MBH: indul az Otthonfelújítási Program - Mire éri meg elkölteni az otthonfelújítási milliókat?
Bank

MBH: indul az Otthonfelújítási Program - Mire éri meg elkölteni az otthonfelújítási milliókat?

Portfolio
A hazai lakóépületek legalább 80 százaléka 1990 előtt épült, a lakásállomány nagyjából 40 százaléka pedig energetikai szempontból rossz kategóriába sorolható, a lakóingatlanok energiahatékonyságának javítása indokolt – hangsúlyozták az MBH Bank szakértői az Otthonfelújítási program indulása kapcsán tartott sajtótájékoztatón. A program során mintegy 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg a Magyar Fejlesztési Bank által biztosított 108 milliárd forintnyi forrásból. Az Otthonfelújítási Program fókuszában a családi házak, a Kádár-kockák lesznek, a felújítási munkálatok középpontjában a homlokzati és födémszigetelés, a nyílászárók cseréje és a fűtési rendszer korszerűsítése lesznek. Az MBH a programhoz kapcsolódó új hiteltermékeket is kidolgozott.

Az Otthonfelújítási Program legfontosabb részletei

Az új Otthonfelújítási Programban legfeljebb 7 millió forintnyi beruházási költség számolható el energetikai korszerűsítésre. Ha valaki kihasználja ezt a maximális összeget, akkor 1 millió forint önerőt kell felhasználnia, emellé 6 millió forintnyi állami forrást vehet igénybe. Ebből a vissza nem térítendő támogatás és a kamatmentes hitel egyaránt 2,5, 3 vagy 3,5 millió forint lehet, járástól és egy főre eső háztartási jövedelemtől függően (lásd az alábbi 10. pontot). A hitel futamideje a legfeljebb 2 éves rendelkezésre tartási idővel együtt legfeljebb 12 év lehet, törlesztőrészlete ezzel 14-25 ezer forint. A program során 30 százalékos primer energiaigény-megtakarítást kell elérni az ingatlanon.

tablazart070101

Miért fontos a lakóingatlanok korszerűsítése?

Az MBH Bank elemzése szerint a magyarországi lakások jelentős része, több mint 50 százaléka 1960 és 1990 között épült. A 2000 után készült lakóingatlanok aránya kevesebb mint 12 százalék, a 2010 utániaké pedig nem éri el a 4 százalékot, így egyértelműen megállapítható, hogy a hazai lakásállomány elöregedett.

Hozzávetőlegesen 40 százaluk energetikai szempontból rossz kategóriába tartozik, míg az átlagos energetikai besorolásba 55 százalék, és a lakásoknak csak kevesebb mint 5 százaléka sorolható az ennél kedvezőbb kategóriák valamelyikébe.

Az épített új lakások száma messze nem elég a lakásállomány megújulásához. Sok a "Kádár-kocka", amelyek most a felújítás szempontjából a fókuszba kerülnek. Egy átlagos, még fel nem újított Kádár-kocka energiafogyasztása 450-500 kWh/m2/év, ez 4-5-szöröse egy ma korszerűnek mondott épület energiafelhasználásának, a panellakások átlagos fogyasztásának pedig duplája.

A rendszerváltás előtt épült házak építésekor jellemzően nem volt szempont az alacsony energiafelhasználás, emellett Magyarországon 2013 és 2022 között a lakosság nem szembesült a piaci energiaárakkal.

lakasallomany

Az elmúlt években az energiaár-emelkedés és a rezsiválság nagyban megnehezítette a piaci felhasználók helyzetét, ezzel egyidőben a lakóingatlanok energiahatékonyságára vonatkozó követelmények is szigorodtak, így a lakosság számára is megkerülhetetlenné vált a lakások energiahatékonyságának témája. Az 1945 előtt épült házak esetében hozzávetőleg évi 250 ezer-1,5 millió forint, az 1946 és 1980 közöttieknél 205 ezer-1,6 millió forint, az 1981 és 1990 között épült házaknál 190 ezer-1,2 millió forint közötti összeget lehet megspórolni évente a korszerűsítéssel.

mbh bank_felújítás

A legnagyobb potenciál a családi házak felújításában rejlik. A felújítási munkákat tekintve pedig a legnagyobb lehetőség a homlokzati falak szigetelésében van, ugyanis a nagy felületeken keresztül távozik az energia jelentős része (átlagosan 35%-a). Ám a nyílászáró csere fajlagosan a legolcsóbb, a második a fűtési rendszer átalakítása, míg a homlokzat és a padlásfödém szigetelése az előző tételekhez képest drágább.

Bármilyen kivitelezőt választhat az ügyfél, de az ÉMI honlapján szereplő regisztrált kivitelezők esetén előleg lekérésére is van lehetősége a háztulajdonosnak - hangzott el a tájékoztatón. Saját kockázatra az ügyfél elkezdheti a felújítást a kölcsönkérelem benyújtásakor, ám ha valamilyen oknál fogva meghiúsul a támogatás, ezt az ügyfél nem kérheti számon.

Az MBH arra nem számít, hogy a rendelkezésre álló keret néháénynapon belül kimerülne, de arra lehet számítani, hogy a program vége előtt kimerülnek a források.

Új hiteltermékeket is elindít az MBH

Az MBH Bank április 30-án írt alá szerződést a Magyar Fejlesztési Bankkal, amelyben arról állapodtak meg, hogy a 2021–2027-es uniós fejlesztési ciklus lakossági hitelprogramjait elérhetővé teszik az MFB Pont Plusz lakossági hálózatukon keresztül. A hitelintézet a 154 bankfiókból álló, országos lefedettségű MFB Pont Plusz hálózatában július 1-től fogadja a lakosság Otthonfelújítási program kapcsán benyújtott pályázatait.

Az MBH egy felújító személyi kölcsönt is elindít, amit addícionális finanszírozásra használhatnak fel kedvezményes kamatszint mellett az Otthonfelújítási Programban részt vevő ügyfelek - fejtette ki Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese. Nagyobb összegű finanszírozást is lehetővé tevő jelzálogfedezetű konstrukciót is kidolgoztak, amelyhez kamatkedvezmény társul.

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

HOLD After Hours: Best of 2021

A nyári szünetet enyhítendő, itt egy válogatás a 2020-21-es szezonunkból. Leginkább azoknak ajánljuk, akik később kapcsolódtak be a HAH-ba, vagy csak megismerkedni szeretnének az adásainkkal,

Kiszámoló

Új vállalkozói számla: Binx

A Számlázz.hu csapata egy új pénzügyi szolgáltatást indított vállalkozásoknak. Online nyithatsz vállalkozói bankszámlát, indulásnak szinte költségmentesen, egyedül a Binxen kívüli utal

Holdblog

Hová tegyük a pénzt a szocho elől?

Tartós marad az átmenetiként bevezetett 13 százalékos szocho a kamatjövedelmekre. Persze mint minden alól, ez alól is létezik kivétel, erről kérdezték a HOLD szakemberét. A... The post Hová

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó