Hát itt meg mi történik? -  Új trükkel kerülik meg a szankciókat az oroszok
Bank

Hát itt meg mi történik? - Új trükkel kerülik meg a szankciókat az oroszok

Portfolio
Az orosz központi bank közölte a helyi vállalkozásokkal, hogy az ukrajnai konfliktus miatt bevezetett nyugati szankciókkal szemben a külföldi partnerekkel való fizetések megkönnyítésére "többféle megoldást", köztük kriptovalutákat és más digitális eszközöket kell használniuk - számolt be a Reuters.

A közelmúltbeli nyugati szankciók a nagy orosz pénzügyi intézményeket, köztük a moszkvai tőzsdét és a SWIFT globális fizetési rendszer oroszországi alternatíváját célozták meg. Elvira Nabiullina, a központi bank kormányzója elismerte, hogy a fizetési problémák az orosz gazdaság egyik legfontosabb kihívását jelentik.

Oroszország Kínával, Indiával, az Egyesült Arab Emírségekkel, Törökországgal és más, szankciókat nem alkalmazó országokkal folytatott virágzó kereskedelme jelentős visszaesést szenvedett el az elmúlt hetekben.

"Enyhítettünk a kriptovaluták nemzetközi fizetésekben való használatával kapcsolatos álláspontunkon, és engedélyeztük a digitális eszközök használatát az ilyen fizetésekben" - mondta Nabiullina egy szentpétervári pénzügyi konferencián. "Különböző alternatívákról folyik a vita. A vállalkozások nagyon rugalmasak, nagyon vállalkozó szelleműek lettek.Megtalálják a megoldási módokat, és gyakran nem is osztják meg velünk" - mondta.

Nabiullina szerint Oroszország üzleti partnerei a különböző országokban "óriási nyomás" alatt állnak, de azt mondta, hogy fokozatosan létre fog jönni egy új globális fizetési rendszer, amelyben nem vesznek részt nyugati intézmények, mivel sok ország sebezhetőnek érzi magát, ha csak egy nemzetközi fizetési rendszert használ, és nincs alternatívája.

Nabiullina elmondta, hogy Oroszország és a BRICS-országok csoportjához tartozó más országok tárgyalásokat folytatnak a BRICS Bridge fizetési rendszerről, amely a tagországok pénzügyi rendszereinek összekötését jelentené. Hozzátette azonban, hogy a megbeszélések nehézségekbe ütköznek, és hogy egy ilyen rendszer létrehozása időbe telik.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 közönség