Százezrek tűntek el magyarok bankszámláiról: minden, amit eddig tudunk az Apple Pay megbolondulásáról
Bank

Százezrek tűntek el magyarok bankszámláiról: minden, amit eddig tudunk az Apple Pay megbolondulásáról

Szerda délután és este ”megbolondult” az Apple Pay: váratlanul tömegesen és indokolatlanul vontak le kisebb és egészen nagy összegeket magyar bankszámlákról a mobiltárcán keresztül. A hiba nem a hazai bankoknál, hanem a külső szolgáltatónál történt: banktól, kártyatípustól függetlenül terhelték tévesen a kártyákat - a jelek szerint csak Magyarországon. A bankok felvették a kapcsolatot az Apple-lel, a tévesen levont összegeket az ígéret szerint mindenki visszakapja. Összefoglaljuk, mi történt, és hogy miképpen lehet elkerülni a hasonló eseteket, vagy legalábbis korlátozni a téves levonások mértékét. Úgy tudjuk, a bankok egyelőre nem érik el az Apple-t, és hamarosan közös közleményt adnak ki az elmúlt nap eseményeiről.

A témában cikkünk első megjelenését követően több fejlemény történt, erről itt számoltunk be:

Téves levonásokról írnak az olvasók

„Szerda este hat után arra lettem figyelmes, hogy folyamatosan jönnek a banki értesítések a telefonomra, az Apple Pay elkezdett levonni összegeket minden ok nélkül a bankkártyámról. Összesen hét tranzakció ment le egymás után, ezekkel az Apple Pay mintegy 80 ezer forintot vont le az erstés kártyámról. Nem tudtam, mi a teendő, ezért jobb híján írtam a banknak, bejelentettem az esetet az applikáción keresztül és kértem, hogy vizsgálják ki a hibás tranzakciókat, egyúttal írják jóvá a számlámon a tévesen levont összeget” – írta egyik olvasónk.

Egy másik olvasónk szerencsésebb volt, de csak az alacsonyra állított limitnek köszönheti, hogy nem vontak le a kártyájáról egy forintot sem:

„Kora este az OTP-s applikáció egy üzenetet küldött egy sikertelen Apple Pay tranzakcióról. Először nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget (vélhetően a felhős adattárolás havidíját akarták levonni - gondoltam), később azonban olvastam a tömeges apple pay-es levonásokról és akkor összeraktam: vélhetően az én kártyámról is tévesen le akart vonni a rendszer összegeket. Az volt a szerencsém, hogy a limitbeállításom miatt a tranzakció nem teljesült.

Más lapok beszámolói szerint voltak, akiktől pár ezer, másoktól akár fél millió forintot is levontak tévesen.

A JELENSÉG TÖMEGESEN ÉRINTETTE A HAZAI BANKI ÜGYFELEKET MINDEN JEL SZERINT, BANKTÓL ÉS KÁRTYATÍPUSTÓL FÜGGETLENÜL.

A téves levonásokban közös, hogy a terhelések az Apple Pay rendszerén keresztül érkeztek. A beszámolók szerint havidíjakhoz, előfizetésekhez kapcsolódó összegeket vonhattak le tévesen a számlákról. Egyelőre továbbra is lokálisnak tűnik az eset, a nemzetközi sajtóban még nem számoltak be a nagy portálok hasonló levonásokról.

Megszólaltak a bankok

Az Erste az oldalán azt ígéri, az ügyfelek automatikusan visszakapják a pénzüket: „Egy külső partnernél bekövetkezett technikai probléma miatt az Apple alkalmazásboltja tévesen hajtott végre tranzakciókat és terhelte meg több ügyfelünk kártyáját. Kollégáink már felvették a kapcsolatot az Apple-lel, illetve a Visa és Mastercard kártyatársaságok illetékeseivel, hogy a problémát megoldják. Az érintett ügyfeleinknek további teendője nincs, a téves tranzakciókat automatikusan fogjuk törölni és korrigálni.”

Az MBH Bank azt írja az oldalán: „Külső technikai hiba miatt az Apple alkalmazásboltja június 26-án délután egyes ügyfeleink bankkártyáit tévesen megterhelte. Kollégáink jelezték a problémát az Apple felé és megtették a szükséges lépéseket, a téves tranzakciók jóváírásáról később tájékoztatjuk ügyfeleinket.”

A Raiffeisen azt közölte: „Értesítjük Ügyfeleinket, hogy a külső partnernél bekövetkezett technikai probléma miatt egyes Ügyfeleink bankkártyáit az Apple alkalmazásboltja tévesen megterhelhette.Kollégáink felvették a kapcsolatot az Apple illetékeseivel, a probléma megoldása folyamatban van.”

Az OTP az Indexnek azt írta: „információink szerint több bankkártya kibocsátó kártyáival több banknál tömeges, indokolatlan terhelések történtek. Szakembereink a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették.”

A Gránit Bank sms-ben figyelmeztette ügyfeleit, hogy "biztonsági okokból, AppStore-os visszaélés lehetősége miatt állítsák át 0 forintra a kártyák online limitjét. Valós fizetéshez ezt ismét lehet módosítani".

A K&H Bank lapunkkal közölte: "A tegnapi napon K&H-s ügyfelek kártyáit is tévesen megterhelte egy külső technikai hiba miatt az Apple alkalmazásboltja. A K&H Bank a többi bankhoz hasonlóan jelezte a problémát az Apple felé, a probléma megoldása folyamatban van."

Hogyan lehet elkerülni a hasonló eseteket?

Két fontos óvintézkedés segíthet megvédeni a bankszámlánkat a hasonló esetektől, melyek nem csak az ilyen ritka hibák esetén védik automatikusan az egyenlegünket, hanem a csalók ellen is védelmet nyújtanak:

  • egyrészt a webes felületeken érdemes egyszer használatos digitális kártyákkal fizetni, melyeket később sem lehet beterhelni, mert az adott tranzakciókhoz használhatjuk. Persze a havidíjas előfizetéseknél ez a megoldás vagy nem használható, vagy kényelmetlen lehet, de egyszeri fizetéseknél egyszerű és biztonságos megoldás.
  • másrészt már sok banknál egyetlen mozdulattal beállítható limitekkel lehet korlátozni a veszteségeket. Még ha el is lopják a kártyaadatokat a csalók, vagy ha egy másik szolgáltató is „megbolondul”, ahogy most az Apple Pay, akkor sem tudják a limit feletti összeget levonni a számlánkról. Úgy tudnjuk, bár a legtöbb banknál a limitmódosítás ingyenes, van olyan bank, ahol ezért díjat számítanak fel.

Ez azért is lenne fontos, mert az MNB legfrissebb, idei első negyedéves adatai szerint mintegy 16 milliárd forintot loptak el a csalók a magyarok bankszámláiról, a kártyás csalások ebből 2,7 milliárd forintra rúgtak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Megérkezett az Apple újabb nagy dobása a fizetésekben