Megrohanták a bankokat a magyar lakáshitel-felvevők - Ami ezután történt, arra szinte senki sem számított
Bank

Megrohanták a bankokat a magyar lakáshitel-felvevők - Ami ezután történt, arra szinte senki sem számított

Miután az OTP Bank július 1-jével megemelte a kamatait, sokan hasonló lépést vártak a többi banktól is, de egyelőre nem drágultak meg tömegével a lakáshitelek. A 7,3%-os önkéntes THM-plafon megszűnése és a szinte minden piaci várakozást felülmúló lakossági kereslet egyaránt indokolná a drágítást, a bankok közötti éles verseny és a hozamok újbóli csökkenése viszont éppen ellenkezőleg hat. Érdemi és pláne tömeges kamatcsökkenésekre viszont továbbra sincs nagy esély, ezért nem éri meg várni a lakáscél megvalósításával a hitelkamatok miatt. Mutatjuk a bankok aktuális ajánlatait.

Az MNB legutóbbi adatai óriási kereslet-élénkülést mutatnak a lakáshitelek piacán. Májusban már 129 milliárd forintnyi lakáscélú hitelszerződést kötöttek a magyar háztartások, amire utoljára két évvel korábban, a Zöld Otthon Program idején volt példa. Idén az első öt hónapban 2,5-szer annyi lakáshitelt (515 milliárdot) vett fel a lakosság, mint egy évvel korábban.

Ez nem egyszerűen a CSOK Plusznak köszönhető. Ha csak a piaci kamatozású forinthiteleket nézzük, 2021 öt erős hónapját leszámítva még nem vettek fel ezekből sem annyit a háztartások, mint idén májusban. Robbanásszerűen alakul az idei kereslet, ami lehetővé tehetné a bankoknak, hogy szigorúbban árazzák lakáshiteleiket.

Tömeges szigornak azonban nem látjuk jelét: májusban az MNB legutóbbi adatai szerint 6,35%-os átlagkamattal vették fel a piaci kamatozású lakáshiteleket, és azóta is csak elvétve találkozunk kamatemelésekkel. Ezek között látványos az OTP Bank kamatemelése, amelyre a 7,3%-os önkéntes THM-plafon június 30-ai eltörlését elsőként kihasználva kerített sort. Ezt követően csak a K&H-nál láttunk érdemi kamatváltoztatást: végig fix kamatozású lakáshitelének a kamatát a korábbi plafon fölé emelte (7,69%-ra), 5 éves kamatperiódusú hitelének a kamatát viszont némileg csökkentette (6,59%-ra) a hitelintézet július elején.

A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátora alapján egy 800 ezer forintos összesített nettó jövedelemmel rendelkező háztartás az OTP Banknál 7,64%-os kamattal tud 20 évre 20 milliós lakáshitelt felvenni, ezzel a bankok versenyében a legnagyobb magyar bank került az utolsó helyre. Az élen ezzel szemben továbbra is a 6,18%-os kamattal operáló Gránit Bankot találjuk, miután az UniCredit elveszítette első pozícióját a múlt hónapban.

Megnéztük 200 ezer, 500 ezer, illetve 800 ezer forintos háztartási nettó jövedelem, illetve eltérő hitelösszegek mellett is a lehetőségeket. A kisebb jövedelműek esetében az MBH Bank lakáshitele a legkedvezőbb, esetükben a K&H Bank csaknem 0,4 százalékpontos kamatemelésével kikerült az első öt közül az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest.

Hogy merre veszik az irányt a bankok a következő hónapokban, azt egyszerre több tényező befolyásolja, leginkább:

  • a bankok egy része még mindig negatív kamatfelár mellett nyújtja lakáshitelét, ami hosszú távon nem fenntartható,
  • a 7,3%-os THM-plafon június 30-ai végleges kivezetése növeli a bankok mozgásterét a drágítás irányába (igaz, a plafon eddig sem volt effektív a lakáshitelek többsége esetében, így ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy tömegével fogják áttörni a 7,3%-os határt a bankok),
  • ugyanakkor a referenciahozamok csökkentek az elmúlt hetekben, és a kormány adóintézkedésekkel is növeli az állampapír-keresletet (lásd a bankok extraprofitadó-csökkentésének egyik feltételét), ami ha nem is a csökkenés, de a kamatok tartása irányába mutat,
  • és bár a piaci várakozásokat is felülmúlja a lakáshitelek iránti idei lakossági kereslet, a bankok nem a kamatok emelésével reagáltak eddig sem erre, hanem erősítették inkább a versenyt, nyilvánvalóan egyedi piacszerzési szándékkal.

Összességében tehát meglehetősen bizonytalan a lakáshitelkamatok jövője, az mindenesetre valószínűsíthető a hozamkörnyezet ragadósságát elnézve, hogy tömeges és érdemi kamatcsökkentésekre a következő hónapokban sem fog sor kerülni, így nem érdemes várni a kamatok miatt a lakáscél megvalósításával.

Nagy átlagban jelenleg mintegy 18%-kal alacsonyabbak az elérhető törlesztőrészletek egy 20 éves lakáshitel esetében, mint egy évvel ezelőtt, ugyanakkor a 2021-es mélypontokhoz képest még mindig mintegy 25%-kal feljebb van a havi teher. Ennyit jelent, hogy nem 4% körül, hanem 6% felett tartózkodnak az átlagos lakáshitelkamatok.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Lelassult a globális vagyon növekedése

Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global Wealth Report 2024 című jelentése szerint míg 2000 és 2010 között... The post Lelassult a g

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
otp