Bejelentették a banki stressztesztek eredményét: mindenki átment a vizsgán, de akad néhány probléma
Bank

Bejelentették a banki stressztesztek eredményét: mindenki átment a vizsgán, de akad néhány probléma

Portfolio
Elegendő tőkéjük van a legnagyobb amerikai bankoknak ahhoz, hogy ellenálljanak egy súlyos gazdasági és piaci zavarnak is - jelentette be a Fed éves banki stressztesztjének eredményei alapján. Felhívták a figyelmet azonban, hogy a kockázatosabb portfóliókon idén a szokásosnál nagyobb hipotetikus veszteséget szenvednének el a bankok, és 2018 óta nem látott mértékben csökkenne a tőkéjük. Külön kiemelték a hitelkártyák esetében fennálló kockázatokat.

31 nagybankot vizsgált meg idén az amerikai jegybank, tesztelve a munkanélküliségi ráta 10%-ra történő megugrásával és egy súlyos piaci volatilitással, valamint a lakásárak 36%-os és kereskedelmiingatlan-árak 40%-os zuhanásával szembeni ellenállóképességüket – írja a Reuters. Azt kapta a Fed, hogy

a legrosszabb forgatókönyv mellett is 9,9% lenne a bankok legjobb minőségű tőkéjének a szintje, ami több mint duplája a szabályozói minimumnak.

A jó bizonyítvány lehetővé teszi a bankoknak, hogy a következő napokban bejelenthessék részvény-visszavásárlási és osztalékfizetési terveiket. A tőketervek ismertetésére várhatóan pénteken, a piac zárása után kerül sor – jelezte a Fed egyik magas rangú tisztviselője.

Bár minden bank átment a vizsgán,

  • a tesztelt bankok összesen 685 milliárd dollár veszteséget szenvednének el a feltételezett súlyos forgatókönyv szerint, ami jelentősnek számít,
  • a bankok tőkemutatója átlagosan 2,8 százalékponttal csökkenne a stresszteszt alapján, ami 2018 óta a legmeredekebb csökkenést jelenti.

A tesztelt bankok közül a Charles Schwab Corp. jelentette a legmagasabb tőkeszintet a teszt során, 25,2%-os tőkemegfelelési mutatója lenne még a súlyos forgatókönyv szerint is. A Bank of New York Mellon Corp, a JP Morgan, a Morgan Stanley, a Northern Trust és a State Street mind kétszámjegyű tőkemegfelelési mutatót ért el, akárcsak a Deutsche Bank és a UBS amerikai érdekeltségei.

Ezzel szemben néhány kisebb regionális banknak tőkeszintje közelebb került a minimumhoz: a BMO, a Citizens Financial Group, illetve a HSBC mind 7% alatti tőkemutatókat jelentett stresszhelyzetben.

A legnagyobb globális bankok mindegyike jóval a minimumértékek fölött teljesített, a JPMorgan 12,5%-kal a legmagasabb, a Wells Fargo pedig 8,1%-kal a legalacsonyabb tőkemegfelelési mutatót jelentette. A Bank of America 9,1%-os, a Citigroup pedig 9,7%-os tőkemegfelelési mutatót ért el a teszten.

Az egyes hiteltípusok közül a Fed a hitelkártyákat emelte ki, mint a banki veszteségek egyik lehetséges speciális területét

amelyek a feltételezett banki veszteségek több mint negyedét teszik ki. A Fed megjegyezte, hogy a banki hitelkártya-egyenlegek az elmúlt évben több mint 100 milliárd dollárral nőttek, a késedelmi ráták pedig több mint 40%-kal emelkedtek.

"Az idei eredmények azt mutatják, hogy stresszforgatókönyvünk szerint a nagybankok összesen közel 685 milliárd dollárnyi hipotetikus veszteséget viselnének el, mégis jóval több tőkével rendelkeznének, mint a minimális törzstőkekövetelményük" - mondta Michael Barr, a Fed felügyeleti alelnöke a CNBC beszámolója szerint, hozzátéve,

Ez jó hír, és bizonyítja a bankok által az elmúlt években felhalmozott többlettőke hasznosságát.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lehangoló adatok jöttek, gyorsulva terjed a rendkívül fertőző betegség Magyarországon

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Megérkezett az Apple újabb nagy dobása a fizetésekben