FONTOS Tévesen vontak le nagy összegeket az Apple magyar felhasználóitól - Kiderült, mi történt a háttérben
 
Portfolio signature

Talicskával hordják a pénzt a magyarok bankszámláiról, mi folyik itt?

Kemény harcot folytatnak a bankok és a hatóságok a csalókkal, sorra érkeznek a hírek a csaló hálózatok lekapcsolásáról, még sincs köszönet a friss statisztikában: mintegy 16 milliárd forint tűnt el a számlákról Magyarországon az idei első negyedévben. A képet árnyalja, hogy egy jelentős vállalati visszaélés torzította a statisztikát. A digitális fizetési trendek naposabbik oldalán az látszik, hogy egyre kevesebbet készpénzezünk, a mobilfizetés megállíthatatlanul terjed, és további fizetési innovációk tűntek fel a láthatáron, melyekkel hamarosan a boltokban és az online térben is találkozhatunk.

Azonnali fizetési trendek

Az azonnali fizetéseknél egyre többen használják a mobilbanki alkalmazást: a negyedév során már a lakossági számlák 35 százalékáról indítottak mobilról azonnali átutalást. A negyedév során az összes egyedi átutalás mintegy 78,1 százalékát indították internet- vagy mobilbankon keresztül. Az egy évvel korábbi negyedévéhez képest az azonnali utalások darabszáma 5,9 százalékkal, összértéke pedig 19,8 százalékkal nőtt. Az AFR forgalmát tovább növelheti, ha szeptembertől fokozatosan megjelennek a boltokban az új, főként QR-kód alapú fizetés megoldások a qvik brand alatt. A qvikkel kapcsolatos tervekről részletesen Virág Barnabás MNB alelnök beszélt lapunknak.

afrforgalom

A fizetési kérelmekre válaszul indított azonnali átutalások száma és értéke alacsony bázisról bővül, ugyanakkor az első negyedévben ismét érdemben nőtt a fizetési kérelem forgalom: már több mint 136 ezer fizetési kérelemre válaszoltak az ügyfelek átutalással közel 6 milliárd forint értékben. A fizetési kérelem bevezetése opcionális volt a bankoknak az Azonnali fizetési Rendszer elindulásakor, ám az MNB a kérelmek fogadását kötelezővé tette április elsejétől minden banknak. Ez azt jelenti, hogy ma már bármelyik bank ügyfele kaphat egy gombnyomással befizethető átutalási kérelmet, ezzel az eddigi talán legnagyobb akadály hárult el a megoldás elterjedése elől. Az MNB és a Giro reményei szerint a következő időszakban egyre több közműszolgáltató, állami szereplő és hatóság küld majd nekünk fizetési kérelmet.

fizetési kérelem

Kártyás trendek

Kitart a trend: egyre többen fizetünk mobiltelefonnal, a kártyás mobilfizetési tranzakciók darabszáma éves alapon 37 százalékkal, értéke 44,5 százalékkal emelkedett.

Amire választ kaphat cikkünkben: Mi történik az elektronikus pénzforgalomban?

  • Az azonnali fizetési rendszer fontosabb számai és eseményei
  • Kártyás fizetési trendek
  • Rekord a pénzforgalmi csalásoknál

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés