NGM-államtitkár: a bankok az állampapír-portfólió átrendezésével további extra profitra tettek szert
Bank

NGM-államtitkár: a bankok az állampapír-portfólió átrendezésével további extra profitra tettek szert

A kormány 2023-ban az önfinanszírozás megerősítése és a lakossági megtakarítások reálértékének megőrzése érdekében négy terelőintézkedésből álló programot hirdetett meg. A négy elemből álló intézkedéscsomag három eleménél teljesültek a kormány elvárásai és a kitűzött célok. Ezek közül mindenképen kiemelendő a kormányzati beavatkozás következtében a befektetési alapoknál látott állampapír-állománybővülés. A terelőintézkedések negyedik elemével kapcsolatban azonban a hazai hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások extraprofitadó fizetési kötelezettségük csökkentésének lehetőségével szembeni kormányzati elvárás - vagyis, hogy 1 300 milliárd forinttal növeljék állampapír-állományukat - a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján ez idáig csak részlegesen teljesült.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata. A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Az alábbiakban Lóga Máté, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkár írását közöljük.

A kormány azon törekvése, hogy Magyarország finanszírozásának külföldi forrásokra való ráutaltsága csökkenjen alapvetően két pillérre támaszkodott: egyrészt az MNB által 2014. áprilisában meghirdetett „Önfinanszírozási programra”, másrészt a kormány által célzottan a lakossági igényekre szabott állampapír termékportfólió létrehozására. A banki- és a háztartási szektor államadósság finanszírozásában betöltött szerepének növekedése Magyarország sérülékenységét egyértelműen és lényegesen csökkentette a korábbi időszakokhoz képest. Az „Önfinanszírozási program” meghirdetését követően a hitelintézetek állampapír-állománya piaci értéken 5 000 milliárd forint körüli szintről 2021. májusára érte el maximális 11 000 milliárd forintot meghaladó szintjét. A hitelintézetek állampapír-állománya 2024. áprilisban 9 800 milliárd forint körül volt. Az állomány értékének csökkenésénél lényegesen nagyobb mértékben mérséklődött az elmúlt közel két évben a hazai hitelintézetek szerepvállalása az államadósság finanszírozásában, miközben a külföldiek aránya folyamatosan emelkedett ez idő alatt.

A kormány 2023. júniust követően az önfinanszírozás, vagyis a belföldi szektorok finanszírozásban betöltött szerepének megerősítése érdekében négy elemből álló intézkedéscsomagot hirdetett meg. A négy terelőintézkedés közül a lakossági megtakarítások reálértékének a megőrzését szolgáló két intézkedés, illetve a befektetési alapok állampapír-állományának növelésével kapcsolatos kormányzati elvárások teljesültek az elmúlt egy évben. Ezzel szemben a terelőintézkedések negyedik, hitelintézetekre vonatkozó elemének teljesülésével kapcsolatban kockázatok merültek fel.

A Portfolio elemzése a témában:

A bankrendszer 2023. júniusa (az extraprofit adó felezésének kommunikálása) és 2024. júniusa között extra nyereségre tehetett szert azzal, hogy az egyértelmű kormányzati elvárással szemben - mely az összes banki állampapír állomány növelése volt – jelentős részben az állampapír-portfóliójának átrendezésével törekedett megfelelni az extraprofit-adó felezésével kapcsolatos követelményeknek. Ugyanis bankrendszeri szinten az látszik, hogy a referencia időszakhoz (2023. január-április) képest 2024 első négy hónapjának átlaga alapján a hitelintézetek 2027. január 1-je után lejáró állampapír állományuk méretét több mint 1200 milliárd forinttal növelték meg az adókedvezmény kihasználása érdekében, ugyanakkor a 2027 előtt lejárókat több mint 1600 milliárd forinttal csökkentették. Mindebből fakadóan láthatjuk, hogy a bankszektor teljes forintban denominált állampapír-állománya több mint 400 milliárd forinttal csökkent az elmúlt egy évben.

banki allampapir allomany

Az extraprofit-adó felezésével kapcsolatos követelményeknek jelentős részben az állampapír portfólió átrendezésével történő megfelelése mögött a motivációt nyilvánvalóan az jelenthette a hitelintézetek számára, hogy az elmúlt évben tapasztalt inverz hozamgörbe miatt – vagyis, hogy a rövid hozamok lényegesen magasabban voltak, mint a hosszú hozamok – jobban megérte a magas kamattal rendelkező jegybanki eszközökben tartani a likviditásukat, mint hosszú lejáratú állampapírokban.

jegybanknal elerheto kamat

Bár bankrendszeri szinten összességében mérséklődött az állampapír állomány, egyedi szinten ugyanakkor összetettebb képet láthatunk. Az egyes bankokat vizsgálva is elmondható ugyan, hogy a jogszabályi követelményeknek jelentős részben az állampapír állományok átrendezésével próbáltak megfelelni, ugyanakkor sok hitelintézetnél a teljes állampapír állomány is növekedett. Sőt több olyan kisebb intézményt is találhatunk, melyek teljes egészében megfeleltek a kormányzati elvárásnak. Az előbbieknek köszönhetően a teljes adókedvezmény nagyjából felét már jelenleg is úgy szolgálták meg a hitelintézetek, hogy a mind a 2027. január elejét követően lejáró, mind pedig a teljes állampapír állományukat növelték. 

A fentiek alapján tehát az látszik, hogy az adókedvezmény felét - a kormányzati szándékkal ellentétesen – a hitelintézetek az állampapír portfólió átrendezésével kívánták megszolgálni, amit egyértelműen jövedelmezőségi szempontok motiválnak. Mindezt úgy, hogy a hitelintézetek jövedelmezősége nemzetközi és iparági összehasonlításban is rendkívül kedvezően alakult az elmúlt időszakban. Ennek következtében nem korrekt elvárni a kormányzattól, hogy szó nélkül hagyja, hogy egy kimagaslóan magas jövedelmezőségi helyzetben lévő szektor további extra jövedelemre tegyen szert, részben a kormányzati szándék figyelmen kívül hagyásával.

Zárszóként érdemes egy pillantást vetni a bankok várható eredményére az idei évben. Az előzetes adatok alapján azt láthatjuk, hogy a szektor 2024 első 5 havi adózás előtti eredménye megközelítette a 900 milliárd forintot, ami közel kétszeres érték a tavalyi év azonos időszakában látott eredménynek.

bankok adozas elotti eredmeny
Október 17-én jön a Budapest Economic Forum 2024 konferenciánk, ahol hasonló aktuális és releváns kérdéseket tárgyalunk meg. Már most érdemes regisztrálni:

A Portfolio cikkei a bankok profitabilitása témájában:

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 közönség