Az OTP lett egész Európa legjobb teljesítményt nyújtó bankja egy nemzetközi elemzés szerint
Bank

Az OTP lett egész Európa legjobb teljesítményt nyújtó bankja egy nemzetközi elemzés szerint

Portfolio
A magyar OTP Bank lett 2023-ban Európa legjobb teljesítményt nyújtó bankja az S&P Global Market Intelligence friss rangsora szerint.

Az intézmény napokban közzétett elemzése alapján a legnagyobb magyarországi bank jó teljesítménye leginkább a magasabb kamatlábaknak betudható erőteljes hitelezési marzsoknak köszönhető. A második és harmadik helyen Lengyelország két legnagyobb bankja, a PKO Bank Polski és a Bank Polska Opieki végzett.

Az S&P Global Market Intelligence Európa 50 legnagyobb, tőzsdén jegyzett bankját az eszközök alapján hét súlyozott pénzügyi mutatószám - az átlagos saját tőkére jutó megtérülés, a nettó kamatmarzs, a nem kamatjellegű bevétel/átlagos eszközállomány, a költség/bevétel arány, a problémás hitelek aránya, a nettó stabil finanszírozási arány és Tier 1 tőkemutató - alapján rangsorolta a relatív teljesítményértékelés meghatározásához.

A bankok Európa-szerte profitáltak a 2023-ban az infláció leküzdésére bevezetett magasabb központi banki kamatlábakból.

Magyarország irányadó kamatlába 13%, Lengyelországé pedig 6,75% volt 2023 nagy részében, ami lehetővé tette az említett piacok bankjai számára, hogy a finanszírozási költségeknél gyorsabban növeljék a jövedelemtermelő eszközök hozamát. A budapesti székhelyű OTP, valamint a varsói székhelyű PKO és Bank Pekao a legnagyobb európai bankok közül a legmagasabb nettó kamatmarzzsal rendelkeztek az év végén, 3,92%-kal, 4,12%-kal, illetve 4,13%-kal – jegyzi meg az S&P Global.

A megemelkedett kamatfelár és a nem kamatjellegű bevételeknél mutatott erős teljesítmény hozzájárult a három közép-európai bank jövedelmezőségének növeléséhez, és ez a teljesítményrangsor élére repítette őket

– kommentálta az eredményeket David Hayes, az S&P Global Market Intelligence globális pénzügyi intézeti kutatásért felelős vezetője.

Ezzel szemben Franciaország három legnagyobb bankja, a BNP Paribas, a Crédit Agricole és a Société Générale a rangsor utolsó három helyét foglalta el,

mivel a legtöbb mutatószámban alulteljesítették az európai bankszektort. A strukturális problémák és a Franciaországban bevezetett szabályozott megtakarítási számlák, amelyek a bankok számára bizonyos minimális kamatláb megfizetését írják elő, korlátozták a magasabb kamatkörnyezetből származó előnyök kihasználását - állapította meg az intézet.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a meglepetés! Erre még a kormány sem számított
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
MFB 3