FONTOS Brüsszelnek egy nagy haditerve van, de azonnal jött rá egy vétó
Elképesztő rablások Gázában: 120 millió dollár tűnt el a bankokból
Bank

Elképesztő rablások Gázában: 120 millió dollár tűnt el a bankokból

Portfolio
Az elmúlt két hónapban fegyveres bandák, köztük Hamász-támogatott csoportok legalább 120 millió dollárt raboltak a Gázai övezet északi bankjaiból. A háború sújtotta övezetben így tovább fokozódik a már amúgy is súlyos készpénzhiány.

Az elmúlt két hónapban fegyveres bandák, köztük a Hamász által támogatott csoportok, legalább 120 millió dollárt zsákmányoltak a Gázai övezet északi részén található bankokból - derül ki az ENSZ becsléseiből. A háború sújtotta övezetben így tovább fokozódik a már amúgy is súlyos készpénzhiány.

A Financial Times május közepi becslései szerint ezek a lopások az elzárt páncéltermekben tárolt készpénz legalább egyharmadát tették ki. Az érintett bankok páncéltermeiben még mintegy 240 millió dollár van elzárva, némelyiket betonba süllyesztve, hogy megakadályozzák a további fosztogatást.

A rablások felerősítették az izraeli tisztviselők aggodalmát, hogy a pénz egy része tovább táplálhatja a Hamász lázadását.

A konfliktus és az izraeli korlátozások miatt nehézkessé vált a fizikai pénz elérhetősége. A lakosoknak egy hétre előre kell díjat fizetniük, hogy beállhassanak a Gáza központjában lévő bankautomaták sorába, amelyekből mindössze néhány működik az övezet több mint 2 millió lakosa számára.

Az április 17-én és 18-án történt két nagyszabású bankrablás különösen drámai volt. A Bank of Palestine - amely a megszállt palesztin területek legnagyobb pénzintézete - betonnal öntötte körbe egyik fiókjának páncéltermét, de ez sem hozott változást. Április 17-én rablás történt a bankfiókban; egy szemtanú szerint bankjegyek repkedtek a levegőben. A tolvajok 31 millió dollár értékű zsákmánnyal menekültek el. Másnap újabb rablás történt, akkor a fegyveres csoportok további 36 millió dollárt vittek el.

A lopásokra akkor került sor, amikor Gáza lakói - akiknek többsége szegénységben él - küzdenek azért, hogy elegendő készpénzt találjanak alapvető élelmiszereik megvásárlására. Az enklávé izraeli sékeleket használ, de Izrael megakadályozta friss bankjegyek bevitelét. Így sokan megfakult jordániai dinárokat és amerikai dollárokat használnak.

Az izraeli hadsereg maga is lefoglalt mintegy 53 millió dollárt egy másik gázai fiókból "a Hamász finanszírozásának megakadályozása érdekében". Ez tovább súlyosbította a készpénzhiányt.

A Palesztin Monetáris Hatóság május elején jutalékmentes elektronikus fizetési rendszert indított "a készpénzhiány ellensúlyozása érdekében". Azonban ennek használatához áramra és internetkapcsolatra van szükség - mindkettőből kevés van Gázában.

Címlapkép forrása: Getty Images

SPB Blog

Új certifikát akár évi 10%-os hozammal!

Gyors befektetés 100%-os tőkevédelemmel! Bemutatjuk az új Fast Trigger certifikátot, amelynek a legnagyobb előnye a rövid időn belüli magas hozam lehetősége. Ha a mögöttes eszközök mindöss

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nemzetgyűlési választások: hatalmas győzelmet aratott Le Pen pártja, Macron súlyos vereséget szenvedett
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
ftx