Újabb fronton csap oda az EU a briteknek a Brexit miatt
Bank

Újabb fronton csap oda az EU a briteknek a Brexit miatt

Portfolio
Az euróderivatívák elszámolásának Londonból az EU-ba történő áthelyezése elkerülhetetlen, a bankoknak fel kell készülniük. Az új uniós törvény előírja, hogy a bankoknak aktív számlával kell rendelkezniük az EU valamelyik elszámolóházánál.

Az euróderivatívák elszámolásának Londonból az Európai Unió országaiba történő áthelyezése elkerülhetetlen, és a bankoknak fel kell készülniük - mondták szerdán az iparági tisztviselők. Ugyanakkor mások arra figyelmeztettek, hogy az uniós beavatkozás visszafelé sülhet el.

Az EU februárban új törvényt fogadott el, amely előírja, hogy az ICE Clear és a London Stock Exchange Group által Londonban elszámolt kulcsfontosságú ügyletek esetében a bankoknak és a vagyonkezelőknek "aktív számlával" kell rendelkezniük a 27 tagú csoport valamelyik elszámolóházánál. Az aktív számla azt jelenti, hogy ezeknek az intézményeknek ténylegesen használatban lévő számlájuk kell legyen egy uniós klíringházban.

Az EU közvetlenül kívánja felügyelni az euró-swapok és Euribor határidős ügyletek elszámolását, és kevésbé akar a Brexit utáni Londonra támaszkodni. Az engedély, hogy a brit klíringcégek továbbra is kiszolgálhassák az uniós ügyfeleket, jövő év júniusában lejár.

Az irány nagyon világos... mindenkinek fel kell készülnie, képesnek kell lennie arra, hogy az EU-ban üzletet kössön

- mondta Matthias Graulich, az Eurex Clearing ügyvezető igazgatósági tagja. Az Eurex Clearing a Deutsche Boerse frankfurti egységeként várhatóan profitálni fog az új szabályozásból.

Graulich szerint valószínűleg jövő év második negyedévében kezdik alkalmazni ezt a követelményt, így egy jó év áll rendelkezésre a felkészülésre. Hozzátette, hogy már most "hatalmas számú" ügyfél csatlakozott az Eurex Clearinghez.

A Nasdaq és a madridi tőzsde is reméli, hogy átveheti a londoni üzlet egy részét. Ugyanakkor Hester Serafini, az ICE Clear Europe elnöke szerint sok negatívum tapasztalható az uniós politikával kapcsolatban.

Ahelyett, hogy értékteremtésre motiválná az embereket... ez a politika csak erőlteti a dolgokat

- mondta Serafini. Szerinte végső soron az ügyfelek ragaszkodni fognak azokhoz a likviditási poolokhoz (nagyobb pénzügyi piacokhoz), ahol jobb árakat kapnak.

Az EU értékpapír-felügyeleti hatósága (ESMA) hamarosan meghatározza majd, mit jelent pontosan egy "aktív" számla. Brüsszel pedig arról is dönteni fog, hogy folytatódhat-e a csatornák közötti elszámolás.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ftx