Furcsa dolog terjed a kínai fiatalok körében, extrém spórolásba kezdtek
Bank

Furcsa dolog terjed a kínai fiatalok körében, extrém spórolásba kezdtek

Portfolio
A pandémia utáni időszakban világszerte megfigyelhető volt a "bosszúköltekezés" jelensége (például bosszúutazások, amit a kínaiak magas szinten műveltek), amikor az emberek a korlátozások feloldása után impulzívan vásároltak és utaztak. Azonban Kínában most egy merőben ellentétes trend van kibontakozóban: a bosszúmegtakarítás - írta meg a Cnbc.

A bosszúmegtakarítás ez esetben azt jelenti, hogy az emberek extrém módon próbálnak spórolni, mintegy válaszként a gazdasági bizonytalanságra és a jövőtől való félelemre.

Ez a trend különösen a kínai fiatalok körében vált népszerűvé, akik szigorú havi megtakarítási célokat tűznek ki maguk elé.

Egy 26 éves fiatalember például a közösségi médiában részletesen beszámol arról, hogyan próbálja havi kiadásait mindössze 300 kínai jüanban (kb. 41 dollár) korlátozni. Egy nemrégiben készült videójában bemutatta, hogyan csökkentette napi étkezési kiadásait mindössze 10 jüanra (kb. 1,38 dollár).

A közösségi médiában sokan találnak "megtakarítási partnereket", akikkel együtt alkotnak megtakarítási köröket. Ezekben a körökben egymást ösztönzik és támogatják abban, hogy ragaszkodjanak céljaikhoz. A takarékossági intézkedések közé tartozik például az idősek számára fenntartott közösségi étkezdék látogatása, ahol olcsón lehet friss ételeket kapni.

Ez szöges ellentétben áll a fiatalok, különösen az 1997 és 2012 között született Z generációsok körében tapasztalható szélesebb körű tendenciával, akik a jelentések szerint adósságból finanszírozzák kiadásaikat, például az utazásokat. Az Intuit Prosperity Index jelentése szerint ahelyett, hogy a megtakarítások növelése érdekében csökkentenék a kiadásaikat, az amerikai Gen Z-k 73%-a azt mondta, hogy inkább jobb életminőséget szeretne, mint plusz pénzt a bankban.

Kínában viszont nagyon úgy tűnik, más irányba mennek el a fiatalok. A kínai jegybank friss jelentése szerint a háztartások összes RMB betétje 2024 első negyedévében 11,8%-os növekedést mutatott az előző évhez képest. Nem segít a fiatalok helyzetén a szűk kínai munkaerőpiac sem. A 16 és 24 év közötti fiatalok körében májusban 14,2% volt a munkanélküliségi ráta.

Címlapkép forrása: Portfolio

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
Future of finance 2023 közönség