Itt az MNB újabb döntése a bankok tőkéjéről: ezúttal nincs szigorítás
Bank

Itt az MNB újabb döntése a bankok tőkéjéről: ezúttal nincs szigorítás

Portfolio
Miközben az anticiklikus tőkepuffer esetében jövő év közepi emelésről döntött, a rendszerkockázati tőkepuffert továbra is minden banknál nullán hagyta a jegybank. A döntés során a kereskedelmiingatlan-projekthitelekhez kapcsolódó pénzügyi stabilitási kockázatokat vizsgálták.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a kereskedelmiingatlan-projekthitelekhez kapcsolódó pénzügyi stabilitási kockázatok kialakulásának megelőzése érdekében felülvizsgálta a 2024. július 1-jétől hatályos banki rendszerkockázati tőkepufferráták mértékét. A 2024. március 31-i kitettségek és tőkehelyzet alapján a kockázatok minden intézménynél mérsékeltek maradtak, így egyelőre egy banknak sem kell rendszerkockázati tőkepuffert képeznie - közölte az MNB a honlapján.

Az MNB 2023. júniusban a kereskedelmiingatlan-piacon globálisan megfigyelhető növekvő kockázatok okán a koronavírus-járvány kitörésekor felfüggesztett rendszerkockázati tőkepuffer (SyRB, Systemic Risk Buffer) preventív célú újraaktiválásáról döntött. A Pénzügyi Stabilitási Tanács 2023. októberben bejelentette az SyRB megállapítására vonatkozó felülvizsgált feltételeket.

Az MNB ezen feltételek mentén, a 2024. március 31-én fennálló kereskedelmiingatlan-finanszírozási projekthitel-állományok és tőkehelyzet alapján meghatározta az egyes intézményekre vonatkozó tőkepuffer-követelményeket. A továbbra is alacsony kockázati szinteknek és az eszköz preventív jellegű alkalmazásának megfelelően 2024. július 1-jétől egy banknak sem szükséges rendszerkockázati tőkepuffert tartania. A tőkepufferráták következő felülvizsgálatát az MNB a kitettségek folyamatos monitoringja mellett

egy éven belül, 2025. júniusig végzi el, 2025. március 31-i adatok alapján.

A rendszerkockázati tőkepuffer újraaktiválásának 2023. júniusi bejelentése hatékonyan ösztönözte a bankok kereskedelmiingatlanokat finanszírozó projekthitel-állományának prudenciális szempontú átvizsgálását. A bejelentés hatására megtörtént a koronavírus-járvány alatt bevezetett fizetési moratóriumban való részvétel okán több banknál megugró átstrukturált állományok felülvizsgálata és a prudenciális követelményeknek megfelelő kezelése, szükség szerint átsorolása - közölte a jegybank.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Megérkezett az Apple újabb nagy dobása a fizetésekben