt a kereskedelmi ingatlanokkal (CRE) foglalkozó vállalatok esetében, összhangban az EKB mint euróövezeti bankfelügyeleti hatósága saját politikájával.

"2024 második felében az euroövezeti bankok a hitelezési feltételek nettó szigorodására számítanak, ami a hitelkereslet mérsékelt nettó növekedésével párosul a legtöbb gazdasági ágazatban, kivéve az építőipart és a CRE-szegmenst" - közölte az EKB.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bank of america getty stock