Így szerezhetsz a bankszámládra néhány milliót a leggyorsabban és a legegyszerűbben
Bank

Így szerezhetsz a bankszámládra néhány milliót a leggyorsabban és a legegyszerűbben

Hosszú évek tapasztalatai alapján nyáron költenek a legtöbbet a magyarok, legalábbis ha a személyi kölcsönök igénybevétele alapján mérjük ezt. Idén ráadásul úgy megyünk bele a nyárba, hogy még soha nem indult ilyen erősen az év a személyikölcsön-piac szempontjából. Megnéztük, most milyen ajánlatokkal csábítják a bankok azokat, akiknek 1. a lakáshitelekénél jóval kisebb összegre van szükségük, 2. gyorsan és egyszerűen hitelhez szeretnének jutni, és 3. ehhez nem terhelnék meg jelzáloggal a lakásukat.

Május 14-én volt a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciája, ennek közönségszavazásán a szakmai hallgatóság kétharmada vélte úgy, hogy a fogyasztási hitelek közül a személyi kölcsön előtt áll a legnagyobb növekedés, mint ahogy fogyasztási célra most is ez a legnépszerűbb hiteltermék. Személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum személyikölcsön-kalkulátorát ajánljuk.

Amikor személyi kölcsönt veszünk fel, akkor elsősorban az árazás motivál minket, tehát az olcsó kölcsönt keressük – véli a bankszakma. Ezért is nézzük meg cikkünk végén, mit ajánlanak most a bankok a kamatok és a törlesztőrészlet szempontjából. Viszonylag sokan választották azonban a minél gyorsabb és egyszerűbb folyamatot mint opciót is, ez is rendkívül fontos tehát a hitelfelvevők számára.

Hosszú évek átlagában nyáron veszik fel a legtöbb személyi kölcsönt az emberek, ebben a nyaralás költségeinek a fedezése mellett a jó időt kihasználó lakásfelújításoknak is biztosan fontos szerepe van (az autóvásárlások márciusban dobják meg a leginkább piacot), ugyanakkor erre számos más finanszírozási forma is alkalmas lehet.

Idén az első négy hónap adatai alapján 230 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettek fel a háztartások az MNB adatai szerint, ami abszolút rekordot jelent, és 55%-kal több az egy évvel korábbinál. Éven belül is fokozatosan nőtt a hiteltermék népszerűsége: 68 milliárdos kihelyezésével az április volt eddig a legerősebb hónap.

Április végén így már 1394 milliárd forintnyi személyikölcsön-tartozásunk állt fenn a bankok felé, ez 9,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Alig több mint 5 év kellett ahhoz, hogy nominálisan a duplájára növeljék a bankok a személyikölcsön-állományukat.

Miközben az új volumen 55%-kal nőtt az év első négy hónapjában, az új szerződések darabszáma 30%-kal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Az átlagos hitelösszeg emelkedése tehát ennél kisebb mértékben, 19%-kal magyarázta a növekedést.

A jegybank legutóbbi adatai alapján kiszámolva átlagosan 2,6 millió forintnyi személyi kölcsönt vesznek fel egy szerződéssel a magyarok, a meglévő személyikölcsön-tőketartozásuk pedig átlagosan 1,6 millió forintra rúg. Létezik ugyanakkor már a piacon egy banknál 15, két banknál pedig 12 millió forintig felvehető személyi kölcsön is.

A most elérhető személyi kölcsönök még relatíve drágának számítanak, hiszen átlagosan 17,6%-os kamattal vesszük fel őket a legutóbbi adatok szerint, 17,9%-os teljes hiteldíj mellett. Ehhez képest a meglévő teljes személyikölcsön-állomány kamata 15,6% környékén van úgy, hogy a hitelek döntő többsége a futamidő végéig fix kamatozású.

Végezetül bemutatjuk bizonyos paraméterek mellett a bankok ajánlatait. Táblázatunk arról árulkodik, hogy minél magasabb a jövedelmünk és minél magasabb az igényelt hitelösszeg, annál kedvezőbb kamat mellett vehetünk fel személyi kölcsönt. Kisebb jövedelem és hitelösszeg mellett a CIB Bankot, nagyobb jövedelem és hitelösszeg mellett az UniCredit Bankot hozta ki győztesként a kalkulációnk, személyre szabott kalkulációhoz a Pénzcentrum személyikölcsön-kalkulátorát ajánljuk.

személyi9

Címlapkép forrása: Binnur Ege Gurun Kocak/Anadolu Agency via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ftx